Słowiańskie Wzgórze od Wako Kraków Prądnik - opinie i forum inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
antek15

Słowiańskie Wzgórze od Wako Kraków Prądnik - opinie i forum inwestycji

Postautor: antek15 » 18 lip 2016, 14:00

Hej,

od niedawna udzielam się na forum i jest mi miło, że mogę zapoczątkować temat inwestycji, której przyglądam się od bardzo bardzo dawna (o tym dalej). Jej nazwa to Słowiańskie Wzgórze (moim zdaniem kuriozalna:D) a oto jej strona: slowianskiewzgorze.pl

Obrazek

Budynki znajdują się przy ulicy kwartowej (na przeciw osiedla Pana Cogito) w bezpośredniej okolicy AquaParku. Budynek jest dobrze nasłoneczniony od strony zachodniej i górne mieszkania z pewnością mogą liczyć na fajną panoramę Doliny Sudołu i okolicznych osiedli. Pozostałe mieszkania na widoki raczej nie mają co liczyć ale w otoczeniu inwestycji znajdują się w większości domki jednorodzinne więc generalnie nie polecałbym tylko północnej strony (wycelowanej w Wille Słoneczną i bloki na Kwartowej) oraz mieszkań przesłoniętych drugim budynkiem (a więc większości budynku 18 i części zachodniej części 16).

Okolica jest bardzo fajna - mimo, że niedaleko jest ruchliwa ulica Dobrego Pasterza w tym miejscu jest naprawdę zacisznie. Dookoła jest sporo parków i alejek do spacerów. Niedaleko zlokalizowana będzie też inwestycja, którą ma być park przy ulicy Reduta.

Niestety ze zdjęć posiadam tylko to zdjęcie tablicy informacyjnej, które zrobiłem jakiś czas temu:

Obrazek

Zdjęć ze strony nie będę przeklejał - powiem tylko, że w sumie oddają aktualny stan inwestycji i nie ma żadnych ukrytych kominów w tle :)

A teraz dwa słowa mojego komentarza. Inwestycji przyglądałem się od bardzo dawna bo bardzo interesował mnie zakup w tej części miasta. Od bardzo dawna oznacza od jakichś 3-4 lat. Skąd wiedziałem, że ta inwestycja tu powstanie mimo, że oferta pojawiła się kilka dni temu? Ano stąd, że budynek 18 stoi tam już od dobrych 5 lat albo i lepiej i był dla mnie wielką zagadką - polecam sprawdzenie zdjęć historycznych na google maps. Nie jestem specem budowlanym ale jakoś tak średnio mi się widzi kilkuletni nieogrzewany budynek - może ktoś umie się na ten temat wypowiedzieć?

Druga sprawa to cena, która moim zdaniem jest naprawdę grubym przegięciem. 7000zł/m2 w tej części miasta to abstrakcja zwłaszcza, że mieszkania delikatnie mówiąc nie są jakieś zabójcze. Owszem sporym plusem jest to, że raaczej nie zostanie już nic wybudowane obok ale z tego co wiem między domkami przy ulicy Marchołta a blokami na Kwartowej znajduje się spory pas zieleni - a więc strona pólnocno-wschodnia względem inwestycji - i kto wie co tam się w przyszłości wydarzy :) Biorąc pod uwagę, że w bezpośrednim sąsiedztwie nowe inwestycje da się kupić za 5000-5500/m (co i tak jest moim zdaniem sporą ceną) sentyment do tego miejsca na pewno nie weźmie góry nad zdrowym rozsądkiem.

iwan

Re: Inwestycja Słowiańskie Wzgórze Wako Kraków Prądnik - forum i opinie

Postautor: iwan » 19 lip 2016, 11:00

Dzięki @antek15 za wrzucenie tego projektu, nie wiedziałem, że w tej okolicy powstaje kolejna inwestycja, a zdarza mi się tam bywać, bo właśnie pod względem ilości nowych budów, to jeden z najciekawszych rejonów, przynajmniej jeśli chodzi o ilość wznoszonych bloków :)

Obrazek

Mnie w tym projekcie podoba się to, że bloczki są stosunkowo niskie i nie przytłacza to jakoś bardzo. Muszę też tam podejść zobaczyć, jak się to prezentuje. Faktycznie lokalizacja jest bardzo przyzwoita, tym bardziej, że kiedyś ma być poprowadzona linia tramwajowa przez Dobrego Pasterza, więc okolica pewnie jeszcze zyska na atrakcyjności :idea: A orientujesz się może, jaki ma inwestycja Słowiańskie Wzgórze Kraków od Wako współczynnik miejsc postojowych, bo z tym jest chyba w tej okolicy spory problem... Na wizualizacjach są wjazdy do garaży podziemnych, ale jakoś się nie doszukałem tej informacji :/

No i jeszcze zastanawiam się nad tym, jakie są opinie o deweloperze Wako, w sumie to dosyć dużo budują w Krakowie i nawet mi się podoba to, co ronią, jak na przykład Wilga Park Kraków, a zwłaszcza pierwsze etapy tej inwestycji. Słyszałeś o nim coś wcześniej, masz jakieś zdanie i możesz napisać na forum :?:

Marysia

Re: Słowiańskie Wzgórze od Wako Kraków Prądnik - opinie i forum inwestycji

Postautor: Marysia » 19 lip 2016, 23:24

Kilka lat temu właściciel działki wybudował tam budynek - potworek, pomalowany na żółto -niebieskie pasy, stoi nigdy nie oddany i podziela los szkieletora. Grafficiarze mają tam eldorado. Teraz widzę, że teren został wykupiony, niedawno obok mieszkali Romowie. Na działce obok stoi dom jednorodzinny, który został już sprzedany, tam również będzie stał blok (pytałam sąsiadów inwestycji), więc nie jest to koniec zabudowy tej części osiedla. Nie do końca rozumiem jak to się stało, że w miejsce domów jednorodzinnych stawiane są bloki. Mam widok na inwestycję z góry, mieszkam obok to zrobię zdjęcia i wrzucę.

iwan

Postautor: iwan » 20 lip 2016, 10:23

To w takim razie ja też czekam z niecierpliwością na to, co będzie na zdjęciach odnośnie inwestycji Słowiańskie Wzgórze :) Swoją drogą, to nie wiem kto im tą nazwę wymyślił, jakoś tak neopogańsko, może jakiegoś Światowida postawią na parkingu :?:

antek15

Postautor: antek15 » 21 lip 2016, 11:51

Niestety nie posiadam informacji o deweloperze i nie znam ich pozostałych inwestycji. Odnośnie tego bloku potwierdzam wersję Marysi chociaż nie kojarzę Romów :) Reszta się zgadza na pewno.

Niestety również nie wiem nic o miejscach postojowych. Jedyne co to mogę powiedzieć, że nie ma mowy aby były w okolicy inne miejsca parkingowe niż te podziemne. Z jednej i drugiej strony są spore osiedla z miejscami "w starym stylu" (a więc po prostu pod blokiem) ale jestem bardziej niż pewien że kwestią czasu są rezerwacje/szlabany/zakazy parkowania dla nie-mieszkańców itp... :)

@Marysia - czy masz jakieś dodatkowe informacje o tym nowym bloku, który ma powstać w miejsce domu? Nie sądzę żeby ktoś pozwolił na wysoką zabudowę w tamtym miejscu ale to i tak dość niepokojące...

Marysia

Postautor: Marysia » 27 lip 2016, 12:56

Te bloki mają być takiej samej wysokości jak te budowane teraz, to dalsza część tej inwestycji. Mam te informacje od sąsiadów, którzy dostali listownie powiadomienie. Niestety, trochę mnie to martwi, bo to jest bardzo duża działka, na pewno powyżej hektara. Kończy się dopiero na Kwartowej od północy. Więcej nie wiem. Mogą mieć problem z drogą dojazdową, ulica Marchołta nie istnieje, jest w planach zagospodarowania przestrzennego, ale mieszkańcy się na nią nie zgadzają, bo żeby ją wybudować trzeba wykupić grunty (jest za wąska) a już widzę, że to niemożliwe - Słowiańskie Wzgórze kończy się dokładnie na linii Marchołta. No chyba, że wybudują własną drogę, jak teraz (łączy się z Kwartową)

marcholt

Postautor: marcholt » 26 lis 2016, 9:07

Na działce obok najprawdopodobniej zostanie wybudowany budynek mieszkalny wielorodzinny projektu Fudali.
Można spojrzeć na stronę architekturaconsulting.com zakładka PROJEKTY.

Marysia

Postautor: Marysia » 31 sty 2017, 11:42

Dzięki. Te bloczki wyglądają bardzo ładnie. Tylko jedna uwaga - tam nie ma drogi dojazdowej :-) plan zagospodarowania przewiduje tam asfalt, ale po pierwsze nie jest uchwalony, a po drugie mieszkańcy się nie zgadzają

anth

Postautor: anth » 21 sie 2017, 19:23

Deweloper powoli wychodzi z ziemi w II etapie, a I etap prawie skończony:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Imho, troche szkoda tych iglaków od ul. Marchołta:

Obrazek

anth