Park Kolejowy Kraków / budowa parku pod estakadą kolejową w Krakowie na Grzegórzkach

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
Nowy

Re: Park Kolejowy Kraków / budowa parku pod estakadą kolejową w Krakowie na Grzegórzkach

Postautor: Nowy » 20 cze 2025, 9:59

Widziałem ostatnio, że zaczyna mówić się o tym, żeby zagospodarować też jakoś sensownej miejsce pod estakadami na Zabłociu. Tam chyba miałaby powstać jakaś oddana dla rowerów w kierunku centrum. W zasadzie całkiem dobry pomysł, w tym miejscu byłoby też dobre miejsce na wielkie parkingi. Przy czym wydaje się że jedno nie wyklucza drugiego. Ciekawe jak to finalnie zostanie zagospodarowane.

MarcinG

Re: Park Kolejowy Kraków / budowa parku pod estakadą kolejową w Krakowie na Grzegórzkach

Postautor: MarcinG » 04 lip 2025, 12:33

Orientujecie się może czy istnieje już jakiś plan zagospodarowania terenów pod etap II (Hala Targowa–Wisła) i III (Zabłocie–Powstańców)?
To jest wciaz na etapie koncepcyjnym czy juz sie zadzialo cos? Mam wrazenie, ze czytalem o etapie III, ze ma byc silownia zewnetrzna, plac zabaw i sciezka pieszo-rowerowa lączaca Powstancow z Dabrowskiego, ale w ostatnich wiadomosciach o tym temacie za przelomowa uznaje sie decyzje o samej sciezce i cisza o pozostalych elementach. Mozliwe, ze wczesniejsze publikacje mieszały etapy i podawano bledne informacje. Ktos orientuje sie w tym temacie?

iti

Postautor: iti » 17 sie 2025, 22:32

Ja coś słyszałem o tym, że ma być jakaś droga rowerowa robiona pod tymi estakadami, chodnik też nie wiem czy nie, choć nie jestem pewien, ale chyba coś tam ma się zmienić.

Obrazek

Tam zdecydowanie przydałoby się lepsze zagospodarowane tego terenu, bo jest go sporo, a i te estakady, to dosyć wysoko są położone, więc jakby mniej uciążliwe.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”