Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
krakus1891

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: krakus1891 » 19 mar 2019, 9:31

MrRobot pisze:Dzięki za fajną analizę. Zastanawiam się jednak nad powyższym stwierdzeniem - to na podstawie jakichś badań, czy po prostu z własnych odczuć? Patrząc po znajomych z pracy, to powiedziałbym, że przeciwnie, wiek 30-35 lat to dopiero przesiadka na własne mieszkania.

Nie myl pojawienia się potrzeb mieszkaniowych = wyprowadzka od rodziców z kupnem własnego mieszkania, czy zamiana na większe.
Kupno własnego mieszkania , czy przeprowadzka do wiekszego nie tworzy nowych potrzeb mieszkaniowych, bo wprowadzamy się do nowego mieszkania ale opuszczamy stare, niezależnie czy własne czy wynajmowane . Pojawienie się potrzeb mieszkaniowych jest związane tylko i wyłaczenie z demografią i imigracją .
W 2008 w okres potrzeb mieszkaniowych wszedł wyż lat 80 a to było ponad 700 tys młodych ludzi co roku , przy zgonach na poziomie 350 tys , tak więc co roku nagle pojawiało się 350 tys nowych potzreb mieszkaniowych , dla tego zaczęło sie takie szaleństwo cenowe i emigracja .... Teraz mamy odwrotna sytuacje , więcej ludzi umiera zwalniając mieszkania niż wchodzi młodych ludzi w okres potrzeb mieszkaniowych ...., tak więc sam wyrek wtórny jest w stanie zaspokoić obecne potrzeby... . Dodatkowo jak sami zauważyliście ludzie decyduja się na kupno w wieku 30-35 lat , ale patrząc po moich znajomych najcześciej wiąże się to z przeprowadzką na przedmieścia, co potwierdzają też dane staystyczne.
od 10 lat zabudowujemy centrum i śródmieścia mikromieszkaniami jedno dwupokojowymi o powierzchniach 35-50 m2, co jest fajne dla studentena/ ludzi zaraz po studiach. Populacja takich ludzi drastycznie spadnie co widać na piramidzie wieku, a co za tym dzie zapotrzebowanie na takie mieszkania też. Wg GUS http://krakow.stat.gov.pl/download/gfx/krakow/pl/defaultaktualnosci/1804/1/11/1/2018_szkoly_wyzsze_2017_2018.pdf
W roku akademickim 2017/2018 (stan w dniu 30 XI) w 30 szkołach wyższych mających siedzibę na terenie województwa małopolskiego uczyło się 157,3 tys. studentów – o 6,5% (o 10,9 tys.) mniej niż w roku 2016/2017.
,
Dane te potwierdzają to co jest w piramidzie wieku...
Bedą potrzebne większe metraże... , tylko że takich nie ma a te co są mają ceny poza zasięgiem większość mieszkańców tak więc najprawdopodobniej tylko przyspieszy suburbanizacja ... , a ze względu na niż demograficzny jest spora szansa na deurbanizacje krakowa.
Jako żę nieszcześcia chodza parami obstawiam że przesycenie na rynku wynajmu zbiegnie się z dołkiem demograficznym. Jako że rządzacy na pewno zdają sobie sprawe ze wziązku między % rozporządzalnego dochodu przeznaczanego na cele mieszkaniowe a dzietnością kwestią czasu jest podatek katastralny.
Obstawiam że dojdzie w ciągu kilku lat do przesycenia, ale ceny nie spadną bo bedzie czekanie na lepsze czasy , pomimo tego że mase mieszkań będzie stało pustych ceny będą stały w miejscu , wtedy też zostanie wprowadzony kataster, bo sprawi że trzymanie pustych 4 ścian będzie bardzo kosztowne więc zapewne ceny mieszkań zaczna sie urealniać. Z punktu widzenia gospodarki jako całości będzie to zjawisko pozytywne bo przeznaczanie 50 % dochodu na cele mieszkaniowe jest dosc istotnym hamulcem rozwoju, szczególnie jeśli chodzi o demografie , niemniej odbędzie sie to kosztem wszystkich którzy "inwestowali"= "spekulowali" na mieszkaniach.

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 19 mar 2019, 23:27

Dokladnie rzad bedzie wspieral sububranizacje bo co by nie mowic dom na wsi dojazd autem, siec drog mamy bardzo dobra. Jest najistorniejsza zmiana kulturowa ktora pociaga wieksza dzietnosc. Ludzie w miescie nie sa w stanie miec wiecej dzieci niz jedno bo ceny mieszkan bo metraze, no i maja wiecej rozrywek. Na wsi dzieci i rodzina staje sie glowna rozrywka, w sensie grilowanie itd. No i tam mozna sie pokusic i trojke dzieci i nie zwariowac majac 150-200m2. Budowa domku jest tania i mysle ze w tym kierunku to pojdzie. W usa mieszkaja na suburbiach efekt ze sporo wierzy nawet w kreacjonizm, ale za to maja po 2.1 dzietnosc na kobiete. W Japoni czy innych Honkongach Singapurach dzietnosc jest bardzo niska. Niemcy tez sie lubuja w mieszkanich to szoruja po dnie. Rosjanie to samo.

jakubiakuellen

Postautor: jakubiakuellen » 20 mar 2019, 0:24

Prawda jest taka, że flagowe inwestycje w dobrych lokalizacjach same będą sie bronić. Ktoś, kto miał szczęście i je nabył, ale tak jak pod siebie, a nie na ślepo z północy stricte pod wynajem to może spać spokojnie.

Wcześniej przytaczałem wam przyklad Wiślanych Tarasow 2.0, którego zakup od dobrej strony świata to pewny zysk, w krótkim czasie.
Gdyby tak nie było, to godzinę przed oficjalną przedsprzedażą mieszkań o godz. 7:00 nie było by takich kolejek jak za PRL'u. Nie przypominam sobie innej inwestycji, na którą było takie zainteresowanie, marketing też robi swoje. Ale nie o tym będę teraz pisał.

Podam przykład.
1 etap ma planowe zakończenie w czerwcu 2019. Na znanym portalu z ogloszeniami są już oferty w stanu deweloperskiego po 12400zł/m^2, chociaż sprzedawca je nabyl zapewne po 7800złm^2 (1 piętro).
Przebitka 60% bez kiwania palcem.

Chętnych nie brakuje, bo z tego co zauważyłem to chyba cena podskoczyła ;)
Chociaż w mojej ocenie jest w beznadziejnym miejscu w budynku, bo wschód zasłonięty całkowicie kształtem inwestycji. Jedyna ekspozycja to południe. Zawsze lepiej niż północ czy zachód.
To tylko przykład.

Będąc ostatnio na miejscu widziałem kilku zainteresowanych inwestycją oglądających z każdej strony placu i ocenianie postępuu robót budowlanych. Zobaczycie co sie stanie z cenami, kiedy 1 etap zostanie oddany do użytku. Wystrzelą w górę, mając w świadomości mieszkanie w tej okolicy, w takim standardzie i fajnym otoczeniu. Jak wiadomo 1 etap jest wizytówką każdej inwestycji i z reguły będzie lepszy niż kolejne.

Trudno spekulować o innych lokalizacjach w Krk niż ścisle centrum, ale jedno jest pewne. Na pewno się na dobrej lokalizacji nie straci w obecnym czasie. Nawet na górce cenowej.

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 20 mar 2019, 10:40

jakubiakuellen pisze:Prawda jest taka, że flagowe inwestycje w dobrych lokalizacjach same będą sie bronić. Ktoś, kto miał szczęście i je nabył, ale tak jak pod siebie, a nie na ślepo z północy stricte pod wynajem to może spać spokojnie.

W kontekście nieruchomości a w szczególności mieszkań nie mozna myśleć tu i teraz tylko w perspektywie 20 lat. Myślę że więcej niż pewne jest w tym okresie wprowadzenie podatku katastralnego , który średniow europie wynosi ok 1 %.
Kataster sprawia że aby mieszkać w droiej lokalziacji albo trzeba byc bogatym albo nieruchomość musi na siebie pracować.
Patrzyłem na oferte wiślanych tarasów 2.0 i zastanawia mnie do kogo ona jest kierowana , bo z jednej strony basen, spa , siłownia , ale tylko 10 luksusowych apartamentów powyżej 100 m2 , a reszta to kawalerki i mieszkanka więc tak mało ekskluzywnie ...
Gumtree pokazuje 138 ogłoszeń na hasło wiślane tarasy, najstarsze wiszą jeszce od listopada ..., wiec pod katem wynajmu to chyba też nie jest jakaś super "spekulacja/inwestycja".
https://www.olx.pl/oferta/wislane-tarasy-ul-grzegorzecka-ekskluzywny-apartament-3-pok-garaz-CID3-IDyQ2AG.html#78c2d53f48 85 m2, za 2300 zl ... ,

W mojej opinii jak teraz coś kupować to dom pod krakowem , ceny w granicach 3,5-4 tys za m2, tutaj raczej ani wielkich spadków ani wzrostów nie będzie, ceny zapewne będa podażać za zarobkami, raczej nie zanosi sie na ograniczenie tempa suburbanizacji .
Kupno mieszkania w krakowie to IMO to ogromna niewiadoma...
Próbowałem znaleźć analizy pokazujące co się dzieje na rynku mieszkaniowym w krajach rozwinietych które doświadczyły drastycznej depopulacji , niestety nikt przez to nie przechodził w takiej skali jaka nas czeka , więc nie bardzo jest do kogo się odnieść...
Logika podpowiada że eklskuzywne inwestycje w ekskluzywnych lokalizacjach na pewno będa trzymały cene, bo zawsze będzie wąska grupa ludzi których będzie stać na to aby wydac 5-10 mln na apartament. Co sie bedzie działo z kwalerkami w ekskluzywnych lokalizacjach ... ? jeśli małopolska stanie się polską doliną krzemową a Kraków takim San Francisco , to ceny tych mieszkanek poszybują.
Niestety jak na razie UJ to taki nasz Berkley, AGH to Stanford, Comarch to nasze lokalne Google, muzeum lotnictwa to nasze NASA Ames, więc jak na razie jest ściernisko .... :)
Myślę że podstawowe pytanie to jak kraków będzie wyglądał za 10-20 lat ... i o ile łatwo przewidzieć rozwój przedmieść , o tyle z krakowem jest problem bo nie do końca wiadomo czy ma być to atrakcja turystyczna , centrum naukowe ?? biznesowe ??
Kraków ma strategie tylko 10 letnią ...., z której niewiele wynika ..., bo to lista poboznych rzyczeń niespecjalnie przekłądająca sie na konkretne inwestycje.
http://krakow.pl/zalacznik/259487
https://www.bip.krakow.pl/zalaczniki/dokumenty/n/213730/karta
A tu taka perełka z tej strategii
Obrazekścisle centrum, ale jedno jest pewne.

Spekulacyjnie to te wislane tarasy to niezła inwestycja kapitału, inwestycyjnie myślę że jednak przedmieścia ...

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 20 mar 2019, 16:30

jakubiakuellen pisze:Trudno spekulować o innych lokalizacjach w Krk niż ścisle centrum, ale jedno jest pewne. Na pewno się na dobrej lokalizacji nie straci w obecnym czasie. Nawet na górce cenowej.

Na pewno się nie straci ? Niby skąd ta pewność.
WNie tak dawno bo w 2016 roku oglądałem mieszkania na Kazimierzu ( skrzyżowanie Starowiślnej i Miodowej )
Ceny ok 5500 zł /m2
Mieszkania do totalnego remontu, ale jak pamiętam to w 2007 roku było znacznie drożej bo w dzisiejszych cenach.
To tylko wskazuje na to, jakie wahania są na tym niby pewnym rynku

qbait

Postautor: qbait » 20 mar 2019, 21:23

Ja kupiłem ostatnio 2 pokojowe mieszkanie 39m2 w Steam Park (Bryksy) na Rakowieckiej.
Cena 10 600 za m2 + 46 000 miejsce w garażu podziemnym.
Czekałem na lepsze czasy, ale było tylko gorzej, a chciałem zainwestować gotówkę w coś stabilnego.
Wtopiłem? ;)

pozdro

Postautor: pozdro » 20 mar 2019, 21:32

W steam park raczej nie wtopiles. Dobra miejscowka. Jest tylko jedno ale. Jak dalej majchrowski bedzie blokowal budowe metra. Zmienial plany z budowy 10 pietrowycy biurowcow na 2 pietrowe zagrody daszone dachem spadzistym. Blokowal mieszkanie plus na klinach. Zabudowe na jacka. Marnowal kase na wykup wesolej itd kontynuowal zwijanie Krakowa to mozesz wtopic na zasadzie ze to miasto z potencjalnej metropopli europejskiej typu Praha Barcelona Monachium stanie sie zadupiem pokroju Bratyslawy

pozdro

Postautor: pozdro » 20 mar 2019, 21:37

Naradzie to strategia Krakowa to wygnac wszystkoch z miasta. Nie budowac metra i zrobic z niego wioche. Krakow potrzebowalby wyzszych reprezentacyjnych budynkow na poziomie. Nawet w SanFrancisco najwieksze suburbia swiata maja reprezentacyjne wiezowce. A u nas blokowanie wiezowcow ostatnio na poludniowym wschodzie Krakowa czy na Jacka. To jest skandal. Bez wielkich ikon architektury i bez metra to miasto nie ma sily przyciagania ludzi. Bo czym sie maja tu zachwycac komisami samochodowymi i bilbordami w krzakach?

jakubiakuellen

Postautor: jakubiakuellen » 21 mar 2019, 19:31

AgentDejv pisze:
jakubiakuellen pisze:Trudno spekulować o innych lokalizacjach w Krk niż ścisle centrum, ale jedno jest pewne. Na pewno się na dobrej lokalizacji nie straci w obecnym czasie. Nawet na górce cenowej.

Na pewno się nie straci ? Niby skąd ta pewność.
WNie tak dawno bo w 2016 roku oglądałem mieszkania na Kazimierzu ( skrzyżowanie Starowiślnej i Miodowej )
Ceny ok 5500 zł /m2
Mieszkania do totalnego remontu, ale jak pamiętam to w 2007 roku było znacznie drożej bo w dzisiejszych cenach.
To tylko wskazuje na to, jakie wahania są na tym niby pewnym rynku

Mieszkanie do całkowitego remontu w starej kamienicy to wielka niewiadoma. Często może odbijać sie czkawką ;) Pewnie miało ze 100 lat. Instalacje sanitarne i elektryczne do wymiany po takim czasie. Druga kwestia to dach, który czesto zaczyna przeciekac. Też próbowałem to ugryźć. Jednakże największa bolączką jest ogrzewanie. Nieekonomiczno cieplne budownictwo tamtych czasow. Od września zakaz palenia węglem i drewnem w Krakowie będzie obowiązywał od września. Wszystkie będą musiały mieć ogrzewanie elektryczne lub gazowe siłą rzeczy. Nie jest to ekonomiczne, ani niezapewnia komfortu zimą. Nawet zmiana na super nowoczesny piec wiele nie pomoże co jednocześnie wiąże się z olbrzymimi wydatkami.

Wislane Tarasy mają MPEC także najlepsza opcja z możliwych.

jakubiakuellen

Postautor: jakubiakuellen » 21 mar 2019, 19:49

pozdro pisze:Naradzie to strategia Krakowa to wygnac wszystkoch z miasta. Nie budowac metra i zrobic z niego wioche. Krakow potrzebowalby wyzszych reprezentacyjnych budynkow na poziomie. Nawet w SanFrancisco najwieksze suburbia swiata maja reprezentacyjne wiezowce. A u nas blokowanie wiezowcow ostatnio na poludniowym wschodzie Krakowa czy na Jacka. To jest skandal. Bez wielkich ikon architektury i bez metra to miasto nie ma sily przyciagania ludzi. Bo czym sie maja tu zachwycac komisami samochodowymi i bilbordami w krzakach?

Fakt, nawet w Katowicach budują 30 piętrowe bloki, a u nas nawet 20 pietrowca mieszkalnego nie ma. Zastanawia mnie czemu. Tam pomimo geologicznie niekorzystnego uksztaltowania daja radę, a u nas kiszka. Ceny gruntów wyśrubowane, nie wiem na co oni czekają. "Błękitek" to najwyższy obecnie wieżowiec w Krk, z 20 kondygnacjami.

Wg mojego informatora InterBud ma pozwolenie na budowę 3 Etapu inwestycji Wiślane Tarasy 2.0 na wysokość Cracovia Business Center zwanego 'błękitkem', który jest nieopodal. W teorii móglby wystrzelić na te kilkanaście pięter żeby nie odstawał jednocześnie do pozostałych etapów.
Obrazek

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”