pozdro pisze:Bzdury totalnie sie nie orientujesz w rynku pracy itd.
Zarobki w Polsce to srednio 10 tys zl netto. Kursy walut sa aktualnie przeszacowane, zlotowka bedzie sie silnie umacniać do 3zl za USD i 4zl za EUR byc moze nawet zobaczymy 2.5 zl i 3.5 zl troche ja dzialania NBP stlamsily.
Po kursie 4zl za euro. Przeciętne zarobki w Polsce to 2500euro netto vs w Niemczech 3500 euro netto. Zarobki w Polsce silnie rosna, bezrobocie jest niskie. Mysle ze do 2025 spokojnie wyrównamy sie z zarobkami Niemieckimi. W zasadzie juz coraz czesciej widze oferty pracy dla juniorów po 8-9 tys zl a przeciętnego pracownika widełki 15-20 tys nie sa niczym niezwykłym.
Ceny mieszkan sa adekwatne. Srednia gusowska mocno zaniżona w 2021 dobija juz do 7000zl brutto w Krakowie. Mysle ze nawet w gusowskiej w takim tempie ( odchodzący emeryci i wchodzący na rynek pracy mlodzi ludzie) warto tez nie patrzec tak na srednia gusowska bo ona nie oddaje rzeczywistosci.
Polska to kraj postsowiecki. Gdzie mamy 2 pokolenia to wychowane w PRL niedostosowane do potrzeb rynku pracy odchodzące na emeryturze z niskimi zarobkami, nie będące klientami deweloperow i osoby przez 40 rokiem zycia. Jakby srednia brac z tych osob do 40 roku zycia to spokojnie gusowska srednia jest tez w okolicach 10 tys zl czyli 2500euro.
Co ma lockdown do rzeczy? Jak to wplywa na twoje zycie? Zarobki rosna, pracy jest duzo, bezrobocie niskie. Przez lockdown wydaje sie mniej na pierdoly, ja nie kupowalem w tym roku nowych budów, nowych kurtek, nie kupowalem żarcia na miescie. Mysle ze spokojnie pare tysiecy zl zaoszczędziłem dzieki lockdownowi. Jak cieplo to i tak biore rower i do lasu jade na weekend.
Co tam praca zdalna przeszkadza? Zdalna czy nie zdalna i tak wole mieszkac w miescie. Natomiast, ze mozna troche dalej od centrum i nie trzeba tak patrzec na czasy dojazdu to nawet lepiej. Sam wychodziłem, z założenia ze lepiej kupic po 6500zl mieszkanie, niz przepłacać za 5 min krocej tramwajem. Watpie zeby ceny spadly. Aktualnie wzrosly w okolicy na 7000zl. Mysle, ze to tylko spowoduje wzrost cen w dzielnicach dalej od centrum położonych. Widac tendencje do wyrównywania sie cen mieszkan. W zasadzie juz niezależnie od dzielnicy kosztuja podobnie. Poprostu sie cena spłaszcza w skali miasta. Bo kazde miejsce ma jakies zalety i wady.
Ktos pisze ze pojda w gore? Ja zauważyłem ze sa tu 2 grupy.
1. Anibus ktory bredzi o spadkach 30% wyprzedawania mieszkan i kupowaniu nie wiem czego akcji czy funduszy hedingowych
2. Grupa osob ktorych srednio interesuje cena mieszkania, raczej zakładają brak spadków. W długim terminie wiadomo, ze wzrośnie i w 2030 beda drozsze niz teraz, a w 2040 to juz wogole w ciemno moge powiedziec ze bedzie 100% aktualnej ceny.
Mnie cena nie kręci. Wynajem odzwierciedla sytuacje gospodarcza, wynajmując jedno mieszkanie mam kase na jedzenie, wynajmując 2 mieszkanie mam kase na wakacje. Wynajmując 3 mieszkania mam spokojna starosc. Przy 3 mieszkaniach moge sobie przejsc na prace na pol etatu.
Niewiem skad ty bierzesz takie zarobki ale spoko. sa ludzie gdzie maja zarobki kolo 10k na miesiac wiem to, ale duza liczba osob jest w okolicy 5-6k na miesiac przed podatkiem i oplatami... problem jest taki ze w krajach zachodnich sie wiecej zarabia w mcdonalds niz w "korpo" w polsce a juz niemowiac o pracy w "korpo" na zachodzie gdzie zarobki to 5-8K euro na miesiac na startujacej pozycji
UBS
glassdoor.co.uk/Salary/UBS-Krak%C3%B3w-Salaries-EI_IE3419.0,3_IL.4,10_IC3017091.htmState Street
glassdoor.co.uk/Salary/State-Street-Krak%C3%B3w-Salaries-EI_IE1911.0,12_IL.13,19_IC3017091.htmCapgemini
glassdoor.co.uk/Salary/Capgemini-Krak%C3%B3w-Salaries-EI_IE3803.0,9_IL.10,16_IC3017091.htmi tak mozna w kolko ci linki podawac.
Wiem jak dziala srednia wiec sobie popatrz na
wynagrodzenia.pl/artykul/porownanie-wynagrodzen-w-warszawie-i-krakowie-w-2018-roku na median a co do uwzgledniania ludzi po 50+, zgadnij typie ze na zachodzie tez ich uwzgledniaja i srednia pensja w polsce to 15k usd na rok a na zachodzie 50k usd na rok takze oczym my mowimy jak wezniemy ludzi miedzy rok 25-40 i faktycznie jest to 10k pln na miesiac to na zachodzie jak wezniesz ta sama grupe ludzi to bedziesz mial zarbki w skali 30-40k pln na miesiac
Lockdown ma to do rzeczy ze twoje oszczednosci to jest czyjas strata...