Gniazdko na suficie w mieszkaniu / czy warto zrobić gniazdko na suficie do podłączenia rzutnika?
Gniazdko na suficie w mieszkaniu / czy warto zrobić gniazdko na suficie do podłączenia rzutnika?
Co myślicie o opcji zrobienia sobie gniazdka na suficie w mieszkaniu, żeby móc podłączyć do niego rzutnik? Ma to jakiś sens, czy lepiej znaleźć inną opcję? Jeśli jest sens robić gniazdko na suficie pod rzutnik, to co jeszcze powinno być tam zamontowane, żeby ten rzutnik powiesić? Jakieś kołki rozporowe wkręcone? Z kablem HDMI dałbym sobie spokój, bo teraz chyba przez bluetooth da się takie rzeczy podłączać. Może ktoś podzieli się opinią o takim rozwiązaniu albo podpowie coś praktycznego, co zrobić, żeby powiesić rzutnik na suficie?
-
Re: Gniazdko na suficie w mieszkaniu / czy warto zrobić gniazdko na suficie do podłączenia rzutnika?
Ja tego nie zrobiłem, mam ekran projekcyjny elektryczny pod sufitem i do tego zrobiłem sobie gniazdo na samej górze ściany. Bardzo fajnie wyszło.
Nie chciałem mieć projektora cały czas podwieszanego pod sufitem. Jeśli tak chcesz mieć to najpierw wybierz projektor, bo dopiero jak się zacząłem tym mocniej interesować to dowiedziałem się, że pole manewru taki porjektorem jest małe. Zoomy w projektorach to jest max. 1.2-1.3, wiec wiele nie uzyskasz.
Ja mam projektor na statywie oddalony jakieś 1.5-2m od ekranu. Na suficie wypadałby tam gdzie lampa i przeszkadzał. A umieszczenie go nad kanapą znowu rodziło problemy, że odległość projektor-ekran to 5m i ciężko znaleźć odpowiedni projektor pod to.
Co do HDMI to najlepsza i w zasadzie jedyna możliwość, więc jak coś to od razu to zmieścić plus ewentualnei jakieśaudio, ale z tym już łatwiej bezprzewodowo. . w dobrej jakości i bez zakłóceń to ciężko puszczać bezprzewodowo.
A jak będziesz chciał jakieś zewn. urządzenie podpią? Laptop PS5 itp> Tylko HDMI
Nie chciałem mieć projektora cały czas podwieszanego pod sufitem. Jeśli tak chcesz mieć to najpierw wybierz projektor, bo dopiero jak się zacząłem tym mocniej interesować to dowiedziałem się, że pole manewru taki porjektorem jest małe. Zoomy w projektorach to jest max. 1.2-1.3, wiec wiele nie uzyskasz.
Ja mam projektor na statywie oddalony jakieś 1.5-2m od ekranu. Na suficie wypadałby tam gdzie lampa i przeszkadzał. A umieszczenie go nad kanapą znowu rodziło problemy, że odległość projektor-ekran to 5m i ciężko znaleźć odpowiedni projektor pod to.
Co do HDMI to najlepsza i w zasadzie jedyna możliwość, więc jak coś to od razu to zmieścić plus ewentualnei jakieśaudio, ale z tym już łatwiej bezprzewodowo. . w dobrej jakości i bez zakłóceń to ciężko puszczać bezprzewodowo.
A jak będziesz chciał jakieś zewn. urządzenie podpią? Laptop PS5 itp> Tylko HDMI
Re: Gniazdko na suficie w mieszkaniu / czy warto zrobić gniazdko na suficie do podłączenia projektora?
boromir13579 pisze:JCo do HDMI to najlepsza i w zasadzie jedyna możliwość, więc jak coś to od razu to zmieścić plus ewentualnei jakieśaudio, ale z tym już łatwiej bezprzewodowo. . w dobrej jakości i bez zakłóceń to ciężko puszczać bezprzewodowo.
Dzięki za podzielenie się doświadczeniem w kwestii projektora w mieszkaniu. Ale jak to jest z HDMI, bo wydawało mi się, że większość nowych projektorów ma opcję łączenia się ze źródłem sygnału po WIFI. Myślisz, że to tak nie zadziała?
-
Re: Gniazdko na suficie w mieszkaniu / czy warto zrobić gniazdko na suficie do podłączenia rzutnika?
Najlepiej wybierz sobie wcześniej projektor i sprawdź czy ma taką opcję.
PS5 to tylko po HDMI podepniesz.
Laptop i projektor pewnie da radę to zrobić po WIFI, ale nie jestem pewien czy nie stracisz tutaj na jakości.
Natomiast większość najnowszych projektorów ma po prostu port HDMI, w który wciskasz Android TV (tzw. stick) i śmiga to fajnie.
PS5 to tylko po HDMI podepniesz.
Laptop i projektor pewnie da radę to zrobić po WIFI, ale nie jestem pewien czy nie stracisz tutaj na jakości.
Natomiast większość najnowszych projektorów ma po prostu port HDMI, w który wciskasz Android TV (tzw. stick) i śmiga to fajnie.
Wróć do „Zakup mieszkania - dyskusje dotyczące odbiorów / wykończeń / wyboru mieszkania”