patomieszkaniec pisze:Zastanawiam się jak tam może być z hałasem z dzwonów tego słynnego kościoła. To jest względnie blisko a okna budynku A będą chyba miały bezpośrednią ekspozycję, nie?
Tak, będzie słychać. W B też (echo, odbicia i dyfrakcja fal akustycznych). Od dłuższego czasu proboszcz wstrzymał dzwonienie, prawdopodobnie ze względu na to że dopóki kościół nie jest skończoną budową to według obowiązujących przepisów nie wolno mu dzwonić, ale podejrzewam że jak tylko budowa się oficjalnie skończy to dzwonienie wróci do trzykrotnego dzwonienia o 12, 18 i 21:37.
Dlatego bryksy może wykorzystać ten moment ciszy na to żeby sprzedać jak najwięcej mieszkań tym, którzy nie znają okolicy i historii z kościołem, ale potem będzie ciężko, szczegółnie jak prasa i media znowu podchwycą temat.
Sytuacja może być inna jeśli proboszcz przestał dzwonić z innego powodu, np. nakaz z kurii albo groźba procesów sądowych właścicieli mieszkań z okolicy, którym wartość nieruchomości poleciała w dół. Nie wiem też jaki jest status pomysłu z tym, żeby proboszcz zamontował tłumik na dzwonie (serce dzwonu można owinąć jakimś materiałem tłumiącym), albo na dzwonnicy domontować ekrany odbijające dźwięk.