Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Oleg_

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Oleg_ » 12 sty 2021, 8:42

mariar pisze:
@Oleg, któryś raz już spamujesz tymi samymi linkami do ofert. To że cena ofertowa jakiegoś mieszkania spadła o niczym nie świadczy. Wyciagasz wnioski na podstawie kilku obserwowanych mieszkań. Zdradzę Ci sekret - cena transakcyjna byla jeszcze o kilka % niższa. Tak to właśnie działa na rynku wtórnym, gdzie po drugiej stronie biurka nie siedzi sprzedawca mający pole do 1% obniżki, a właściciel gdzie ograniczają tylko możliwości negocjacyjne kupca.

Hehe, spójrz na to mieszkanie które wkleiłeś (Salwator) i sobie w myślach realnie wyceń. To wygląda jak po jakimś najmie krótkoterminowym. Kuchnia jak w jakimś biurze, nad nią świetlówki i antresola? Toaleta zrobione na pałę pod antresolą? Kogoś poniosła fantacja przy konwertowaniu starej kamienicy/biura.
Do tego możliwy grzyb, zaniedbana klatka, ogrzewanie elektryczne etc (co jest częste w tych rejonach).

Jeśli Ty gustujesz w takich mieszkaniach to myślę że masz dobre pole do negocjacji, bo mało kto chce kupować takie coś. Chyba że za 50% ceny na flipa.

to jest inny link. inna cena.
Zgadzam się z tobą, jak powiedziałem w moim poście.
Coś jest z tym nie tak.
Ale dla firmy do kupienia 100m2 blisko centrum. za 7,8 tys. i nie zmieniaj ceny 2019-2020 i zmień teraz w 2021 r.
Coś się zmieniło. o to mi chodzi.

Mar G

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Mar G » 12 sty 2021, 9:05

mariar pisze:
Oleg_ pisze:odpowiedź na artykuł o dużych mieszkaniach w całej Polsce wzrosną ceny:
780k na 100m2 w centrum. Salwator.
sadurscy.pl/offer/BS4-MS-255717

Teraz: 740 tys.:
morizon.pl/oferta/sprzedaz-mieszkanie-krakow-zwierzyniec-jaskolcza-100m2-mzn2035863648

----
mimimi: gdzie są rabaty 15-30%? hahaha, śmiejmy się z ludzi, którzy uważają, że ceny spadną. (ale zignorujmy ich linki, analizy, własne doświadczenia, przykłady, artykuły)

nowe mieszkania pod koniec 2019 roku nie oferowały żadnej formy rabatu, osoby na tym forum potwierdziły, że czasami oferowano im rabat ikea na zakup jednej rzeczy.
Koniec 2020: kilka rabatów, promocja świąteczna, darmowy garaż.

Dla kogoś, kto mówi, że cena nie spadnie, a nawet będzie powtarzać, że ceny pójdą w górę, powyższy przykład jest już dowodem na to, że ceny spadają. nie 15-30% JESZCZE. ale one spadają.

dlaczego nie spotkać się w środku?

Czy wszyscy możemy uzgodnić, że ceny spadły o niewielki margines? Zobaczmy, jak przyniesie przyszłość.

Moje przykłady to rynek wtórny, ponieważ tego właśnie szukam, ale kilka osób już podało przykłady dotyczące rynku pierwotnego.

Do pokazania wybieram tylko kilka mieszkań, bo to jest prostszy przykład. Mieszkanie 100m2, 1km od Zamku. umeblowany. Na szczegóły można narzekać ile chcesz (to nie ogrzewanie miejskie, to GAZ, blablabla), ale komuś, kto kupi tak duże mieszkanie, nie dba. mogą kupić dla firmy.
Teraz masz 100m2, co kosztuje: 15 000? 12k? nawet nie 10 tys. kosztuje 7,4 tys. za m2.
A było to 7,8 tys. Nikt nie kupił przez cały rok 2020. (zobacz archiwalne linki z lutego 2020 i niektóre z 2019:
krakow.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,m2,z-aneksem-kuchennym/21628485.html
krakow.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,m2,z-aneksem-kuchennym/21060428.html

można się spierać: coś jest nie tak z mieszkaniem, które próbuje sprzedać od 2019 roku za 7,8 tys. / m2. I zgadzam się. ale to był 2019-2020 z 7,8 tys., nigdy się nie zmienił. TERAZ. 2020. obniżył się do 7,4 tys.
Co się zmieniło? Dlaczego teraz?

ceny mieszkań nie spadają (ok, tu jest dowód), ale mieszkania w centrum miasta nie spadają (tu jest dowód), ale duże mieszkania nie spadają (tutaj jest dowód).

Wybierasz ignorowanie i powtarzanie własnego życzenia.

@Oleg, któryś raz już spamujesz tymi samymi linkami do ofert. To że cena ofertowa jakiegoś mieszkania spadła o niczym nie świadczy. Wyciagasz wnioski na podstawie kilku obserwowanych mieszkań. Zdradzę Ci sekret - cena transakcyjna byla jeszcze o kilka % niższa. Tak to właśnie działa na rynku wtórnym, gdzie po drugiej stronie biurka nie siedzi sprzedawca mający pole do 1% obniżki, a właściciel gdzie ograniczają tylko możliwości negocjacyjne kupca.

Hehe, spójrz na to mieszkanie które wkleiłeś (Salwator) i sobie w myślach realnie wyceń. To wygląda jak po jakimś najmie krótkoterminowym. Kuchnia jak w jakimś biurze, nad nią świetlówki i antresola? Toaleta zrobione na pałę pod antresolą? Kogoś poniosła fantacja przy konwertowaniu starej kamienicy/biura.
Do tego możliwy grzyb, zaniedbana klatka, ogrzewanie elektryczne etc (co jest częste w tych rejonach).

Jeśli Ty gustujesz w takich mieszkaniach to myślę że masz dobre pole do negocjacji, bo mało kto chce kupować takie coś. Chyba że za 50% ceny na flipa.

jeszcze lepsza jest ta sypialnia w suterenie pod kuchnią... poniżej poziomu chodnika.
jeżeli takie lokum wyceniają na taką grubą kasę - to trafił kulą w płot faktycznie

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 12 sty 2021, 9:18

platinium pisze:
Pojawiły się opinie że nie ma sensu inwestować w Krakowskie mieszkania kiedy w Sosnowcu czy Bytomiu można wynająć za niewiele mniej (ofc komentatorzy to nie-inwestorzy). Macie racje panowie, z tym że patrzycie na to wąsko, biorąc pod uwagę aktualne roi.
Miasta w GOP wyludniają się z roku na rok. Bytom to już w ogóle umieralnia. W centrum dużo patologii.. no i najważnieszje - szkody górnicze. Jestem ze śląska i moi rodzice mimo kupowana najlepszych materiałów remontują dom co kilka lat (popękane kafelki, ściany etc). Czasami przy tąpnięciach meble się otwierają.

To ty wąsko patrzysz bo skupiasz się na Bytomiu i Sosnowcu, które zostały przez miłośnika Krakowa wspomniane jako ekstremum- czyli w jego mniemaniu najgorsze miejsca jakie przyszły mu do głowy a okazuje się, że nawet tam bardziej się opłaca inwestować i to już przed pandemią było widać.
Według mnie Śląsk jest całkiem ciekawym miejscem, ale wolałbym np Chorzów albo Gliwice i raczej blok a nie kamienice. Poza tym jest bardzo wiele innych ciekawych regionów i miast. Kraków ma problem z tym, że jest bardzo dużo mieszkań na wynajem, przy bardzo wysokich cenach mieszkań i przeciętnych cenach wynajmu. Nic nie przemawia za kupowaniem tutaj inwestycyjnie. Jeśli okazałoby się jeszcze, że w efekcie pandemii i pracy zdalnej korporacje wycofają się stąd, to będzie już prawdziwe tsunami. Kraków niestety rozwijał się tylko na turystykę i usługi outsourcingowe i teraz może to być bardzo bolesne w skutkach.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 12 sty 2021, 11:00

Też to tak traktuję. :D Gdyby był klimat do wzrostów cen to nikt by się aż tak nie pieklił.

Zresztą co tam jakieś niszowe forum. Eksperci z branży też coraz bardziej nerwowi. Każdy wywiad z deweloperem lub jego człowiekiem obowiązkowo zawiera teraz część pt. "ceny nie spadną".

Argumenty coraz bardziej odjechane.
Załączniki
hre.jpg
hre.jpg (173.95 KiB) Przejrzano 3938 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

rydler32

Postautor: rydler32 » 12 sty 2021, 11:02

Oleg_ pisze:odpowiedź na artykuł o dużych mieszkaniach w całej Polsce wzrosną ceny:

morizon.pl/oferta/sprzedaz-mieszkanie-krakow-zwierzyniec-jaskolcza-100m2-mzn2035863648

----
mimimi: gdzie są rabaty 15-30%? hahaha, śmiejmy się z ludzi, którzy uważają, że ceny spadną. (ale zignorujmy ich linki, analizy, własne doświadczenia, przykłady, artykuły)

nowe mieszkania pod koniec 2019 roku nie oferowały żadnej formy rabatu, osoby na tym forum potwierdziły, że czasami oferowano im rabat ikea na zakup jednej rzeczy.

Dla kogoś, kto mówi, że cena nie spadnie, a nawet będzie powtarzać, że ceny pójdą w górę, powyższy przykład jest już dowodem na to, że ceny spadają. nie 15-30% JESZCZE. ale one spadają.

Czy wszyscy możemy uzgodnić, że ceny spadły o niewielki margines? Zobaczmy, jak przyniesie przyszłość.

Moje przykłady to rynek wtórny, ponieważ tego właśnie szukam, ale kilka osób już podało przykłady dotyczące rynku pierwotnego.

Do pokazania wybieram tylko kilka mieszkań, bo to jest prostszy przykład. Mieszkanie 100m2, 1km od Zamku. umeblowany. Na szczegóły można narzekać ile chcesz (to nie ogrzewanie miejskie, to GAZ, blablabla), ale komuś, kto kupi tak duże mieszkanie, nie dba. mogą kupić dla firmy.
Teraz masz 100m2, co kosztuje: 15 000? 12k? nawet nie 10 tys. kosztuje 7,4 tys. za m2.
A było to 7,8 tys. Nikt nie kupił przez cały rok 2020. (zobacz archiwalne linki z lutego 2020 i niektóre z 2019:

można się spierać: coś jest nie tak z mieszkaniem, które próbuje sprzedać od 2019 roku za 7,8 tys. / m2. I zgadzam się. ale to był 2019-2020 z 7,8 tys., nigdy się nie zmienił. TERAZ. 2020. obniżył się do 7,4 tys.

ceny mieszkań nie spadają (ok, tu jest dowód), ale mieszkania w centrum miasta nie spadają (tu jest dowód), ale duże mieszkania nie spadają (tutaj jest dowód).

czy potrafisz znaleźć takie, którego cena rośnie w danym okresie i tym samym obalisz własną teorię ?

ITGeek

Postautor: ITGeek » 12 sty 2021, 11:05

anubis pisze:
abc pisze:
Takie wpisy sa niesamowicie zabawne, w zasadzie to jest najlepsze potwierdzenie ze sami wierzycie w wizje spadkow cen ;)

Też to tak traktuję. :D Gdyby był klimat do wzrostów cen to nikt by się aż tak nie pieklił.

Zresztą co tam jakieś niszowe forum. Eksperci z branży też coraz bardziej nerwowi. Każdy wywiad z deweloperem lub jego człowiekiem obowiązkowo zawiera teraz część pt. "ceny nie spadną".

Argumenty coraz bardziej odjechane.

O matko... Nie ma to jak porownac Monaco, Genewe, Hong Kong do Polski.. gosc jest jakis oderwany czy co?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 12 sty 2021, 11:12

ITGeek pisze:O matko... Nie ma to jak porownac Monaco, Genewe, Hong Kong do Polski.. gosc jest jakis oderwany czy co?

Najfajniejszy komentarz jaki widziałem: "niech kupuje w Łodzi i sprzedaje w Monaco, zbije fortunę".

Albo: "coś jest na rzeczy, działki pomiędzy Kwidzyniem a Sieradzem są dużo tańsze niż na Coney Island".

:D

HRE jest głównym odpowiedzialnym za pompowanie hasła o brakujących mieszkaniach w ostatnich latach (te słynne 2 mln, których brakuje nieprzerwanie od 10 lat). Tymczasem parę dni temu ukazała się ciekawa analiza na Business Insiderze:

businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/nowych-mieszkan-przybywa-rekordowo-duzo-oto-co-sie-stalo-z-luka-mieszkaniowa/vmdjh1k

Może się okazać, że po korekcie wkroczymy w niż demograficzny i tego już nie uratują żadni imigranci, spekulacja itd. Zanim ktoś tu wysunie argumentum ad cracoviam to polecam zerknąć na nasze statystyki demograficzne - liczba ludności od lat jest bardzo podobna i gdyby nie imigracja ze wschodu to tez już byśmy się trochę wyludnili.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2021, 11:17 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 12 sty 2021, 11:16

rydler32 pisze:

----

czy potrafisz znaleźć takie, którego cena rośnie w danym okresie i tym samym obalisz własną teorię ?

mnie?
możesz, zapraszam do wyszukiwania.
W moich poszukiwaniach prawie 1 rok na rynku wtórnym. Nie widziałem ani jednego przykładu mieszkania, które podniosło cenę i sprzedało.
Widziałem wiele przykładów mieszkania, które było w jednej agencji nieruchomości za 570 tys., A miesiąc później zostało dodane do innej agencji za 575 tys. ale żaden z nich nie został sprzedany.
Nie widziałem żadnego przykładu, w którym ten sam Agent miał cenę, a miesiące później miał droższą cenę.

Ale możesz szukać.

A moje przykłady to tylko kilka z wielu prostych przykładów dużych mieszkań w centrum lub w pobliżu centrum, gdzie agent mówi: ceny nie spadną. A jednak ich własne ogłoszenie 2 miesiące później dostaje rabat :)

Ponownie, rynek pierwotny może wyglądać zupełnie inaczej. Mogę się mylić. Ale rynek wtórny z tego co widzę, ceny idą w dół i wiele ofert sprzed 7 miesięcy wciąż tam jest.

Tymczasem w 2019 roku trzeba było szybko odpowiedzieć i złożyć ofertę, bo inaczej byś przegrał, teraz możesz nie spieszyć się, a nawet wynegocjować dobrą cenę.

To jest dobre dla mnie (kupującego).
więc cieszę się :)

mariar

Postautor: mariar » 12 sty 2021, 11:35

Oleg_ pisze:
rydler32 pisze:

----

mnie?
możesz, zapraszam do wyszukiwania.
W moich poszukiwaniach prawie 1 rok na rynku wtórnym. Nie widziałem ani jednego przykładu mieszkania, które podniosło cenę i sprzedało.
Widziałem wiele przykładów mieszkania, które było w jednej agencji nieruchomości za 570 tys., A miesiąc później zostało dodane do innej agencji za 575 tys. ale żaden z nich nie został sprzedany.
Nie widziałem żadnego przykładu, w którym ten sam Agent miał cenę, a miesiące później miał droższą cenę.

Ale możesz szukać.

A moje przykłady to tylko kilka z wielu prostych przykładów dużych mieszkań w centrum lub w pobliżu centrum, gdzie agent mówi: ceny nie spadną. A jednak ich własne ogłoszenie 2 miesiące później dostaje rabat :)

Ponownie, rynek pierwotny może wyglądać zupełnie inaczej. Mogę się mylić. Ale rynek wtórny z tego co widzę, ceny idą w dół i wiele ofert sprzed 7 miesięcy wciąż tam jest.

Tymczasem w 2019 roku trzeba było szybko odpowiedzieć i złożyć ofertę, bo inaczej byś przegrał, teraz możesz nie spieszyć się, a nawet wynegocjować dobrą cenę.

To jest dobre dla mnie (kupującego).
więc cieszę się :)

Ja też takich nie widzialem, ale szukanie takich ewenementów nie ma sensu. Nikt nie wystawia mieszkania na wtórnym poniżej jego wartości :D Ja przez 1,5 roku widziałem tylko 1 taką ofertę szukając każdego dnia.
Tak samo jak sprzedajesz cokolwiek na olx.. wystawiasz taką za taką cenę żeby możliwe było stargowanie o 10%..

Niektórzy odkrywają tajemnice sprzedaży :D

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 12 sty 2021, 11:54

mariar pisze:Ja też takich nie widzialem, ale szukanie takich ewenementów nie ma sensu. Nikt nie wystawia mieszkania na wtórnym poniżej jego wartości :D Ja przez 1,5 roku widziałem tylko 1 taką ofertę szukając każdego dnia.
Tak samo jak sprzedajesz cokolwiek na olx.. wystawiasz taką za taką cenę żeby możliwe było stargowanie o 10%..

Niektórzy odkrywają tajemnice sprzedaży :D

A ja widziałem na wtórnym obniżki, podobnie jak @Oleg. Tylko najdroższe oferty typu 20k za metr trzymają cenę od marca. Średnie ceny zaliczają aktualizację zanim znikają, niektóre po 3 razy. Zresztą jak oferta zniknie to wcale nie ma pewności co do sprzedaży - może po prostu właściciel rozmyślił się i czeka na lepsze czasy.

Gadałem z wieloma sprzedającymi i obecnie to wygląda tak, że pierwszego dnia dzwoni milion pośredników, w kolejnych ludzie, ale wszyscy startują już przez telefon z hasłem 30% mniej, a jeden na 50 telefonów to człowiek, który chce w granicach tych 10%, ale niekoniecznie się decyduje na tą ofertę.

Obecnie na wtórnym ewidentnie jest rynek kupującego.

Przed pandemią? Dzwoniłem na dobre oferty to bywało, że ich nie było po kilku godzinach. Nie mówię o takich totalnie niskich, tylko takich "normalnych". Obecnie te mieszkania stoją.

BTW. Gowin odnośnie odmrażania turystyki:

rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/polska/news-gowin-ostatnimi-branzami-na-liscie-do-odmrazania-sa-turystyk,nId,4981778

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”