Zmiana układu pomieszczeń w mieszkaniu od dewelopera - opinie na forum

W tym dziale wpisów z poradami mogą dokonywać tylko specjaliści potwierdzeni przez administrację forum. Nie jest to miejsce na reklamy - tego rodzaju wpisy będą kasowane. Za to pytania mogą zadawać użytkownicy.
garbatykomar

Zmiana układu pomieszczeń w mieszkaniu od dewelopera - opinie na forum

Postautor: garbatykomar » 13 wrz 2021, 13:53

Cześć, czekam na mieszkanie od dewelopera, ale mieszkanie kupiłem w grudniu i nie mogłem już zmieniać układu pomieszczeń ponieważ już stały ścianki działowe. Niedługo odbieram i chciałbym usunąć dwie ściany aby powiększyć salon. Pytanie co z rekojmą ? Rozumiem że stracę na ściany które zburzylem ale co z resztą ? Oraz czy muszę informować bank o takiej zmianie lub ewentualnie urząd ?

neo

Re: Zmiana układu pomieszczeń w mieszkaniu od dewelopera - opinie na forum

Postautor: neo » 14 wrz 2021, 12:52

Zdaje się, że ze ściany działowe możesz przestawiać, oczywiście stracisz na to gwarancję, być może też np. na instalację elektryczną, która będzie przez wyburzenie takiej ściany przerabiana itp.

Jeżeli chodzi o urząd, to nie wiem czy nie trzeba by zrobić jakieś aktualizacji w związku ze zmianą powierzchni mieszkania pod ścianką działową, ale tu nie mam pewności.

garbatykomar

Re: Zmiana układu pomieszczeń w mieszkaniu od dewelopera - opinie na forum

Postautor: garbatykomar » 14 wrz 2021, 12:59

Z tego co się dotychczas dowiadywałem to jest tak że powierzchnię mieszkania się liczy bez uwzględnienia ścianek działowych i w rzeczywistości powierzchnia użytkowa jest kilka metrów mniejsza.

Wróć do „Zakup mieszkania - dyskusje dotyczące odbiorów / wykończeń / wyboru mieszkania”