Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
nature_swallows

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: nature_swallows » 08 sty 2021, 22:13

Mar G pisze:ja z innej beczki, sorry.
z tych linków Kolegi najciekawsze są obrazy - śledzę teraz ogłoszenia by poznać nowe trendy w wykończeniu.

i czytam :
APARTAMENT W ZUPEŁNOŚCI ZAPROJEKTOWANY PRZEZ ZNAKOMITEGO ARCHITEKTA WNĘTRZ - DOSKONAŁE WYKONANIE ORAZ PRESTIŻOWE MATERIAŁY.
Projekt starannie przemyślany, dopracowany w każdym szczególe, z uwzględnieniem nowoczesnej funkcjonalności i estetyki

a widzę :

Takie prawdziwe... to już któreś ogłoszenie w podobnym tonie. Generalnie mam wrażenie, że rynek mieszkaniowy w Polsce obecnie bardzo przypomina rynek samochodów osobowych z początku lat 90tych: "Panie, bierzesz Pan czy nie? Nówka, funkiel, klient już jedzie i chce je na gwałt!!!"

Chciałbym zobaczyć podpis tego "architekta" pod tym projektem..
Załączniki
Zrzut ekranu 2021-01-8 o 22.33.58.jpg
Zrzut ekranu 2021-01-8 o 22.33.58.jpg (134.89 KiB) Przejrzano 4373 razy

Indyk

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Indyk » 08 sty 2021, 22:48

z tych linków Kolegi najciekawsze są obrazy - śledzę teraz ogłoszenia by poznać nowe trendy w wykończeniu.

i czytam :
APARTAMENT W ZUPEŁNOŚCI ZAPROJEKTOWANY PRZEZ ZNAKOMITEGO ARCHITEKTA WNĘTRZ - DOSKONAŁE WYKONANIE ORAZ PRESTIŻOWE MATERIAŁY.
Projekt starannie przemyślany, dopracowany w każdym szczególe, z uwzględnieniem nowoczesnej funkcjonalności i estetyki

a widzę :

Widzę to mieszkanie w MwM wystawione od dłuższego czasu.
Nie potrafię zrozumieć podłogi na ścianie.
Na tej aukcji nawet zdjęcia nieźle zrobione.
Jest aukcja na otodom z gorszymi.

nature_swallows

Postautor: nature_swallows » 08 sty 2021, 22:52

Indyk pisze:

i czytam :

a widzę :

Bardziej kwestia tego, że ZNAKOMITY czy PROFESJONALNY projektant by Ci się pod tym nie podpisał.

slawek

Postautor: slawek » 08 sty 2021, 23:27

nature_swallows pisze:
Indyk pisze:

i czytam :

a widzę :

Bardziej kwestia tego, że ZNAKOMITY czy PROFESJONALNY projektant by Ci się pod tym nie podpisał.

Nie macie wrażenia, że coś z tym mieszkaniem jest nie tak, patrząc na plan? Ogromna kuchnia, czy może to salon z aneksem, która jest przechodnia i prze nią przechodzi się do jednej sypialni, o wiele mniejszej od kuchni. Ten mały pokoik, poniżej 9 m2 ma ogromne okno, które kiedyś było chyba oknem salonu, a w wielkiej kuchni, mającej ponad 20 m2 zostało małe okienko. Mam wrażenie, że ktoś tu ostro kombinował. Chyba, że to mieszanie dla fanów gotowania ;) Może tak rzeczywiście być, jeżeli w tej kuchni faktycznie widzę zamrażarkę skrzyniową.

Mar G

Postautor: Mar G » 08 sty 2021, 23:39

dla 5 psów/kotów muszą mieć gdzie żarcie trzymać .

żeby do zdjęć do ogłoszenia nie schować tych misek ... chyba, że to część projektu znakomitego projektanta.
Załączniki
vvv.jpg
vvv.jpg (21.07 KiB) Przejrzano 4505 razy

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 09 sty 2021, 1:18

Obejrzałem całkiem sporo ofert po tzw. flipach i szczerze mówiąc, duża ilość fliperów krzywdzi mieszkania. Wolałbym 100k mniej i do generalnego remontu, ale co poradzisz. Gdzieś w wakacje wytknąłem jednemu gościowi, że położył panele na stary parkiet a trzeba było zrobić wylewkę to się obraził. A jak kładziesz panele na parkiet to i ściany na kartongipsach do wymiany, bo one opierają się o tą podłogę. Wchodzisz do takiego mieszkania "po projekcie architekta" i po 15 minutach okazuje się, że w zasadzie wszystko do wywalenia i zrobienia od nowa. Pomijam już, że nie wszyscy mają taki sam gust i walnięcie ściany na środku sypialni tylko po to, aby powiesić na niej TV nie każdego urządza.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Indyk

Postautor: Indyk » 09 sty 2021, 6:45

nature_swallows pisze:

Jak wziął pieniądze znaczy profesjonalny, znakomity to mocno subiektywne.
Mi się nie podoba, ale mam bardzo złe zdanie o przeciętnym guście. Wśród nabywców i producentów nieruchomości.

Ciekawe jest to że to mieszkanie stoi w cenie aktualnie 760, wisi jeszcze starsza aukcja za 797.
I jest to mniej za metr niż większe nieurządzone mieszkanie jakie oferował mi tam developer w wakacje.
Jak usłyszałem cenę, to straciłem totalnie zainteresowanie na pół roku. Może trzeba spytać ponownie.
Te same mieszkania ciągle są dostępne.

pozdro

Postautor: pozdro » 09 sty 2021, 9:37

Pokusiłem się o kilka statystyk z miast polski jak wypadają poszczególne rynki mieszkaniowe/pracy

Do wyliczenia czasu na zakup mieszkania założyłem
65m2,
wynagrodzenie średnie 12000zł w IT, wynagrodzenie żony średnia miasta (zakładam, że HR, finanse, księgowość etc.)
przemnożenie wynagrodzeń 0.8 żeby uwzględnić koszty życia
ceny mieszkań to segment popularny dla mieszkań 65m2 w dzielnicach OK, ale nie totalne zadupia.
Kraków - Mały Płaszów/Słow City/Czyżyny
Warszawa Praga Południe,
Wrocław - Jagodno
Gdansk - Atal (okolice Westerplatte
Katowice -anywhare

Obrazek

pozdro

Postautor: pozdro » 09 sty 2021, 9:54

Wroclaw wypada moim zdaniem najkorzystniej, ale Krakow tez niczego sobie.

pozdro

Postautor: pozdro » 09 sty 2021, 10:32

Wnosi dużo można sobie zdecydować w który mieście najbardziej się opłaca kupić mieszkanie inwestycyjnie. Gdzie najłatwiej na start mieszkanie 65m2 kupić. Wiadomo, że po 5 latach pracy człowiek się rozgląda za domkiem 15-30km miastem z panelami fotowoltaicznymi, rekuperacją i Teslą.
Zdecydowanie najlepiej osiedlić się w Krakowie i Wrocławiu (największa dostępność ofert pracy), do tego stosunkowo korzystne ceny mieszkań w odległości do 5km od centrum miasta. Więc nawet można się od czasu do czasu na Rynek rowerkiem przejechać. :D

Powiem tak, jak się ma 350 tys zł to powinno się odrazu albo kupować mieszkanie 2 pokojowe.
Albo brać kredyt na duże mieszkanie/dom za 700 tys zł. Zależy co się preferuje, ale trzymanie kasy w skarpecie/lokacie 0.1% to
jest nastawianie się na potężne ryzyko, że ceny mieszkań wzrosną. Masz mieszkanie 2 pokojowe to dozbierasz drugie 350 tyś zł
i sobie kupisz większe sprzedając wcześniejsze (jego wartość wzrośnie/spadnie bez znaczenia bo większe mieszkanie się dostosuje)
jak masz tylko gotówkę to się okaże że dozbierałeś 350 tyś zł, ale teraz 2 pokojowe kosztują po 500-600 tyś zł i jesteś tam gdzie byłeś w połowie zbierania kasy.
Kredyt najlepszy jak się ma umowę o prace i stabilne zatrudnienie, zwłaszcza przy niskich stopach.

Dla mnie niekupowanie mieszkania to za duże ryzyko. Bo ceny mogą wzrosnąć. No chyba że mamy już dla siebie 150m2, dla dzieciaków/seniorów ze 2x 60m2. Bo tak ludzie potrzebują 100-150m2 dla siebie, przyda im się mieszkanie dla rodziców na starość, żeby w bieszczady nie jeździć i się seniorem nie opiekować tylko mieć 5km, przyda im się mieszkanie dla dzieciaka jak 20 lat skończy będzie chciał z dziewczyną/czy chłopakiem mieszkać a nie z rodzicami na studiach.

A z Tesli to się nie śmiej (zachowujesz się jak dinozaur który myśli że spalinowe samochódy mają jakąkolwiek przyszłość), ceny akcji wzrosły w ciągu 2020 roku 16x z 50USD na 850USD!!!

Dolar po 3 zł się szykuje, Tesla 2 się szykuje po 25000 usd -> 100 tys zł za kompaktowe, autonomiczne autko elektryczne! 2023 nikt innego auta nie będzie chciał mieć.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”