Platforma postojowa / miejsce postojowe na platformie - opinie na forum
Platforma postojowa / miejsce postojowe na platformie - opinie na forum
Jest może na forum ktoś, kto już użytkuje miejsce postojowe na platformie postojowej w garażu i podzieli się tym, jakie ma opinie o takim rozwiązaniu? Jak się to użytkuje, to dobre i ekonomiczne rozwiązanie, czy lepiej się czegoś takiego wystrzegać. Są jakieś ograniczenia co do wagi i wysokości samochodu przechowywanego na czymś takim. Jak jest z kosztami utrzymania, trzeba robić temu jakieś badania techniczne, a jeżeli tak, to jak często i ile to kosztuje. Może ktoś się podzieli na forum informacją, czy platforma postojowa to dobre rozwiązanie na parkowanie samochodów? W Krakowie to chyba dosyć nowe rozwiązanie, ale może w innych miastach deweloperzy wpadli na taki pomysł już wcześniej i znajdzie się ktoś, kto takie ustrojstwo wykorzystuje na co dzień?
Re: Platforma postojowa / miejsce postojowe na platformie - opinie na forum
Ciekawa opinia z wątku o instalowaniu platform postojowych z windą przez dewelopera Atal w inwestycji Aleja Pokoju 83 w Krakowie.
Faktycznie coś takiego może odstraszać od zakupu miejsca postojowego (tym samym mieszkania). Jednak zdecydowanie lepiej byłoby mieć zwyczajne miejsce postojowe w garażu.
erazel pisze:platformy w atalu będą niezależne, o wymiarach 2,5 x 5m i wysokości 1,8m dolna i 1,5m górna.
większy i cięższy samochód typu suv się nie zmieści.
Na domiar złego obowiązkowa opłata serwisowa za użytkowanie platformy do ok 30pln/msc.
Faktycznie coś takiego może odstraszać od zakupu miejsca postojowego (tym samym mieszkania). Jednak zdecydowanie lepiej byłoby mieć zwyczajne miejsce postojowe w garażu.
też zauważyłem, że nowe inwestycje mają takie platformy. Czasem kupujesz dwa miejsca zależne, a czasem jedno niezależne.
Też słyszałem o kosztach około 30zł miesięcznie + standardwe opłaty.
Ale się zastanawiam, że to jakby przerzucanie kosztów na mieszkańców...
chociaż ceny zwykłych miejsc też poszły strasznie w górę: np 35...40 tyś za zwykłe miejsce.
Też słyszałem o kosztach około 30zł miesięcznie + standardwe opłaty.
Ale się zastanawiam, że to jakby przerzucanie kosztów na mieszkańców...
chociaż ceny zwykłych miejsc też poszły strasznie w górę: np 35...40 tyś za zwykłe miejsce.
Warto zacytować tu chyba jeszcze ten głos w dyskusji o platformach postojowych.
Mar G pisze:Warto sprawdzić kto ponosi odpowiedzialność w razie takich zdarzeń - i czy polisa auta to obejmuje
gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo/legionowo-zarwala-sie-platforma-parkingowa-w-bloku-na-osiedlu-piaski
Ktoś podzieli się doświadczeniami z wykorzystania plaftorm parkingowych w garażach? Jak się używa tego rozwiązania na co dzień? Dużo czasu zajmuje podnoszenie / opuszczanie platformy? Jak jest z awaryjnością tego mechanizmu? Jak jest z odprowadzaniem wody, było trochę zimy, jak się nawiozło śniegu pod samochodem, to gdzie to później spływa, bo chyba nie na samochód poniżej? Jest tam jakieś odprowadzenie wody? Temu trzeba jakieś przeglądy okresowe robić? Generalnie wydaje mi się, że to straszliwa padaka w porównaniu do normalnego miejsca postojowego, ale może ktoś mnie wyprowadzi z błędu? No i jeszcze to, że nie można wyższym samochodem wjechać, jest to także pewne ograniczenie, które może okazać się uciążliwe.
Z oceną rozwiązania takiego, jak platformy postojowe, to ja bym się jeszcze wstrzymał, bo takie rozwiązanie u nas zrobiło się modne dopiero w ostatnich latach, pewnie na większość, to jest jeszcze gwarancja dewelopera. Bardziej mnie ciekawi, jak to się sprawdzi w perspektywie 10-15 lat i dłużej, co będzie z tym się działo po takim czasie działania. Ile będzie trzeba to konserwować, wymieniać jakieś mechanizmy. Dużo zim to będzie musiało przetrwać, kiedy spływa na to błoto śniegowe z solą...
A nie miało się przypadkiem coś zmienić w prawie i nie miał wejść w życie zakaz budowy miejsc postojowych na platformach postojowych? Dobrze by było wreszcie zlikwidować tą patologię.
Nie wiem czy prawo w tym zakresie się zmieniło, ale ja spotkałem się ostatnio z nowym rozwiązaniem tej sprawy, którego do tej pory nie widziałem.
To jest niezależny garaż, z bramą i wjazdem z zewnątrz, a w środku? Dwa miejsca postojowe dzięki platformie parkingowej. Zastanawiam się na ile to wygodne i praktyczne dla mieszkańców, ale rozwiązanie wydaje mi się mocno oryginalne. Jak się Wam podoba?
To jest niezależny garaż, z bramą i wjazdem z zewnątrz, a w środku? Dwa miejsca postojowe dzięki platformie parkingowej. Zastanawiam się na ile to wygodne i praktyczne dla mieszkańców, ale rozwiązanie wydaje mi się mocno oryginalne. Jak się Wam podoba?
-
Niestety nie polecam. Opuszczanie i podnoszenie platform zajmuje bardzo dużo czasu. Najgorszym jest jednak fakt, że wszystkie platformy w blokach zaczynają korodować i w naszym przypadku będziemy składać pozew do sądu i domagać się usunięcia wad przez dewelopera
A wie ktos moze dlaczego w instrukcji jest napisane zeby parkowac tylko przodem? Tam jest ciasno, przodem duzo trudniej wjechac. Widze, auta roznie zaparkowane sa, nie kazdy sie stosuje.
Poza tym tyl platformy jest wyzszy wiec auto kombi zaparkuje bez obaw. A parkujac przodem juz tez widze, ze instrukcja mowi o zakazie aut kombi i suv na gornej platformie.
Moze tak po prostu jest dla ogolu zapisane, bo wizde, ze niektore miejsca maja faktycznie nizej ten sufit jakies rury kanalizacyjne nad niektorymi ida to fakt tam bylby problem z suvem, ale na tym, ktore ja patrzylem jest jeszcze 10cm zapasu od dachu auta po maksymalnym podniesieniu.
Poza tym tyl platformy jest wyzszy wiec auto kombi zaparkuje bez obaw. A parkujac przodem juz tez widze, ze instrukcja mowi o zakazie aut kombi i suv na gornej platformie.
Moze tak po prostu jest dla ogolu zapisane, bo wizde, ze niektore miejsca maja faktycznie nizej ten sufit jakies rury kanalizacyjne nad niektorymi ida to fakt tam bylby problem z suvem, ale na tym, ktore ja patrzylem jest jeszcze 10cm zapasu od dachu auta po maksymalnym podniesieniu.
Wróć do „Zakup mieszkania - dyskusje dotyczące odbiorów / wykończeń / wyboru mieszkania”