Witam,
niech każdy oceni sam poniższą informację jaką otrzymałem od dewelopera
"W kwestii możliwości montażu klimatyzacji w mieszkaniu informuję, że zabronione jest ingerowanie w system elewacyjny obiektu, zakaz ten dotyczy również montażu jednostek klimatyzacji.
Niezastosowanie się do tych wytycznych będzie skutkowało utratą rękojmi."
Montaż klimatyzatora / klimatyzacja w mieszkaniu - osiedle Vista Kraków
Re: Montaż klimatyzatora / klimatyzacja w mieszkaniu - osiedle Vista Kraków
To sprawa oczywista że zabronione jest montowanie w elewacji w prawie wszystkich krakowski inwestycjach.. montuje się jednostkę na balkonie dodatkowo na stopkach żeby nie oddawała wibracji..
Dumel pisze:To sprawa oczywista że zabronione jest montowanie w elewacji w prawie wszystkich krakowski inwestycjach.. montuje się jednostkę na balkonie dodatkowo na stopkach żeby nie oddawała wibracji..
Dowiedziałem się, że nie ma nawet opcji montażu klimatyzacji stojącej na balkonie, ponieważ nawet w tym przypadku trzeba wywiercić otwory w elewacji aby przeprowadzić rurki do skroplin i środka chłodzącego.
Zastanawiając się nad zakupem mieszkania w kilku lokalizacjach zdarzało mi się pytać o możliwość montażu klimatyzacji (na moje nieszczęście nie wiem jak tutaj zapomniałem o to zapytać) i w żadnym miejscu nie mieli z tym problemu.
tiger76 pisze:Dumel pisze:To sprawa oczywista że zabronione jest montowanie w elewacji w prawie wszystkich krakowski inwestycjach.. montuje się jednostkę na balkonie dodatkowo na stopkach żeby nie oddawała wibracji..
Dowiedziałem się, że nie ma nawet opcji montażu klimatyzacji stojącej na balkonie, ponieważ nawet w tym przypadku trzeba wywiercić otwory w elewacji aby przeprowadzić rurki do skroplin i środka chłodzącego.
Zastanawiając się nad zakupem mieszkania w kilku lokalizacjach zdarzało mi się pytać o możliwość montażu klimatyzacji (na moje nieszczęście nie wiem jak tutaj zapomniałem o to zapytać) i w żadnym miejscu nie mieli z tym problemu.
W kilku inwestycjach dostaliśmy podobna informacje tj zakaz montażu klimatyzatora do elewacji bądź na dachu...ale montaż na balkonie był dopuszczalny
Proszę nie panikować - mail od Pani Patrycji:
"Jak najbardziej jest możliwość montażu klimatyzatora. Oczywiście bez ingerencji w elewację budynku. Jest zgoda na wyprowadzenie instalacji do przyłącza na zewnątrz, aby klimatyzator swobodnie stał na płytkach balkonu/loggi."
Zakładam, że zgoda na wyprowadzenie instalacji dotyczy właśnie przewiercenia się przez elewację. Na wyprowadzenie instalacji przez np. okno/drzwi balkonowe nie potrzebuję przecież zgody dewelo
Rozumiem, że utrata rękojmi następuje, gdy ktoś po prostu powiesi sobie jednostkę zewnętrzną na elewacji.
"Jak najbardziej jest możliwość montażu klimatyzatora. Oczywiście bez ingerencji w elewację budynku. Jest zgoda na wyprowadzenie instalacji do przyłącza na zewnątrz, aby klimatyzator swobodnie stał na płytkach balkonu/loggi."
Zakładam, że zgoda na wyprowadzenie instalacji dotyczy właśnie przewiercenia się przez elewację. Na wyprowadzenie instalacji przez np. okno/drzwi balkonowe nie potrzebuję przecież zgody dewelo

Rozumiem, że utrata rękojmi następuje, gdy ktoś po prostu powiesi sobie jednostkę zewnętrzną na elewacji.
Biedronka pisze:Proszę nie panikować - mail od Pani Patrycji:
Jest tylko jeden problem, Pani Patrycja pomimo, że bardzo sympatyczna nie ma nic do powiedzenia w powyższej kwestii. Proszę o kontakt z Panią Martą T. z obsługi posprzedażowej. Otrzymałem dwukrotnie informację, że nie ma możliwości montażu klimatyzacji wiszącej ani stojącej na balkonie ze względu na ingerencję w elewację (np. wisząca klimatyzacja, przewiercenie elewacji aby odprowadzić skropliny itd.)
Owszem w tym wypadku jedyną opcją wydaje się przewiercenie ramy okna lub drzwi balkonowych. Dlatego zdecyduj się elewacja czy rama okna bo piszesz w poście o jednym i drugim

Dalej podtrzymuje swoje stanowisko
Pani Patrycja jest z dzialu sprzedazy i takiej informacji mi udzielila przy sprzedazy mieszkania (slownej i pisemnej). Jesli wprowadzila mnie w blad (niedopowiedzeniem/dwuznacznoscia), to ona ma problem nie ja - tutaj zadzialaja juz ogolne prawa konsumenta, wiec tym sie nie przejmuje.
Pomijajac juz sprawe klimy, przykre troche, ze im blizej odbiorow, tym dewelo odwala coraz wieksza maniane, dezinformacje i ma swoich klientow troche za jakies zyciowe przegrywy - radze wszystkim dobrze sie przygotowac do odbiorow

Pani Patrycja jest z dzialu sprzedazy i takiej informacji mi udzielila przy sprzedazy mieszkania (slownej i pisemnej). Jesli wprowadzila mnie w blad (niedopowiedzeniem/dwuznacznoscia), to ona ma problem nie ja - tutaj zadzialaja juz ogolne prawa konsumenta, wiec tym sie nie przejmuje.
Pomijajac juz sprawe klimy, przykre troche, ze im blizej odbiorow, tym dewelo odwala coraz wieksza maniane, dezinformacje i ma swoich klientow troche za jakies zyciowe przegrywy - radze wszystkim dobrze sie przygotowac do odbiorow

Ja bym wprost powiedział, że robią z nas idiotów. Odpowiedzi na maile są śmieszno-straszne, manipulacja niskich lotów, czyli jak odpisać, żeby tylko wprost nie odpowiedzieć na pytanie. Czuję się zażenowany.
japko pisze:Ja bym wprost powiedział, że robią z nas idiotów. Odpowiedzi na maile są śmieszno-straszne, manipulacja niskich lotów, czyli jak odpisać, żeby tylko wprost nie odpowiedzieć na pytanie. Czuję się zażenowany.
Dokładnie, popieram wszystkich przedmówców. Deweloper się zachowuje tak jakby zebrał kasę i radźcie sobie sami. Również wysłałem zapytanie odnośnie zmian w mieszkaniu to bardziej mnie nastraszyli, że stracę rękojmię niż pomogli, a pytałem tylko o rzeczy, które nie powinny robić problemów. Pytanie też o terminy odbiorów też lakoniczna odpowiedz "jak będą gotowe". Dramat.
Może czas poinformować Wrocław o tym co tutaj się dzieje ? Ja rozumiem, że panie z działu obsługi mogą być zmęczone odpowiadaniem na setki pytań, ale unikanie jednoznacznej odpowiedzi, dezinformowanie, niekulturalne zachowanie przestają mi się podobać 

Wróć do „Vista Kraków od Lokum - forum mieszkańców osiedla”