Anubis ja wiem jak to działa natomiast na wyceny banków wpływ ma również sytuacje rynkowa i średnia cena dla danego powiedzmy obszaru, masz rację, że jeśli cena odstaje drastycznie od średniej (to mocno względne w ujęciu i każdy bank może to profilować po swojemu) to może pojawić się konieczność np. dodatkowych zabezpieczeń itd.
Ale odpowiedź ogólna na postawione pytanie czy bank da kredyt, na pewnych warunkach ale dla części osób myśle, że bez problemu.
Solaris Park Kraków od Semaco (przy Parku Lotników) - opinie na forum
Re: Solaris Park Kraków od Semaco (przy Parku Lotników) - opinie na forum
anubis pisze:Mimo wszystko chyba się trochę spóźnili, bo "ratowanie pieniędzy przed inflacją" mamy już powoli za sobą. Ludzie zaczną teraz liczyć rentowność. To mieszkanie, które wrzucił @Mar G, 40 metrów 620k + wykończenie = 750k. Zwykły najem się tu nie będzie opłacał, nie dla studentów to. W grę wchodzi tylko najem dobowy, pytanie czy rzeczywiście Tauron Arena da aż takie obłożenie.
No to policzmy, tak pi razy drzwi: w 2019 było 40 koncertów w arenie. Załóżmy optymistycznie, że na wszystkie znajdziesz noclegowiczów, przyjmijmy 300zł za dobę (średnia cena wynajmu noclegu na Airbnb w Krakowie to 211zł). Daje to 12k przychodu rocznie, co przy tym przykładowym mieszkaniu za 617k, zwróci się za ponad 50 lat (a to jest jedynie cena mieszkania - bez wliczania 35k za obowiązkowe miejsce w garażu, wykończenia i wszystkich kosztów utrzymania mieszkania, ale przyjmuję, że przychody również mogą być niedoszacowane).
Wydaje mi się, że z Tauron Areny zrobiłeś Madison Square Garden, więc inaczej: średni tygodniowy zarobek za wynajem całego mieszkania na Airbnb w Krakowie to 582zł (z 2017 roku wg Bankier.pl, na podstawie ofert użytkowników Airbnb oraz średnich cen wskazanych przez serwis). To nam daje ok. 30k przychodu rocznie. Weźmy twoje 750k za mieszkanie z wykończeniem (nadal nie wliczam miejsca w garażu i kosztów utrzymania, zostawmy sobie ten margines). Daje nam to zwrot inwestycji po 25 latach.
"W grę wchodzi tylko najem dobowy"? No tak średnio bym powiedział, tak średnio...
wagabunda pisze:anubis pisze:Mimo wszystko chyba się trochę spóźnili, bo "ratowanie pieniędzy przed inflacją" mamy już powoli za sobą. Ludzie zaczną teraz liczyć rentowność. To mieszkanie, które wrzucił @Mar G, 40 metrów 620k + wykończenie = 750k. Zwykły najem się tu nie będzie opłacał, nie dla studentów to. W grę wchodzi tylko najem dobowy, pytanie czy rzeczywiście Tauron Arena da aż takie obłożenie.
No to policzmy, tak pi razy drzwi: w 2019 było 40 koncertów w arenie. Załóżmy optymistycznie, że na wszystkie znajdziesz noclegowiczów, przyjmijmy 300zł za dobę (średnia cena wynajmu noclegu na Airbnb w Krakowie to 211zł). Daje to 12k przychodu rocznie, co przy tym przykładowym mieszkaniu za 617k, zwróci się za ponad 50 lat (a to jest jedynie cena mieszkania - bez wliczania 35k za obowiązkowe miejsce w garażu, wykończenia i wszystkich kosztów utrzymania mieszkania, ale przyjmuję, że przychody również mogą być niedoszacowane).
Wydaje mi się, że z Tauron Areny zrobiłeś Madison Square Garden, więc inaczej: średni tygodniowy zarobek za wynajem całego mieszkania na Airbnb w Krakowie to 582zł (z 2017 roku wg Bankier.pl, na podstawie ofert użytkowników Airbnb oraz średnich cen wskazanych przez serwis). To nam daje ok. 30k przychodu rocznie. Weźmy twoje 750k za mieszkanie z wykończeniem (nadal nie wliczam miejsca w garażu i kosztów utrzymania, zostawmy sobie ten margines). Daje nam to zwrot inwestycji po 25 latach.
"W grę wchodzi tylko najem dobowy"? No tak średnio bym powiedział, tak średnio...
Bo na krakowskim rynku króluje teraz (królowała do niedawna) czysta spekluacja. Zapraszam tu do statystyk ROI otodom, Kraków wypada nagorzej w Polsce: viewtopic.php?f=14&p=63840#p63837
Mnie w tej inwestycji przerażają te mikrometraże. Zdaje się, że całość była zgłoszona grubo przed pandemią i wtedy po prostu deweloperzy stawiali na klitki 40 m kw. Gdyby dzisiaj Semaco to zgłaszało to pewnie porobiliby więcej normalnych metraży, bo kto tu może zamieszkać? Singiel, para studentów i turysta, do niczego innego ta inwestycja się nie nadaje.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
Jak dla mnie, to jest idealna inwestycja pod wynajem dla np. korpoludków
[quote="wagabunda"]średni tygodniowy zarobek za wynajem całego mieszkania na Airbnb w Krakowie to 582zł (z 2017 roku wg Bankier.pl, na podstawie ofert użytkowników Airbnb oraz średnich cen wskazanych przez serwis).[quote]
Co to znaczy zarobek? To jest przychód za wynajem? Czy może to jest dochód po odliczeniu kosztów sprzątania i czystej pościeli? Do tego trzeba doliczyć koszty remontów i zakup nowego sprzętu które trzeba wykonać co kilka lat.
Co to znaczy zarobek? To jest przychód za wynajem? Czy może to jest dochód po odliczeniu kosztów sprzątania i czystej pościeli? Do tego trzeba doliczyć koszty remontów i zakup nowego sprzętu które trzeba wykonać co kilka lat.
Nie jest to doprecyzowane w tym artykule: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-korzystac-z-Airbnb-Zasady-oplaty-kary-7519971.html
Dlatego w tych swoich obliczeniach na kolanie nie uwzględniałem kosztów, na wypadek gdyby ktoś je tam już odliczył. Natomiast wg mnie jest to po prostu przychód, bo skąd mieliby wziąć koszty właścicieli? Ale tak jak napisałem: zostawiłem ten margines, bo ceny za wynajem też pewnie skoczą po pandemii.
W każdym razie, chcąc udowodnić swój punkt widzenia wolałem niedoszacować niż przeszacować - po prostu:)
Dlatego w tych swoich obliczeniach na kolanie nie uwzględniałem kosztów, na wypadek gdyby ktoś je tam już odliczył. Natomiast wg mnie jest to po prostu przychód, bo skąd mieliby wziąć koszty właścicieli? Ale tak jak napisałem: zostawiłem ten margines, bo ceny za wynajem też pewnie skoczą po pandemii.
W każdym razie, chcąc udowodnić swój punkt widzenia wolałem niedoszacować niż przeszacować - po prostu:)
-
"Gdyby dzisiaj Semaco to zgłaszało to pewnie porobiliby więcej normalnych metraży, bo kto tu może zamieszkać? Singiel, para studentów i turysta, do niczego innego ta inwestycja się nie nadaje" -> Te mieszkania od strony parku najbardziej seksowne wschód-zachód, park, bez widoku na arenę na wyszukiwarce 3D pokazują, że są w trakcie zmian rozkładowych - mówisz masz.
"Daje to 12k przychodu rocznie, co przy tym przykładowym mieszkaniu za 617k, zwróci się za ponad 50 lat" -> jesteś trollem nie potrafisz liczyć kupuj i nie gadaj gupot Anrzej

Ten wykres patrzeć i kumać jak deweloperzy zachowywali się przy ostatniej górce, czerwone to deweloperzy żeby było prościej. Oni będą jeszcze pompować ceny ile tylko się da przy dobrym marketingu to może nawet 40% powyżej wtórnego, jednak przypływy z wynajmu długo na wtórnym nie zamydlą oczu i to przy korzystym otoczeniu bla bla... Szybka kontra do aaa alee koszty budowy rosną... TO JEST PROBLEM DEWELOPERÓW I ICH RYZYKO INWESTYCYJNE
"Daje to 12k przychodu rocznie, co przy tym przykładowym mieszkaniu za 617k, zwróci się za ponad 50 lat" -> jesteś trollem nie potrafisz liczyć kupuj i nie gadaj gupot Anrzej

Ten wykres patrzeć i kumać jak deweloperzy zachowywali się przy ostatniej górce, czerwone to deweloperzy żeby było prościej. Oni będą jeszcze pompować ceny ile tylko się da przy dobrym marketingu to może nawet 40% powyżej wtórnego, jednak przypływy z wynajmu długo na wtórnym nie zamydlą oczu i to przy korzystym otoczeniu bla bla... Szybka kontra do aaa alee koszty budowy rosną... TO JEST PROBLEM DEWELOPERÓW I ICH RYZYKO INWESTYCYJNE
Januszku, napisz to jeszcze raz po polsku a nie po polskiemu...
-
wagabunda pisze:Januszku, napisz to jeszcze raz po polsku a nie po polskiemu...
Zakładasz, że inwestycja będzie jakkolwiek rentowna przy bardzo wysokiej cenie wejścia, w trakcie gdy wiele czynników wskazuje, że nie będzie.
Mam wrażenie, że w ogóle nie przeczytałeś mojego posta albo nie zrozumiałeś.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”