Zielony skwer przy ulicach Centralnej i Galicyjskiej w Krakowie za ZDMK / budowa i zdjęcia

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
central

Zielony skwer przy ulicach Centralnej i Galicyjskiej w Krakowie za ZDMK / budowa i zdjęcia

Postautor: central » 23 sty 2025, 0:04

Widziałem, że ktoś całkiem przytomnie zgłosił w Budżecie Obywatelskim Krakowa projekt polegający na zagospodarowanie działek za budynkiem ZDMK na zielony skwer / mini park. Ma to sens, bo w okolicy zieleni nie ma za dużo, za to bloków na potęgę przybywa, a miejsce na park w okolicy zostało ubite po tym, jak właściciel działki zaskarżył MPZP i wygrał.

central

Re: Zielony skwer przy ulicach Centralnej i Galicyjskiej w Krakowie za ZDMK / budowa i zdjęcia

Postautor: central » 23 sty 2025, 0:07

Wybrałem się niedawno w miejsce, w którym ma ten projekt być realizowany i pozytywnie się zaskoczyłem, bo tam niezły kawałek zieleni jest, takiej półurządzonej.

Obrazek

Ale co ciekawe, jest tam już nawet oczko wodne / staw, a tak naprawdę zbiornik przeciwpożarowy na wodę, brakuje tylko fontanny na środku ; )

Obrazek

Drzew starszych i młodszych też tam trochę rośnie, więc nie będzie trzeba sadzić małych kikutów, oby tylko tych co są nie zaczęli wycinać.

central

Re: Zielony skwer przy ulicach Centralnej i Galicyjskiej w Krakowie za ZDMK / budowa i zdjęcia

Postautor: central » 23 sty 2025, 0:10

Są tam już nawet chodniki zrobione, choć jak widać w nie najlepszym stanie, choć wydaje się, że jest w mieście dużo znacznie gorszych, pomijając sytuacje, w których chodnika nie ma w ogóle.

Obrazek

A w tle widać nowe bloki przy Galicyjskiej w Krakowie. Tam w ostatnich latach powstały tysiące nowych mieszkań.

Obrazek

Jest jeszcze plac zabaw w okolicy przy ul. Kamionka, i tam jest kilka drzew, ale dużo wskazuje na to, że na tych działkach będzie stawiana nowa szkoła.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”