Północna wystawa okien / mieszkanie od północnej strony / jakie wady i jakie zalety / opinie na forum

W tym dziale wpisów z poradami mogą dokonywać tylko specjaliści potwierdzeni przez administrację forum. Nie jest to miejsce na reklamy - tego rodzaju wpisy będą kasowane. Za to pytania mogą zadawać użytkownicy.
dylemat

Północna wystawa okien / mieszkanie od północnej strony / jakie wady i jakie zalety / opinie na forum

Postautor: dylemat » 02 lis 2025, 21:58

Czasem przez forum przewijały się tematy w rodzaju, czy warto kupić mieszkanie od północnej strony? Czy północna wystawa okien jest w porządku i czy może się dobrze mieszkać w takim mieszkaniu skierowanym na północ. Chodzi oczywiście o kwestie związane ze słabym doświetleniem pomieszczeń, które mają północną wystawę.

dylemat

Re: Północna wystawa okien / mieszkanie od północnej strony / jakie wady i jakie zalety / opinie na forum

Postautor: dylemat » 02 lis 2025, 22:00

Ostatnio na Prądniku Białym w Krakowie widziałem taki budynek, jest stosunkowo nowy.

Obrazek

Ale zwróćcie uwagę na tą ścianę, raczej nikt jej na taki zielonkawy kolor nie pomalował.

dylemat

Re: Północna wystawa okien / mieszkanie od północnej strony / jakie wady i jakie zalety / opinie na forum

Postautor: dylemat » 02 lis 2025, 22:08

Nie wiem czy to jakieś glony, czy mech, ale ewidentnie jest tam mało słońca, ściana nie schnie tak szybko, jak na innych wystawach i rośnie takie coś zielone z tego. Co ciekawe, zobaczcie, że problemu nie ma pod balkonami, tam gdzie pewnie mniej wody leje się po ścianie podczas kiepskiej pogody.

Obrazek

I wrzucam drugie zdjęcie, żeby można było zobaczyć, że to nie jest oryginalny kolor wszystkich ścian tego bloku, tylko ściana z wystawą północną robi się zielona.

korniszon

Postautor: korniszon » 29 kwie 2026, 13:31

Ostatnio widziałem, że słońce na północnej wystawie okien się pojawia popołudniami, więc wchodzimy w czas, kiedy w pomieszczeniach z taką wystawą można go trochę mieć. Oczywiście pod warunkiem, że akurat go nam nie zasłania np. inny budynek. Ja bym nie brał takiego mieszkania, ale jeśli ktoś nie lubi zbyt dużej ilości światła, to czemu nie?

Wróć do „Zakup mieszkania - dyskusje dotyczące odbiorów / wykończeń / wyboru mieszkania”