Limanowskiego 30 Kraków / Willa Kryształ (Pałacyk) - remont budynku przy Lwowskiej

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Nowy

Limanowskiego 30 Kraków / Willa Kryształ (Pałacyk) - remont budynku przy Lwowskiej

Postautor: Nowy » 19 gru 2021, 11:50

Takie wieści zawsze cieszą - trwa właśnie remont Willi Kryształ / Pałacu Kryształ, który znajduje się pod adresem ul. Limanowskiego 30. Jest to piękny budynek w bardzo reprezentacyjnym miejscu.

Obrazek

Nazwa wzięła się od fabryki słodyczy i czekolady Kryształ, która mieściła się po sąsiedzku, a to był dom jej właściciela.

Nowy

Re: Limanowskiego 30 Kraków / Willa Kryształ (Pałacyk) - remont budynku przy Lwowskiej

Postautor: Nowy » 19 gru 2021, 11:52

W ostatnich latach budynek nie miał się najlepiej, więc to doskonała wiadomość, że ruszyły przy nim prace. Ciekawe co się w nim znajdzie, czy to będzie mieszkaniówka, jakiś hotel czy może biura - ktoś coś wie na ten temat i podzieli się informacjami na forum?

Obrazek

I jeszcze tablica informacyjna dotycząca prac, choć nie wiem czy są tu wyszczególnione wszystkie.

Nowy

Re: Limanowskiego 30 Kraków / Willa Kryształ (Pałacyk) - remont budynku przy Lwowskiej

Postautor: Nowy » 03 cze 2022, 12:53

Był ktoś może ostatnio w okolicy, skończyli ten remont, warto się wybrać obejrzeć? Czy jeszcze coś robią przy tym. Na szczęście siedzi na tym konserwator zabytków, więc mam nadzieję, że zniszczyć się tam nie da za dużo.

luc

Postautor: luc » 03 lip 2022, 12:04

Myślałem, że zobaczę piękną odnowioną elewację zabytkowego budynku, tymczasem niewiele się tu zmieniło:

Obrazek

Może poza jednym szczegółem... Tych okien na dachu, to wydaje mi się, że wcześniej nie było, ale może tylko tak mi się zdaje.

No i mogli chociaż te bazgroły w dolnej części elewacji usunąć, a tak, to zostało po staremu.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 27 gru 2022, 15:01

A ktoś wie, jaka przyszłość czeka ten budynek, to będzie mieszkaniówka czy może jakieś usługi, biura albo hotel? Widziałem, że inny pałac w Krakowie ma być przerabiany na hotel (Pałac Montelupich / Tarnowskich), więc może i tu tak miałoby być. Jeśli ktoś ma jakieś informacje, to niech podzieli się na forum.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”