Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: mac_kow » 23 mar 2019, 22:53

pozdro pisze: Przykladowo taka skanska w Krakowie buduje polowe mniej powierzchni biurowej niz w takim Wroclawiu. Ogolnie w Warszawie cY Wroclawiu ciagle pojawiaja sie nowe projekty biurowe czy mieszkaniowe. U nas widac ta statnacje.
skanska.pl/oferta/biura/nasza-oferta/wroclaw

Przykładowo Skanska bo gdyż? Bo przejeżdżasz niedaleko ronda Matecznego i wyłącznie ta firma rzuca Ci się w oczy?

Bredzisz jak zwykle. 5s Googlania jak zwykle wystarczy, żeby obalić Twoje podwórkowe wymysły:

egospodarka.pl/154064,Rynek-biurowy-w-Polsce-2018,1,78,1.html

"Na czele rynków regionalnych niezmiennie stoi Kraków, w którym podpisano umowy najmu na prawie 210 000 mkw. Stanowiło to 32% całkowitego popytu na biura zarejestrowanego poza stolicą."

Kurtyna. Kraków kosi 1/3 całego nie-warszawskiego popytu na biura w kraju. Masz jakieś jeszcze komentarze odnośnie "stagnacji"?

BTW- jak tam ten 8 minutowy przejazd z Łobzowa na Kazimierz? Jak to zrobić? Pytam trzeci raz.

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 24 mar 2019, 15:42

Ta podaz i popyt na biura to sa dane historyczne. To sa projekty zaczynane w latach 2015-2016. Nagonka na smog w 2014 sie dopiero rozkrecala. Wtedy jeszcze nic nie wskazywalo jak to sie skonczy. A skonczylo sie beznadziejnie. Zakazalismy wegla i smog jest i bedzie dalejbl bo nie da sie zmusic calej malopolski do nie trucia powietrza. Natomiast nowych inwestycji jest coraz mniej. Podalem skanske bo tam to sa nowe projekty ktore odpalaja, u nas to sa stare. Ja twierdze ze bedziemy spadac z podaza i liczba studentow. Od razu nie zjedziemy w dol ale to jest postepujacy proces. Miasta jak Gdansk czy Wroclaw czy Poznan coraz bardziej zyskaja na znaczeniu. Nawet taka Lodz. Jeszcze dodajmy ze w tych miastach rozwijany jest transport szynowy wiec nagle bedziemy ostatnim miastem z najgorszym transportem opartym na tramwajach i jednej linii skm lotnisko - wieliczka. Podczas gdy w innych miastach nie dosc ze nie bedzie smogu to jeszcze lepszy tranaport.
Mozewz uwazac ze jest super. Ja wiem ze ludzie nie chca juz jak dawniej studiowac w Krakowie. Wola inne miasta.

No a 8 min przejazd to nie wiem co ci sie nie zgadza? Pisalem w kontekscie inwestycji ktora ktos zamierza kupic ktora zostanie oddana za 2 lata, o prognozowanym przejezdzie lobzow - kazimierz. Nawet nie jakas wielka futurystyka bo stacja na Kazimierzu jest w budowie.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 24 mar 2019, 23:23

pozdro pisze:Ta podaz i popyt na biura to sa dane historyczne.

Naucz się czytać po polsku i można wtedy wrócić do dyskusji. Nie wiem jak inaczej odpowiedzieć.

W Krakowie w 2018 podpisano umowy najmu na powierzchnię 210 000 metrów kwadatowych i stanowiło to 32% całkowitego popytu- czyli innych umów- w całej nie-warszawskiej Polsce

Oznacza to tyle, że w dopiero co minionym 2018 wciąż w Krakowie byli chętni na uruchomienie 32% powierzchni biurowej całej nie-warszawskiej Polski.
A czy ta powierzchnia powstała 2,3, czy 50 lat temu- to bez znaczenia.

No, ale 2018 to przecież już w Twoim mniemaniu "historia".

No a 8 min przejazd to nie wiem co ci sie nie zgadza? Nawet nie jakas wielka futurystyka bo stacja na Kazimierzu jest w budowie.

Nie zgadza mi się to, że nie znalazłem nigdzie wzmianki o rzekomej "stacji na Kazimierzu".
Ale być może słabo szukałem- proszę, podaj źródło tego, że w Krakowie takowa powstanie. Pytam poważnie.

Ja wiem ze ludzie nie chca juz jak dawniej studiowac w Krakowie. Wola inne miasta.

Tym razem nie chce mi się już googlać- ale rzucasz konkretne i bardzo znaczące hasła nie podając absolutnie żadnych danych, żeby je poprzeć.
Na podstawie sfingowanego stwierdzenia bez poparcia, budujesz piramidalnie bzdurne teorie na ich poparcie. Weź się człowieku ogarnij.

Nawet jeśli jest tak, że Kraków stosunkowo rzadziej przyciąga studentów, to wyjątkową naiwnością i bajkopisarstwem jest twierdzenie, że to przez transport szynowy czy smog. Nie samym Krakowem Polska żyje i to dobrze.
Może po prostu inne miasta wreszcie wzięły się za sensowną ofertę akademicką i właśnie również biznesową? Ale po co się produkować.

Wystarczy mi, jak pojawi się chociaż jedna pozytywna informacja- taka o nowej stacji SKM na Kazimierzu. To jak?

juldek

Postautor: juldek » 25 mar 2019, 8:12

@mac_kow, tutaj znajdziesz coś o przystanku: krakow-rudzice.pl/o-inwestycji/zakres-projektu
Nowe czasy przejazdów nie są chyba jeszcze podane.

pozdro

Postautor: pozdro » 25 mar 2019, 19:22

Stacja powstaje przy Hali targowej w Krakowie. Czas przejazdy aproksymowany. Do Krakowa Glownego to okolo 4.5 min postuj z 1 min dojazd do Hali Targowej nie powinien trwac dluzej niz z 2.5min. Moze Hala Targowa tak lekko na uboczy Kazimierza, ale tez nie jakas zla odleglosc od Placu Wolnica.
Z ta stacja to tez duzo zalezy czy bedzie zejscie kolo Biedronki, bo stamtad byloby najdogodniejsze dojscie na kazimierz. Choc znajac zycie moga po taniosci zrobic tylko zejscie na Dietla.

Marecki67

Postautor: Marecki67 » 26 mar 2019, 9:12

Hala Targowa jako przystanek dla ludzi zmierzających na Plac Wolnica? Opanuj się, człowieku. A jeśli już używasz słów w stylu "aproksymowany" (chciałeś po prostu przekazać, że chodzi o przybliżoną wartość), to kalecząc w ten sposób język polski, nie dodawaj jeszcze takich kwiatków jak "postuj".

pozdro

Postautor: pozdro » 26 mar 2019, 10:26

Weź pod uwagę, że perony nie są punktowe i mają kilkaset metrów długości dajmy na to 200m.
Więc całkiem prawdopodobne jest, że będzie zejście z Peronów na ulice Joselewicza. No chyba, że PKP zrobi to mega po taniości.
Z ulicy Joselewicza do Placu Nowy masz 650m czyli 6min. Wiesz Jak mówisz, że jest to jakaś zabójcza odległość. Przy czym jak idziesz na jedzenie na Kazimierz to nie koniecznie twoim celem jest Plac Nowy.

* Pomyliłem widzę, Plac Nowy z Placem Wolnica. Chodziło mi oczywiście o Plac nowy jako takie centrum Kazimierza. Bo faktycznie Plac Wolnica jest już trochę za daleko. Nie mniej. Jak masz do wyboru jechać tramwajem z Bronowic 30min vs pociągiem na Hale Targową 8min + dojść w 15min. Tym bardziej, że jak jak jade na Kazimierz to z reguły w celach spacerowo-gastronomicznych więc i tam mam zamiar pochodzić na piechotę. Stąd mam może zakrzywiony obraz. Jednocześnie zakładając likwidację SCT to nie wiem czy ta okolica będzie dla mnie jeszcze atrakcyjna od tego sezonu. Zobaczymy, może choć weekendy uchowają się bez samochodów.

* polski trudny język :) pracuje nad tym. Choć pisanie z telefonu mi tego nie ułatwia, zwłaszcza że nie lubię tych podpowiadaczy. :D
W sumie poszukam jakiejś customowej klawiatury z poprawianiem pisowni :)

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 26 mar 2019, 13:17

bulkas pisze:Mowa o starym mieście? Rozumiem, że Krowodrza, Bronowice itd byłyby stopniowo mniej opodatkowane? Są już konkretne plany na coś takiego gdzieś w Polsce czy to jest tylko pewna możliwość? Słyszałeś coś?
Bardzo ciekawy wpis :) nie byłem świadom istnienia takiego podatku.

Biorąc pod uwagę ostatnie projekty socjalne i brak nie nie pieniędzy , raczej jak w banku mamy jakieś nowe podatki ... , więc myślę że mocno zbliżamy się do podatku katastralnego , spekuluje się iż zmiana uzytkowania wieczystego na własnośc jest właśnie robiona w celu wprowadzenia katastra.
Dodatkowo mamy strajk nauczycieli a np w krakowie utrzymanie szkół to blisko 30 % budżetu, jakieś podwyzki na pewno wywalczą więc wzrosną koszty samorządom , przy spadku wpływów na skutek obniżki PIT dla osób poniżej 26 rz oraz wyzszych kosztów uzyskania przychodu , jakos to rząd będzie musiał zrekompensować samorzadom , czy katastrem ... nie mam pojęcia , ale wydaje się to najprostsze ...
bulkas pisze:No ok ale budynki, kamienice itd zostają, co by niby sie mialo z nimi stac, wszystko na najem albo małe firemki przerabiające mieszkania na biura?

Na biura, restauracje, skelpy ...
Kraków jak na razie powiela błędy popełnione przez innych które wiadomo że dla miasta kończą się źle .... Zabudowujemy mieszkaniami ścisłe centrum : Angel City, Browar Lubicz, Wiślane Tarasy, czy inwestycje przy rakowickiej, ale też wrocławska , a miejsca pracy i obiekty komercyjne lokujemy w śródmieściach : Buma Square, Edison, Galilelo, Pascal , capgemini, czy przedmieściach jak biznes park . Efekt tego jest taki że ścisłe centrum zaczyna być skansenem dla turystów , zaś "życie" miasta przenosi się do śródmieść a mieszkania na przedmieścia. Powstaja taki minicentra w śródmieściach , których nie da się ze sobą dobrze skomunikować co doskonale na codzień obserwujemy , zaś centrum zaczyna być coraz bardziej zabetonowane , ubywa terenów zielonych i rekracyjnych , przez co mieszkańcy mają coraz mniejszą motywacje aby to centrum odwiedzać.
Zwrócicie uwagę że jeśli chcecie wybrać się gdzieś do "miasta" na piwo, kolacje , obiad , czy kawe zapewne wybierzecie kazimierz albo podgórze a nie rynek , który jest dla turystów a nie mieszkańców...
Niestety błędy urbanistyczne włodarzy krakowa stanowią nielada wyzwanie dla osób zinteresowanych kupnem w krakowie nieruchomości i nie wtopieniu na niej ... Jeśli będziemy kroczyć wytyczoną obecnie scieżką , to trzeba kupować domy na przedmieściach , mieszkania w ścisłym centrum , zaś lokale usługowe w śródmieściach i patrzyć w staystyki kiedy zacznie się dezurbanziacja a włodarze zaczna mówić o rewitalziacji ... , niestety nie wiadomo czy to nastąpi za 5 czy 35 lat ... , Jeśli wyciągniemy wnioski z innych , to trzeba kupować lokale użytkowe w ścisłym centrum , i mieszkania w śródmieściach ... Przez to że z jednej strony wiadomo że prędzej czy później kraków będzie musiał naprawić swoje błędy urbanistyczne , ale z drugiej strony nie wiadomo kiedy to nastapi , kupno nieruchomości w krakowie to spekulacja a nie inwestycja. Oczywiście na spekulacji można zarobić więcej niż na inwestycji , ale też i więcej stracić, warto tylko mieć tego świadomość ...

Marecki67

Postautor: Marecki67 » 26 mar 2019, 14:20

"Zabudowujemy mieszkaniami ścisłe centrum : Angel City, Browar Lubicz, Wiślane Tarasy, czy inwestycje przy rakowickiej, ale też wrocławska (...) Efekt tego jest taki że ścisłe centrum zaczyna być skansenem dla turystów , zaś "życie" miasta przenosi się do śródmieść a mieszkania na przedmieścia".

Nie rozumiem. Zabudowujemy mieszkaniami centrum, a efekt według Ciebie jest taki, że to samo centrum staje się skansenem dla turystów? Gdzie tu logika?
Poza tym, nadużyciem jest wrzucanie do jednego worka świetnej rewitalizacji terenu poprzemysłowego (Browar Lubicz) - z takimi nieudanymi projektami, jak zamiana w blokowisko Wrocławskiej (błagam pozdro, nie pisz już nic o tym rejonie) czy zrobienie z okolicy centralnie położonego cmentarza Rakowickiego kolejnego siedliska bloków.

pozdro

Postautor: pozdro » 26 mar 2019, 22:14

E tam nie ma tragedii. To samj deweloperzy buduja biurowce przy 3 obwodnicy. To dosc naturalne. Bo mamy transport oparty na samochodach. Wiec obwodnica jest najlepszym rozwiazaniem komunikacyjnym. Nie ma co narzekac. Niech buduja im wiecej tym lepiej. Im gesciej tym lepiej. Do lasu to moge sobie wyskoczyc poza miastow 15 min na weekend. A park mamy w Lesie Wolskim.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”