Zakątek Dąbie Kraków od dewelopera Atal - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Zakątek Dąbie Kraków od dewelopera Atal - opinie na forum

Postautor: anubis » 10 cze 2021, 11:17

Mar G pisze:Omawialiśmy już ten aspekt w marcu. Brak gruntów w rozsądnej cenie, aby budować nie za daleko a nie powyżej 15 k.
13-14 k jak widać rynek kupi.
trzeba więc tańsze grunta, niż po 50 mln za ha jak teraz są wyceniane ostatnie wolne działki w promieniu 3-4 km od Rynku

@Mar G, jak Ty uwielbiasz przesadzać, tutaj nie było sprzedaży "13-14k". To są te poziomy gdzie jest sufit i sprzedaż leży. Na WT 2.0 była wielka promocja w grudniu i do teraz można kupić za 12k, a tutaj ludzie się rzucili bo oferty zaczynały się od 9 z przodu.

Grunty też są i przede wszystkim każdy szanujący się deweloper ma bank gruntów, również trochę w centrum.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

zyneon

Postautor: zyneon » 10 cze 2021, 11:25

magdag pisze:Witam,

a czy wiecie może coś o kolejnych planowanych inwestycjach dewelopera Atal? Kiedyś jak dzwoniłam do biura Pani wspomniała mi, że mają w planach 3 (wspomniała z nazwy tylko o bajecznej), ale nic więcej mi nie zdradziła.

Nie wiem na ile to jest aktualne, ale w planach było coś takiego:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?t=1782

Mar G

Postautor: Mar G » 10 cze 2021, 18:41

anubis pisze:
Mar G pisze:Omawialiśmy już ten aspekt w marcu. Brak gruntów w rozsądnej cenie, aby budować nie za daleko a nie powyżej 15 k.
13-14 k jak widać rynek kupi.
trzeba więc tańsze grunta, niż po 50 mln za ha jak teraz są wyceniane ostatnie wolne działki w promieniu 3-4 km od Rynku

@Mar G, jak Ty uwielbiasz przesadzać, tutaj nie było sprzedaży "13-14k". To są te poziomy gdzie jest sufit i sprzedaż leży. .

nie wiem czy TY jesteś tak głupi, czy tylko udajesz. co dnia wypada zadać to pytanie.

sprzedane mieszkania po 458 tys / 33 m2 - to ile za metr ? potrafisz policzyć chociaż takie działanie ?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 10 cze 2021, 18:52

A skąd wiesz, że za tyle poszło? Bo dzień wcześniej było ponad 40 rezerwacji na innym cenniku. No chyba, że Atal odwołał rezerwacje, albo ceny uznano za niewiążące, chociaż wątpię, oni raczej nie robili w przeszłości takich numerów.

Ciągle piszesz o frustracji i ciągle mnie wyzywasz. Nie potrafisz dyskutować jak człowiek, sorry, jak jesteś starym prykiem to Twój poziom kultury osobistej, to wyzywanie od trolli itd. jest żenujące.

Niestety na tej inwestycji nie zrobiłem zrzutu cen, więc tego nie sprawdzimy.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Kokodżambo

Postautor: Kokodżambo » 10 cze 2021, 19:01

Nic nie musisz sprawdzać. Ja doskonale pamietam cennik i było dokładnie jak pisze Mar G.

Mar G

Postautor: Mar G » 10 cze 2021, 19:04

Kokodżambo pisze:Nic nie musisz sprawdzać. Ja doskonale pamietam cennik i było dokładnie jak pisze Mar G.

z tym pajacem nie ma sensu dyskutować. szkoda Twojego czasu. wszyscy praktycznie to wiedzą.

i tak nie pokazałem mu 6.piętra - bo znów miałby bezsenną noc

Obrazek

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 10 cze 2021, 19:15

Mnie ta inwestycja nie interesuje, natomiast pamiętam jedno mieszkanie, które w pierwszym dniu było zarezerwowane po cenie X. Następnego dnia było dalej zarezerwowane, ale cena była już Y.

Scenariusze są dwa:
1/ tego co zarezerwował obowiązuje cena z pierwszego dnia i tak już zostanie, ale Atal uzupełnił nową cenę dla innych, bo to jednak rezerwacja, a nie umowa deweloperska
2/ Atal uznaje, że ta osoba musi zapłacić tą nową cenę - w takim scenariuszu do tygodnia ten budynek się pięknie pozwalnia

Zakładam pierwszy scenariusz, bo Atal dba o swój wizerunek i takich numerów jak w 2. nie robi.

Przy okazji: @Mar G, tak mnie zainspirowałeś, jak trochę pouzupełniamy wątek "Nowe pustostany w Krakowie" to dam cynk mojej znajomej (tak, wiem "słynni znajomi anubisa"), która pracuje w znanym dzienniku. Zaproponuję jej tekst o nowych pustostanach i dam wszystko na tacy. Niech w Polsce zaczną o tym gadać. Zastanawiałem się nawet czy to nie będzie taki pustostan jak Piastowska Residence (metraże są tu marne), ale w sumie to dopiero zaczynają budować i pieron wie co będzie za 3 lata.

Martab

Postautor: Martab » 13 cze 2021, 15:22

anubis pisze:Mnie ta inwestycja nie interesuje, natomiast pamiętam jedno mieszkanie, które w pierwszym dniu było zarezerwowane po cenie X. Następnego dnia było dalej zarezerwowane, ale cena była już Y.

Scenariusze są dwa:
1/ tego co zarezerwował obowiązuje cena z pierwszego dnia i tak już zostanie, ale Atal uzupełnił nową cenę dla innych, bo to jednak rezerwacja, a nie umowa deweloperska
2/ Atal uznaje, że ta osoba musi zapłacić tą nową cenę - w takim scenariuszu do tygodnia ten budynek się pięknie pozwalnia

Zakładam pierwszy scenariusz, bo Atal dba o swój wizerunek i takich numerów jak w 2. nie robi.

Przy okazji: @Mar G, tak mnie zainspirowałeś, jak trochę pouzupełniamy wątek "Nowe pustostany w Krakowie" to dam cynk mojej znajomej (tak, wiem "słynni znajomi anubisa"), która pracuje w znanym dzienniku. Zaproponuję jej tekst o nowych pustostanach i dam wszystko na tacy. Niech w Polsce zaczną o tym gadać. Zastanawiałem się nawet czy to nie będzie taki pustostan jak Piastowska Residence (metraże są tu marne), ale w sumie to dopiero zaczynają budować i pieron wie co będzie za 3 lata.

Kolejna inwestycja FOMO kupowana w celach tezauryzacji?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 13 cze 2021, 15:39

Te małe metraże to raczej na pewno. Nie wiem jaki sens ma kupowanie dla siebie 31 metrów, w którym można zamieszkać za 3 lata.

Za to te duże to jest po prostu dobra oferta, szczególnie z pierwszego dnia zanim podniesiono cennik. Np. mieszkanie 57 to wychodzi równiutkie 11k za metr (tj. wg. cennika z teraz, bo nie wiem jak było przed podwyżką, być może 10k) za dwustronne mieszkanie na ostatnim piętrze praktycznie w centrum miasta, tuż obok Wisły, z tramwajami, sklepami, przedszkolem itd. dookoła. Z tego miejsca można dojść piechotą na Kazimierz.

Nie mówię, że to jest tanio (szczególnie teraz, jak podnieśli ceny), ale w porównaniu z tym co za tą cenę oferują inni deweloperzy to ta oferta była bezkonkurencyjna. Czy na dużych metrażach mamy też tezauryzację to się dopiero przekonamy.

Atal w ogóle dziwną ma tą politykę, bo podobne metraże na Przybyszewskiego 64 szły w ostatnim etapie drożej. A tam jest przecież dla odmiany komunikacyjna pustynia (jeżdżą tylko autobusy, a do tramwaju daleko), dookoła planuje się przebudowę ul. Buszka, obok hotele przyjmujące wycieczki z Izraela, a do tego znaczna część lokali z oknami na jedną z najgłośniejszych ulic w Krakowie, czyli Armii Krajowej. A najbliższy sklep to Żabka i stacja Orlenu.

Obrazek

korczak

Postautor: korczak » 15 cze 2021, 22:25

anubis pisze:Tajemnica jest prosta, wystarczy spojrzeć na konkurencję w okolicy ile śpiewają. Zakupy inwestycyjne + Atal jako marka.

Atal to marka knotu i beznadziejnych podwykonawców, którzy są lepiarzami niestety. Kto oczekuje odrobiny lukusu niech lepiej idzie do konkurencji.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”