Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Ibum1

Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Postautor: Ibum1 » 17 wrz 2020, 16:58

fakir151 pisze:Czy ja dobrze słyszałem przez telefon, że odbiór 2 etapu w marcu 2022? Na stronie informacja jest: "Pozwolenie na użytkowanie:IV kwartał 2021"

Chyba kwestia, że nie są w stanie wszystkich umów w jednym czasie podpisać. Ktoś wspominał, że ma termin na styczeń, ja mam na luty, teraz już dają marzec. Koniec budowy ma być we wrześniu 2021

Mar G

Postautor: Mar G » 17 wrz 2020, 17:42

Ibum1 pisze:
fakir151 pisze:Czy ja dobrze słyszałem przez telefon, że odbiór 2 etapu w marcu 2022? Na stronie informacja jest: "Pozwolenie na użytkowanie:IV kwartał 2021"

Chyba kwestia, że nie są w stanie wszystkich umów w jednym czasie podpisać. Ktoś wspominał, że ma termin na styczeń, ja mam na luty, teraz już dają marzec. Koniec budowy ma być we wrześniu 2021

ileż mieszkań mogą wydać dziennie ? 2-3-4. każde z Kierownikiem Budowy z tego co wiem. a jest ich 299...
ja mam listopad 2021 wstępnie. decyduje kolejność umów - jak to w życiu.

SirCinek

Postautor: SirCinek » 17 wrz 2020, 17:59

Może się wyrobią przed oddaniem etapu IV :)

Mar G

Postautor: Mar G » 17 wrz 2020, 18:01

SirCinek pisze:Może się wyrobią przed oddaniem etapu IV :)

to jest idealny układ. wszystko będzie razem skończone. unikniemy placu budowy jak obecni mieszkańcy etapu I- żal mieszkać w takich warunkach 4 lata

Ibum1

Postautor: Ibum1 » 17 wrz 2020, 18:42

Mar G pisze:
Ibum1 pisze:

ileż mieszkań mogą wydać dziennie ? 2-3-4. każde z Kierownikiem Budowy z tego co wiem. a jest ich 299...
ja mam listopad 2021 wstępnie. decyduje kolejność umów - jak to w życiu.

Jeszcze w międzyczasie jest okres swiateczno-noworoczny....

WiktorR

Postautor: WiktorR » 17 wrz 2020, 19:11

Mar G pisze:Na upartego można.
nie porównuj jednak sytuacji sprzed 10 lat, tak jak jak nie porównuję swoich doświadczeń sprzed 20. to inny świat.
liczy się teraz i przyszłość.
nasze osiedle może stanowić przystań dla AGHowców głównie. a tam, uwierz, poza 1. rokiem prawie nie ma ubogich studentów (niemal każdy czesze kasę już). a Ci ubodzy mają jednak sporo pokoików na miasteczku do wynajęcia.
ale może się uda faktycznie kogoś złapać - nie wykluczam.
Kup i spróbuj. tylko wtedy i 3 miejsca parkingowe przygotuj dla nich :)

Masz fantazję. Ja akurat nie z tej branży ale chodziłem do mat-fizu w Nowodworku i na 36 osobową klasę na AGH studiowało 28 osób z czego 20 informtatykę, teleinformatyke... Studia kończyli 2-3 lata temu (MGR). 2 osoby "kupiły" sobie mieszkanie na kredyt, z 4 wynajmują coś lepszego na Zabłociu etc. Cała reszta wynajmuje pokoje albo małe kawalerki w blokach z płyty, a część dalej mieszka z rodzicami :D

Mar G

Postautor: Mar G » 17 wrz 2020, 19:46

Jeśli ktoś zrobił informatykę na AGH i nie stać go na godziwe życie obecnie - nie chcę oceniać ludzi - ale to nienajlepiej świadczy.
Tych , których ja znam - a poprzez kolegę stosunkowo wielu którzy ukończyli te kierunki w ciągu ostatnich 5 lat - to pracują w Nokiach, Ericcsonach i innych dobrze płacących ostatnio k.Bonarki np - i 2-3 lata po studiach mają - oczywiście że na kredyt na razie - mieszkania i spłacają po 5k /mc bez zmrużenia okiem.
Nie sądzę, abym znał akurat geniuszy.

Ps. Nowodworek nie jest już adresem , który na AGH robi na kimkolwiek wrażenie.

ale to nie forum edukacyjne - nie kontynuujmy rozważań w tej materii.

bono19

Postautor: bono19 » 17 wrz 2020, 19:48

Mar G pisze:Jeśli ktoś zrobił informatykę na AGH i nie stać go na godziwe życie obecnie - nie chcę oceniać ludzi - ale to nienajlepiej świadczy.
Tych , których ja znam - a poprzez kolegę stosunkowo wielu którzy ukończyli te kierunki w ciągu ostatnich 5 lat - to pracują w Nokiach, Ericcsonach i innych dobrze płacących ostatnio k.Bonarki np - i 2-3 lata po studiach mają - oczywiście że na kredyt na razie - mieszkania i spłacają po 5k /mc bez zmrużenia okiem.

Zgodzę się jednak z przedmówcami. Pierwszy rok studiów w 5 osób na mieszkaniu, pozostałe 4 lata w 4 osoby, z czego 3 osoby w jednym pomieszczeniu (kamienica). Brzmi ekstremalnie, ale paradoksalnie najlepsze lata życia. I wcale nie jest tak, że "godziwe" życie to tylko kawalerka lub własny pokój. Doświadczenia czy rzeczy niematerialne jak wspomnienia są dużo cenniejsze niż gres i olejowany parkiet na start młodości ;)

Również nie znałem nikogo, kto mieszkałby sam lub wynajmował kawalerkę.
Ci prawdziwie zamożni kupują od razu mieszkanie, mieszkają w LivinnX lub obiektach w okolicach medycznego.

Także MarG myślę że trochę przesadzasz w swoich szacunkach :) Niestety dobrobyt aż tak nie poszedł do przodu. Poza tym z tego co pamiętam w czasach studenckich nikt nie mysli jakiej klasy jest gres lub czy w garażu miejsce jest samodzielne czy może platrofma. Raczej te pojęcia dla mnie, jak i większości rówiesnikow były zbędną abstrakcją. Liczyło się tu i teraz - klimat, ludzie, kolejna domówka na karmelickiej :)
A i o samochodzie raczej większość wtedy nie myślała.

Niemniej mam nadzieję, że Twoja pociecha docenia P64, coś takiego na start brzmi jak marzenie ;)

Mar G

Postautor: Mar G » 17 wrz 2020, 20:04

fakt, że lata studenckie to najpiękniejszy okres życia jest bezdyskusyjny.
im się dalej jest od tego okresu - tym to przeświadczenie jest mocniejsze chyba u każdego :)

a to tak do lektury fakty - absolwenci zaraz po dyplomie - świeżaki

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,24993843,zarobki-absolwentow-uczelni-po-jakich-kierunkach-placa-najlepiej.html

WiktorR

Postautor: WiktorR » 18 wrz 2020, 0:12

Mar G pisze:Jeśli ktoś zrobił informatykę na AGH i nie stać go na godziwe życie obecnie - nie chcę oceniać ludzi - ale to nienajlepiej świadczy.

ale to nie forum edukacyjne - nie kontynuujmy rozważań w tej materii.

Ależ oni pracują w tych firmach od Comarchu po Cisco, z wymienionych firm to wszędzie pracują. O zarobki nie pytam bo nie wypada. Znam tylko zarobki najbliższych kumpli z tamtych lat po automatyce i muszę stwierdzić, że jest źle przynajmniej w Krakowie. I koleżanki po teleinfie ale ona poszła w marketing, sprzedaż mieszka w Wawie i faktycznie kosi po 15/16k na etacie brutto. Z artykułu średnie zarobki po AGH IT to 7945zł brutto czyli 5600 zł na rękę. Czyli żeby zarobić na wkład własny mieszkania ok 45m2 w lepszej lokalizacji musiał by taki absolwent odkładać wszytko przez 2 lata, a mówimy o średnich zarobkach a dobrze wiemy jak to się ma do mediany. Wystarczy jeden rodzynek, który poszedł pracować za granicę i ma przebitkę w stosunku do swoich znajomych od kilku do kilkunastu razy. Ja tylko widzę fakty, te osoby faktycznie nie biedują jeżdżą na wyjazdy, chodzą po knajpach, mają samochody jedni lepsze drudzy gorszę itd. Ale żeby tak szalały z nieruchomościami i to były takie kokosy to nie widzę tego. Te osoby po informatykach etc. to naprawdę były mega ogarnięte. Abstrahując od tego, że w tym momencie "juniorzy" to mają bardzo trudno ścieżkę i wcale tak łatwo pracy nie da się znaleźć.

PS. Apropo Nowodworka nie wiem jak jest na AGH nie studiowałem tam. Jak dla mnie szkoła była ekstra. Mi tam się na początku studiów na UJ zdarzało chodzić z Krzyżem Maltańskim wpiętym w klapę garnituru na egzaminy ustne czy praktyczne to się zawszę egzaminujący pytał czy chodziłem do Nowodworka raz mi nawet ocenę jeden Profesor o pół stopnia podniósł. Śmieszne to były czasy :lol:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”