Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 21 sty 2021, 12:53

anubis pisze:
platinium pisze:No to moja kolej, ponieważ słyszę o tym że ceny już spadly od marca, a potem każdy raport NPB i GUS obala te informacje.
Bettyw1 pisze:

Ceny transakcyjne spadły na średnich dla dużych miast. Kraków też spadł. Nie widzę powodu dla którego w Warszawie ceny miałyby spadać, a w Krakowie nie.

Cenatorium ma dane od gmin prosto z aktów notarialnych:
https://urban.one/blog/indeks-cen-nieru ... dzie-2020/

NBP zbiera dane nie z aktów notarialnych tylko za pośrednictwem ankiet u największych deweloperów. Ja to chyba dodam sobie do stopki w jakiejś krótkiej formie, bo ile można mielić tą samą kwestię.

Skoro ceny w aktach notarialnych są mniejsze to znaczy, że spadły i tyle. O ok. 5% i to jest fakt. Kiedy trend dojdzie do największych to nie wiadomo, ale zbliża się dużymi krokami.

To że na wybranych inwestycjach były nieco wyższe ceny ofertowe (i transakcyjne) jest bez znaczenia dla trendów. A na niektórych były niższe, a na innych deweloperzy dodawali sztabki złota do mieszkania.

Rynek już zareagował i odpowiedział spadkami, promocjami, przestojami itd. Od początku pandemii upłynęło 9 miesięcy, wiadomo że to musi potrwać, ale nic nie wskazuje na to żebyśmy mieli przed sobą jakiś boom na mieszkania lub dalsze wzrosty. Gdyby tak miało być to ta sprzedaż byłaby widoczna już dzisiaj.

Myślę że wszyscy o tym wiedzą, bo piszesz o tym średnio w co drugim poście. Jakby nie patrzeć cenatorium to jedyna instytucja która raportuje spadki cen transakcyjnych - wiec łatwo się domyślić że jest przez Ciebie promowana.
Ceny transakcyjne spadły na średnich dla dużych miast. Kraków też spadł. Nie widzę powodu dla którego w Warszawie ceny miałyby spadać, a w Krakowie nie.

No nie do końca, bo według raportu nbp ceny transakcyjne na rynku wtórnym spadły w III kwartale o 3%, a we Wrocławiu o 2,6%. W Krakowie w tym czasie ceny transakcyjne (na wtórnym) wzrosly o 0,5%. Więc jeśli bierze się średnią z Krk, Wawy, Wroc no to mamy spadek cen transakcyjnych na wtórnym w III kwartale. Ale doskonale rozumiem dlaczego nie widzisz powodu by Kraków się zachowywał inaczej niż inne miasta :D

Rynek już zareagował i odpowiedział spadkami, promocjami, przestojami itd. Od początku pandemii upłynęło 9 miesięcy, wiadomo że to musi potrwać, ale nic nie wskazuje na to żebyśmy mieli przed sobą jakiś boom na mieszkania lub dalsze wzrosty. Gdyby tak miało być to ta sprzedaż byłaby widoczna już dzisiaj

Tak, ceny spadały w II kwartale, potem w III i IV. Spadły do takich poziomów, że mieszkania na pierwotnym 10-15% droższe niż przed rokiem schodzą płynnie. Głupki kupują drogie mieszkania zamiast czekać na wyludnienie.

Btw, coś ostatnio coraz rzadziej się pojawia wykresik korelacji bezrobocia z cenami mieszkań. Korzystając z okazji, podsyłam dane z grudzień. Wzrost średniej pensji o 6,6% r/r oraz wzrost zatrudnienia 0,2% m/m.
https://tvn24.pl/biznes/najnowsze/przecietne-wynagrodzenie-w-polsce-wedlug-gus-ile-wynosi-brutto-4981800

Oleg_

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Oleg_ » 21 sty 2021, 13:00

Jeśli zwolnisz pracowników, którzy otrzymują niskie wynagrodzenie ...
Średnia będzie wyższa.
Nie wspominając o wszystkich studentach i innych pracach, które ludzie wykonywali w ośrodku, w sezonie, w wakacjach, nie ma ich nawet w przeciętnych kalkulacji.
Średnia jest wyższa .... :) bez innych danych czy kontekstu brzmi świetnie.
Jeśli się nad tym zastanowić, cóż ... może to wyraźnie wskazywać na duży problem.

edytować:
Sprawdź poniższe odpowiedzi ...
BARDZO szybko reagują na Anubisa. 3-5 postów w kilka minut.
Możesz poczuć desperację. :)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2021, 13:23 przez Oleg_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 21 sty 2021, 13:02

@paltinium otwórz ten raport NBP i przeczytaj metodologię.

1) NBP
2) zbiera dane za pośrednictwem JLL
3) która to firma wysyła największym deweloperom ankiety
4) i z tego mają dane o cenach transakcyjnych na rynku pierwotnym

Podczas gdy

1) Cenatorium
2) zbiera dane za pośrednictwem systemów gminnych
3) wprost z aktów notarialnych
4) i oni stąd mają średnią transakcji

Różnica jest zasadnicza. Dlatego Cenatorium sprzedaje licencje masom firm, w tym niektórym bankom, które obliczają Twoją m.in. zdolność kredytową i wartość Twojej nieruchomości na podstawie tych danych.

To wygląda jak w załączniku, jak sobie zamówisz dla konkretnego adresu. Cenatorium ma w bazie kilka milionów rekordów od danych z gmin, które aktualizuje co miesiąc. I te ceny spadły już o 5%.
Załączniki
przykładowa-wycena-U1.jpg
przykładowa-wycena-U1.jpg (199.97 KiB) Przejrzano 4569 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Postautor: platinium » 21 sty 2021, 13:16

anubis pisze:@paltinium otwórz ten raport NBP i przeczytaj metodologię.

1) NBP

Podczas gdy

1) Cenatorium

Różnica jest zasadnicza. Dlatego Cenatorium sprzedaje licencje masom firm, w tym niektórym bankom, które obliczają Twoją m.in. zdolność kredytową i wartość Twojej nieruchomości na podstawie tych danych.

To wygląda jak w załączniku, jak sobie zamówisz dla konkretnego adresu. Cenatorium ma w bazie kilka milionów rekordów od danych z gmin, które aktualizuje co miesiąc. I te ceny spadły już o 5%.

Heh :D Powtórz jeszcze z 10 razy bo nie zrozumiałem skąd Cenatorium zbiera dane. Może dopiszz to do swojego footera?
Nie napisałem że te dane są błedne, a że:
1) średnia dla dużych miast z których w kilku rzeczywiście odnotowano spadki
2) nie znalazłem danych dla Krakowa, nie znalazłem podziału na rynek pierwotny czy wtórny, nie znalazłem ilości danych w zbiorze - te wszystkie informacje są w raporcie nbp (wiem, że zbiera dane za pośrednictwem JLL, błagam nie wklejaj tego ponownie :D)

Podsumowując, ja jednak wolę raporty NBP i GUS - o ile metodologia liczenia jest taka sama jak w poprzednich okresach. Do tego obserwacja rynku i rozmowy ze znajomymi. Nie neguje cenatorium, po prostu nie interesuja mnie średnie dla miast i z brakiem podziału na rynki i miasta.

Nie wątpie że Cenatorium sprzedaje licencje innym firmom i że mają piękny opis i partnerów na stronie :) Znamy już swoję zdanie, nie ma sensu się przekrzykiwać czyja instytucja jest lepsza :D
Ostatnio zmieniony 21 sty 2021, 13:17 przez platinium, łącznie zmieniany 1 raz.

Witt

Postautor: Witt » 21 sty 2021, 13:18

platinium pisze:
anubis pisze:@paltinium otwórz ten raport NBP i przeczytaj metodologię.

1) NBP

Podczas gdy

1) Cenatorium

Heh :D Powtórz jeszcze z 10 razy bo nie zrozumiałem skąd Cenatorium zbiera dane. Może dopiszz to do swojego footera?
2) nie znalazłem danych dla Krakowa, nie znalazłem podziału na rynek pierwotny czy wtórny, nie znalazłem ilości danych w zbiorze - te wszystkie informacje są w raporcie nbp (wiem, że zbiera dane za pośrednictwem JLL, błagam nie wklejaj tego ponownie :D)

Podsumowując, ja jednak wolę raporty NBP i GUS - o ile metodologia liczenia jest taka sama jak w poprzednich okresach. Do tego obserwacja rynku i rozmowy ze znajomymi. Nie neguje cenatorium, po prostu nie interesuja mnie średnie dla miast i z brakiem podziału na rynki i miasta.

Nie wątpie że Cenatorium sprzedaje licencje innym firmom i że mają piękny opis i partnerów na stronie :) Znamy już swoję zdanie, nie ma sensu się przekrzykiwać czyja instytucja jest lepsza :D

Przeciez dla niego zadne dane wykazujace zwyzki nie sa wiarygodne no bo wolumen... No chyba, ze mialyby wykazac spadki.... :D

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 21 sty 2021, 13:22

platinium pisze:Heh :D Powtórz jeszcze z 10 razy bo nie zrozumiałem skąd Cenatorium zbiera dane. Może dopiszz to do swojego footera?

Możesz to zweryfikować w bardzo prosty sposób, w zasadzie na dwa sposoby, które sprowadzają się do tego samego:

1. Zamówić wycenę u rzeczoznawcy, który sporządzi Ci operat szacunkowy.

2. Samodzielnie ściągnąć dane z systemu gminy, dokładnie tego samego z którego dane o transakcjach ściągnie rzeczoznawca.

Z dokładnie tej samej bazy, z której korzysta rzeczoznawca ściąga dane Centatorium. Wiem, że nie ufasz, bo Ci się nie zgadza. Fajniej wyglądają dane NBP w którym cośtam jednak urosło, z zupełnym pominięciem, że to są ankiety u największych deweloperów z dosyć szemraną metodologią.

Oczywiście, że to dodam do footera, na Twoją prośbę.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Kamaz

Postautor: Kamaz » 21 sty 2021, 13:29

Widać po danych, że ceny w tym roku będą szły dalej do góry. Tyle że znacznie bardziej. To bardzo dobrze.

platinium

Postautor: platinium » 21 sty 2021, 13:31

anubis pisze:Wiem, że nie ufasz, bo Ci się nie zgadza. Fajniej wyglądają dane NBP w którym cośtam jednak urosło, z zupełnym pominięciem, że to są ankiety u największych deweloperów z dosyć szemraną metodologią.

Jak mam ufać średniej dla wielu miast interesując się tylko Krakowem? Przedszkola wiedza statystyczna mi nie pozwala zaufać :)
Super, w takim razie udanego dnia!

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 21 sty 2021, 13:33

platinium pisze:
anubis pisze:Wiem, że nie ufasz, bo Ci się nie zgadza. Fajniej wyglądają dane NBP w którym cośtam jednak urosło, z zupełnym pominięciem, że to są ankiety u największych deweloperów z dosyć szemraną metodologią.

Jak mam ufać średniej dla wielu miast interesując się tylko Krakowem? Przedszkola wiedza statystyczna mi nie pozwala zaufać :)

Wiesz co, przypomniało mi się, że w maju zamówiłem na urban.one wycenę jednego mieszkania na Kazimierzu. Jak będą znowu mieli promocję to ją ponowię z czystej ciekawości i zobaczymy jak się zmieniły i czy się zmieniły ceny w dzielnicy. Co jakiś czas rzucają kodami promocyjnymi to jak się pojawi - ściągnę i wkleję. :D Ten sam adres, identyczne parametry.

Witt

Postautor: Witt » 21 sty 2021, 15:47

Witt pisze:
anubis pisze:
platinium pisze:Jak mam ufać średniej dla wielu miast interesując się tylko Krakowem? Przedszkola wiedza statystyczna mi nie pozwala zaufać :)

Wiesz co, przypomniało mi się, że w maju zamówiłem na urban.one wycenę jednego mieszkania na Kazimierzu. Jak będą znowu mieli promocję to ją ponowię z czystej ciekawości i zobaczymy jak się zmieniły i czy się zmieniły ceny w dzielnicy. Co jakiś czas rzucają kodami promocyjnymi to jak się pojawi - ściągnę i wkleję. :D Ten sam adres, identyczne parametry.

Lepiej jeszcze raz wklej tutaj ta tabelke w Excelu, w ktorej pokazywales wzrastajaca roznice cen ofertowych i transakcyjnych w Krakowie..ale nie zrozumiales, ze ceny transakcyjne ida w gore z kwartalu na kwartal... Any comments?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”