Grupa Zakupowa działek budowlanych

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Grupa Zakupowa działek budowlanych

Postautor: pozdro » 09 kwie 2020, 11:37

Tak się zastanawiam jak najlepiej kupić sensownie nieruchomość pod Krakowem. Doszedłem do wniosku że najlepsza opcja to jakaś działeczka pod domek jednorodzinny na fajnym osiedlu.

Dobre lokalizacje to:
Kraków Sidzina, Wieliczka, Staniątki, Zabierzów (może Rudawa), Zeslawice, Zastów, Batowice - tam gdzie jest PKP

Kwestia jak kupić tanio dzialkę 6-10 arów tak powidzmy w cenie 60 -100tys zł czy nawet niżej
+ wybudować sobie passywny dom za 300 tys zł.

Trzeba kupić dużą działkę nie 6-10 arów a 20*(6-10) arów i uzyskać niską cene po podziale na mniejsze działeczki.

Co potrzebujemy? Kooperatywe, Grupe Zakupową coś tego typu 20 osób spisuje razem umowę zakupu działeczki 1ha i dzieli sobie na 10-20 mniejszych dzialeczek. W tens sposób można sobie kupić fajną działkę 1km od stacji SKM w fajnej miejscowości i w przyszłosciowym miejscu bo wszyscy wybudują nowe domki.

Więc pytanie co wy na to i jak to zorganizować. Olejmy deweloperów budujmy za 3000zl/m2 domy zeroenergetyczne z panelami fotowoltaicznymi do ładowania naszych Tesli elektrycznych, z dostępem do komunikacji przedszkola i w rozsądnej cenie. Pojedynczo to za działkę zapłacimy 300 tys zł w sensownym miejscu.

Tu byśmy sobie takie pole rolne widokowe kupili i byśmy osiedle zbudowali :)
https://www.google.com/maps/@50.1102165 ... 312!8i6656

slawek

Re: Grupa Zakupowa działek budowlanych / wspólny zakup działki budowlanej

Postautor: slawek » 09 kwie 2020, 12:04

@Pozdro, pomysł ciekawy, tylko ziemię rolną trzeba jeszcze odrolnić, no i być może zmieć miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego w danej gminie. A miejsce, które pokazałeś spoko, ale raczej tanio tam nie będzie.

kasik

Re: Grupa Zakupowa działek budowlanych

Postautor: kasik » 09 kwie 2020, 12:26

Pozdro pokazałeś dokładnie miejsce gdzie będzie przebiegać S7 i obok tego zalewu węzeł Mistrzejowice ;) Chyba że to miał być tylko przykład;)
Obrazek

I jeszcze dodatkowo w opracowaniu jest tam plan zagospodarowania przestrzennego dla terenów zielonych.
Także raczej miejsce nie trafione pod inwestycje

Obrazek

pozdro

Postautor: pozdro » 09 kwie 2020, 18:38

Spoko to przykładowo podałem. Faktycznie trzeba to dokładniej sprawdzić. Tak mi się na mapę rzuciło jakieś miejsce z dużą działką, z wydaje się dobrym dojazdem. Ale jednak za dobry dojazd hehe przy węźle autostradowym słabo mieszkać.

Powinna być jakaś apka webowa do takich zakupów grupowych działek, żeby sie ludzie integrowali i razem kupowali tu można by dużo zdziałać. Przecież brak dostępu do gruntów to główny powód dla którego ludzie rezygnują z budowy taniego zero energetycznego domu za 300 tys zł z 120m2 powierzchni użytkowej.

pozdro

Postautor: pozdro » 09 kwie 2020, 18:40

Te pola się wydaja spoko pod inwestycję
https://www.google.com/maps/@49.9796478 ... 312!8i6656

ghd

Postautor: ghd » 09 kwie 2020, 23:27

pozdro pisze:Tak się zastanawiam jak najlepiej kupić sensownie nieruchomość pod Krakowem. Doszedłem do wniosku że najlepsza opcja to jakaś działeczka pod domek jednorodzinny na fajnym osiedlu.

Dobre lokalizacje to:
Kraków Sidzina, Wieliczka, Staniątki, Zabierzów (może Rudawa), Zeslawice, Zastów, Batowice - tam gdzie jest PKP

Kwestia jak kupić tanio dzialkę 6-10 arów tak powidzmy w cenie 60 -100tys zł czy nawet niżej
+ wybudować sobie passywny dom za 300 tys zł.

Trzeba kupić dużą działkę nie 6-10 arów a 20*(6-10) arów i uzyskać niską cene po podziale na mniejsze działeczki.

Co potrzebujemy? Kooperatywe, Grupe Zakupową coś tego typu 20 osób spisuje razem umowę zakupu działeczki 1ha i dzieli sobie na 10-20 mniejszych dzialeczek. W tens sposób można sobie kupić fajną działkę 1km od stacji SKM w fajnej miejscowości i w przyszłosciowym miejscu bo wszyscy wybudują nowe domki.

Więc pytanie co wy na to i jak to zorganizować. Olejmy deweloperów budujmy za 3000zl/m2 domy zeroenergetyczne z panelami fotowoltaicznymi do ładowania naszych Tesli elektrycznych, z dostępem do komunikacji przedszkola i w rozsądnej cenie. Pojedynczo to za działkę zapłacimy 300 tys zł w sensownym miejscu.

Tu byśmy sobie takie pole rolne widokowe kupili i byśmy osiedle zbudowali :)
https://www.google.com/maps/@50.1102165 ... 312!8i6656

Sam pomysł bardzo dobry, ale...Wieliczka? Staniątki? Tamte okolice w niskiej cenie, z mediami w rozsądnej odległości i nie przy autostradzie, albo nie na trzęsawisku lub nie na wąskiej działce, nie z morderczym spadkiem, nie w otoczeniu tysiąca rozpoczętych budów i domów? Zapomnij. Staniątki mają jeszcze jedną wadę. Prócz wygórowanych cen musisz mieć kanalizację, przynajmniej w okolicach stacji. Szambo nie wchodzi w grę. Wersja jest taka, że nie wydają zgody i już. Coś z ochroną wody... Do tego taka uwaga. 8-10 arów to powierzchnia do miasta. Na wsi kształtne 10 arów to minimum, lepiej 12, nie mówiąc o piętnastu. I jeszcze jedno. Ostatnia cena w Staniątkach od osoby prywatnej za działkę 12 arów z trudnym, ale możliwym podejściem kanalizacyjnym, ciasnym dojazdem, ale za to resztą mediów w pobliżu, to 200 tysięcy. Nim kumpel "zdążył wybrać flotę z bankomatu", uprzedził go sąsiad. Wieliczka to jest w ogóle śliski temat. Chyba, że za Wieliczką, ale tam też ludność zorientowała się już dawno, że można bez żenady za każdy kawałek pola zażądać po dychu za ar. I cóż z tego, że znajdziesz i nawet będzie przy drodze i nawet kształtna jak na środku będzie stary słup, a inne media w planie? Jeżeli nawet zdarzy się cud i prawie wszystko będzie pasować, to z pewnością nie w tej cenie. Na koniec warto jeszcze sprawdzić przebieg linii kolejowej Podłęże - Piekiełko, żeby na starość nie zostać dróżnikiem. Mam temat dość mocno przerobiony, bo od dłuższego czasu wcielam w życie chytry plan, by postawić kolejny dom i opuścić rodzinne, ale jednocześnie coraz bardziej odrażające i zniechęcające miasto. Niestety, na razie nie znalazłem lepszego miejsca, od tego w którym obecnie jestem, wszędzie budują jak wściekli i dochodzi do tego, że u mnie jest ciszej, niż w tych wszystkich Kłajach, Szarowach, czy Stanisławicach i co nawet zabawne często okazuje się, że mam więcej intymności i zieleni. To szczególnie zaskakuje, bo przecież w mieście niby taka gęsta zabudowa i wszystko zabetonowane. Oczywiście nie zniechęcam. Próbować trzeba. Najgorzej to zgnuśnieć i zmarnować sobie życie w pięćdziesięciometrowym kwadracie z poduchą w oknie i chorym gołębiem na parapecie.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

Consbid

Postautor: Consbid » 06 cze 2020, 2:22

PZP - czyli Plan zagospodarowania przestrzennego - od tego należałoby zacząć - i jeżeli naprawdę szukać działki to proponuję pojeździć z paroma flaszkami w aucie i ponekać okolicznych sołtysów - jest szansa dowiedzieć się o miejscowych co to nawet olxa nie umiejo łodpalić a coś moga mieć na sprzedaż - plus północna obwodnica - to bardzo zmieni kwestię sensowności lokalizacji - może sie okazać że tania dzisiaj ziemia na końcu Huty zanim dom się zbuduje okaże sie tanim dobrym strzałem z łatwym dojazdem ;)

NOWY 2018

Postautor: NOWY 2018 » 07 cze 2020, 23:12

Staniątki są dobrze skanalizowane, sam miałem ochotę tam kupić ale drogo było, nawet miałem namiar na działkę chyba rolną z możliwością pozwolenia na budowę obok dom stary z mediami daleko od centrum blisko las 50m, minus autostrada ale faktycznie są ekrany i nic nie słychać. obk jak pisałem dom właściciele zmarli wiec kupic ten dom razem z działka i dokupić obok ta działkę. ale podobno do tej działki decyduje syn który mieszka w KRK,kurcze fajne spokojne miejsce działka chyba 25a w sumie do kupienia ale wrto z kimś na ,,spóle'' razem z tym gospodarstwem obok było by z 55a.
obok mieszka córka wiec można by pogadać o tej działce z budynkiem i dała namiary na właściciela tej obok.
Info mam od geodety-
Inna sprawa to kanalizacja i woda ale w gminie niepołomice cena 1m3 wody z kanalizacją to około 11zł(szok) wiec budowa eko szamba iwiercenie studni wspólnej wróci się szybko. chociaz studnia jest na działce.
https://www.google.pl/maps/@49.9986605, ... authuser=0
Co o tym sądzicie.
Załączniki
st1.jpg
st1.jpg (65.19 KiB) Przejrzano 5952 razy

niesasanka

Postautor: niesasanka » 10 cze 2020, 11:42

Też bym była zainteresowana wspólnym kupnem działki, ale mnie bardziej interesują bliższe okolice - w granicach miasta to na przykład Rybitwy, a poza - Krzyszkowice (Wieliczka).

Volfeer

Postautor: Volfeer » 11 cze 2020, 0:08

A ja mam inny dylemat. Kupiłem niedawno mieszkanie w Mistrzejowicach, jak to piszecie 50 m kloc. Mam obecnie 33 na karku, dzieci brak, więc dla mnie i żony spoko. Do roboty piechotą (Życzkowskiego), żona też blisko ma. Ale teściu ma prawie 1ha pola przy skrzyżowaniu Waligórskiego i Igołomskiej. Działeczka wąska 24 m, ale długa. Obecnie ma tam mini ogródek, a resztę dzierżawi jakiemuś rolnikowi. Nie myślałem o stawianiu domu, bo Igołomska póki co w stanie agonalnym, okolica taka sobie i 79 dość głośna (chociaż tu można się odsunąć). Ale tak się zastanawiam, wybudowalibyście się w tamtym miejscu? Jednak dojazd do Krakowa, nawet jak zrobią Igołomską, to codziennie przedzieranie się przez Plac Centralny. Ja sobie daję jeszcze z 10 lat na budowę domu, a zakupu mieszkania nie żałuję, kupiłem 2 lata temu, a już jestem 2 tyś. na metrze do przodu.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”