Banacha II Kraków od Active Investment (Górka Narodowa) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
sprzedawca

Banacha II Kraków od Active Investment (Górka Narodowa) - opinie na forum

Postautor: sprzedawca » 21 wrz 2021, 11:27

Witam,

Chciałbym zapytać forumowiczów o opinie na temat inwestycji Banacha II na Górce Narodowej. Nie udało mi się znaleźć podobnego tematu na forum.

Jakie macie opinie na temat dewelopera active investment i samej inwestycji?
Planowane są dwa budynki. Pierwszy jest już częściowo wykupiony, a inwestycja na etapie stawiania pierwszych pięter.

oxygen

Re: Banacha II Kraków od Active Investment (Górka Narodowa) - opinie na forum

Postautor: oxygen » 21 wrz 2021, 13:40

Jak dla mnie, spora wada tej okolicy, to niewielka ilość lokali usługowych w okolicach nowych osiedli. Nie wiem, może coś tu się jeszcze zmieni w kolejnych etapach, ale jak na razie, to nie ma tam szału z możliwością załatwienia podstawowych sprawunków. A jak to Twoim zdaniem wygląda?

sprzedawca

Postautor: sprzedawca » 21 wrz 2021, 19:23

Dzięki za odpowiedź.

Wydaje mi się, że jest to kwestia czasu aby powstało tam więcej sklepów i usług z racji budowanej linii tramwajowej. Powstanie ciągu komunikacyjnego przyciąga ludzi, ludzie sklepy i usługi. Jest to tylko i wyłącznie moje podejrzenie i przeczucie jakie mam patrząc na to jak rozwijały się inne dzielnice w Krakowie i innych miast świata.

Wydaje mi się, że Górka narodowa stanie się czerwonymi makami 2.0, czy tam występuje problem z dostępem do sklepów i podstawowych usług?

Jutro odwiedzam dewelopera, ale sądząc po opiniach na jego temat, chyba wstrzymam się jeszcze z zakupem.

Czerwonym światłem dla tej inwestycji jest, zdaje się, niewyjaśniona przyszłość budowy samej pętli tramwajowej w pobliżu. Czytałem o komplikacjach związanych ze skażeniem ziemii. Nie brzmi to kolorowo.

robcio

Postautor: robcio » 21 wrz 2021, 19:43

Jeśli chodzi o Ruczaj to np. szkół podstawowych brakuje, w okolicy Górki Narodowej oddano nową szkołę podstawową pytanie tylko jaki przyjęto margines pod kątem ilości uczniów czy zaadresowano obecne potrzeby czy przewymiarowano lekko by w przyszłości przyjąć młodzież z nowych rosnących jak grzyby po deszczu osiedli, bo w wielu miejscach Krakowa infrastruktura nie nadąża za tempem inwestycji deweloperskich…

Pytanie też jakiego rodzaju potrzeby kto ma, jednym wystarczy jak niedaleko od osiedla była żabka i piekarnia, innemu potrzebny super/hipermarket także to mocno subiektywne.

Problemem Górki na ten moment jest to, że do czasu ukończenia linii tramwajowej oraz inwestycji drogowej będących przedłużeniem 29 listopada nie ma co liczyć na wzmocnienia komunikacji miejskiej, a przebudowa układu drogowego nie pomaga również transportowi indywidualnemu.
Ale to moja opinia oczywiście nie trzeba się z nią zgadzać :)

sprzedawca

Postautor: sprzedawca » 21 wrz 2021, 20:44

Z opinią się zgadzam. Jest to de facto stwierdzenie faktu. Obecnie sklepów i szkół w tej okolicy jest mało. Pytanie, czy patrząc przyszłościowo (5-10) lat będzie się tam żyło ok, czy tak sobie.

Okolica to jedno, jestem ciekaw co sądzicie o samym deweloperze. Czytałem bardzo przeciętne opinie, ciężko myśleć o kupnie (zwłaszcza w kredyt) z perspektywą użerania się z deweloperem :)

robcio

Postautor: robcio » 21 wrz 2021, 21:04

O samym deweloperze się nie wypowiem nie miałem przyjemności współpracy, nie kupiłem nigdy od Activu mieszkania. Natomiast czasami na bazie nieprzesadnie negatywnych opinii można sobie zbudować listę rzeczy których trzeba dopilnować i na co uważać podczas biznesu (transakcji) z daną firmą i tyle…
Oczywiście jeśli absolutnie nie jesteś przekonany do dewelopera, masz nie spać po nocach martwiąc się czy Cię przypadkiem nie oszukają, czy wybudują na czas itd. To może lepiej odpuścić.

Nie wiem też do końca jakie masz obawy w związku z zakupem pod katem dewelopera tego konkretnego jak i w szerszej ogólności?

sprzedawca

Postautor: sprzedawca » 21 wrz 2021, 21:18

Obawy przed zakupem od tego konkretnego dewelopera wzięły się u mnie z dość prozaicznej przyczyny: Poczytałem opinie z google maps (z braku laku..).

Z ww opinii można wywnioskować, że deweloper "miga" się od wprowadzenia poprawek do swoich budynków, jako przykład podawana jest inwestycja przy ulicy Marii Konopnickiej, gdzie mieszkańcy od kilku lat próbują przekonać do napraw, do których deweloper się zobowiązał. Jest też szereg innych rzeczy. Pytanie, czy warto się tym martwić, czy po prostu dobrze wynegocjować umowę, aby zapewnić sobie względne bezpieczeństwo zakupu.

W temacie terminów, dla mnie czy to będzie kwartał w jedną, czy druga nie robi różnicy.

robcio

Postautor: robcio » 21 wrz 2021, 22:16

W tym już nie pomogę trzeba jak już pisałem samemu wyważyć, przemyśleć zobaczyć czy są alternatywy (solidniejszy z opinii deweloper itd.)

Tefes

Postautor: Tefes » 21 wrz 2021, 22:49

Sam się zastanawiałem nad tą inwestycją bo kusiły sensownie rozplanowane mieszkania i cena ale lokalizacja na razie mnie skutecznie zniechęciła. Przede wszystkim wschodnie okna praktycznie bezpośrednio wychodzą na Al.29 Listopada (dzieli je stosunkowo wąski pas zieleni który pewnie z czasem zostanie znacznie zredukowany) i o ile nie zrobią tam jakiś ekranów to obawiałbym się o hałas zwłaszcza po poszerzeniu Alei i wybudowaniu obwodnicy. Na Lidla, Biedronkę czy inny większy supermarket chyba też nie ma co liczyć w okolicach planowanej pętli bo te co są aktualnie nie są jeszcze na tyle daleko by stawiać nowe. Pętla z tego co widać na planach będzie się znajdować sporo na północ od inwestycji więc nie powinno to w jakimś dużym stopniu przeszkadzać.
Załączniki
banacha.JPG
banacha.JPG (40.07 KiB) Przejrzano 4788 razy

Karciunia

Postautor: Karciunia » 29 wrz 2021, 16:10

sprzedawca pisze:Obawy przed zakupem od tego konkretnego dewelopera wzięły się u mnie z dość prozaicznej przyczyny: Poczytałem opinie z google maps (z braku laku..).

Z ww opinii można wywnioskować, że deweloper "miga" się od wprowadzenia poprawek do swoich budynków, jako przykład podawana jest inwestycja przy ulicy Marii Konopnickiej, gdzie mieszkańcy od kilku lat próbują przekonać do napraw, do których deweloper się zobowiązał. Jest też szereg innych rzeczy. Pytanie, czy warto się tym martwić, czy po prostu dobrze wynegocjować umowę, aby zapewnić sobie względne bezpieczeństwo zakupu.

W temacie terminów, dla mnie czy to będzie kwartał w jedną, czy druga nie robi różnicy.

Ja tego dewelopera nie polecam - fatalny kontakt z przedstawicielami, do tego straszne przesuwanie terminów. Wiem, ze nie wprowadzają poprawek chociaż ja osobiście nie miałam żadnych zgłoszonych.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”