od niedawna udzielam się na forum i jest mi miło, że mogę zapoczątkować temat inwestycji, której przyglądam się od bardzo bardzo dawna (o tym dalej). Jej nazwa to Słowiańskie Wzgórze (moim zdaniem kuriozalna:D) a oto jej strona: slowianskiewzgorze.pl

Budynki znajdują się przy ulicy kwartowej (na przeciw osiedla Pana Cogito) w bezpośredniej okolicy AquaParku. Budynek jest dobrze nasłoneczniony od strony zachodniej i górne mieszkania z pewnością mogą liczyć na fajną panoramę Doliny Sudołu i okolicznych osiedli. Pozostałe mieszkania na widoki raczej nie mają co liczyć ale w otoczeniu inwestycji znajdują się w większości domki jednorodzinne więc generalnie nie polecałbym tylko północnej strony (wycelowanej w Wille Słoneczną i bloki na Kwartowej) oraz mieszkań przesłoniętych drugim budynkiem (a więc większości budynku 18 i części zachodniej części 16).
Okolica jest bardzo fajna - mimo, że niedaleko jest ruchliwa ulica Dobrego Pasterza w tym miejscu jest naprawdę zacisznie. Dookoła jest sporo parków i alejek do spacerów. Niedaleko zlokalizowana będzie też inwestycja, którą ma być park przy ulicy Reduta.
Niestety ze zdjęć posiadam tylko to zdjęcie tablicy informacyjnej, które zrobiłem jakiś czas temu:

Zdjęć ze strony nie będę przeklejał - powiem tylko, że w sumie oddają aktualny stan inwestycji i nie ma żadnych ukrytych kominów w tle

A teraz dwa słowa mojego komentarza. Inwestycji przyglądałem się od bardzo dawna bo bardzo interesował mnie zakup w tej części miasta. Od bardzo dawna oznacza od jakichś 3-4 lat. Skąd wiedziałem, że ta inwestycja tu powstanie mimo, że oferta pojawiła się kilka dni temu? Ano stąd, że budynek 18 stoi tam już od dobrych 5 lat albo i lepiej i był dla mnie wielką zagadką - polecam sprawdzenie zdjęć historycznych na google maps. Nie jestem specem budowlanym ale jakoś tak średnio mi się widzi kilkuletni nieogrzewany budynek - może ktoś umie się na ten temat wypowiedzieć?
Druga sprawa to cena, która moim zdaniem jest naprawdę grubym przegięciem. 7000zł/m2 w tej części miasta to abstrakcja zwłaszcza, że mieszkania delikatnie mówiąc nie są jakieś zabójcze. Owszem sporym plusem jest to, że raaczej nie zostanie już nic wybudowane obok ale z tego co wiem między domkami przy ulicy Marchołta a blokami na Kwartowej znajduje się spory pas zieleni - a więc strona pólnocno-wschodnia względem inwestycji - i kto wie co tam się w przyszłości wydarzy