Smog w Krakowie / w której części Krakowa najlepsze powietrze / zanieczyszczenie powietrza: forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
Krakus44

Re: Smog w Krakowie / w której części Krakowa najlepsze powietrze / zanieczyszczenie powietrza: forum

Postautor: Krakus44 » 22 lis 2018, 17:16

pawel111 pisze:Słabe te Wasze fotki - dodaję fotkę z mieszkania, które wynajmowałem niedawno na Mitkowiskiego :)

IMAG3252_resized.jpg

Zaparowala Ci soczewka w obiektywie :lol:

slawek

Re: Smog w Krakowie / w której części Krakowa najlepsze powietrze / zanieczyszczenie powietrza: forum

Postautor: slawek » 22 lis 2018, 22:40

Oj, to nie smog, to czyściutki dym prosto z komina ;)

lesnydzbanek

Postautor: lesnydzbanek » 23 lis 2018, 11:11

pawel111 pisze:Słabe te Wasze fotki - dodaję fotkę z mieszkania, które wynajmowałem niedawno na Mitkowiskiego :)

IMAG3252_resized.jpg

Jeden telefon do straży miejskiej i zjawią się u typa sprawdzić jakim syfem pali. Przetestowane na sąsiedzie przygłupie, który palił chyba oponami.

Co do mieszkania - nie ma raczej sensu pod tym kątem patrzeć. Warto zainwestować w rośliny oczyszczające powietrze lub oczyszczacz. Żeby chociaż w domu mieć w miarę dobre powietrze ;)

pawel111

Postautor: pawel111 » 23 lis 2018, 17:07

lesnydzbanek pisze:Jeden telefon do straży miejskiej i zjawią się u typa sprawdzić jakim syfem pali. Przetestowane na sąsiedzie przygłupie, który palił chyba oponami.

I jaki efekt? Ja dzwoniłem 2 razy - bo klient palił nawet w lecie jak mu się uzbierało śmieci... Raczej nie przyjechali, bo efektu nie było widać - nie wiem jak jest teraz, bo mieszkam obecnie za granicą. Próbowałem wcześniej sam z nim porozmawiać - bardzo porządny domek przy ul. Szwedzkiej, czego o właścicielu nie można powiedzieć (zacięty dziadek 70+ z nienawiścią w oczach, nieskory do żadnej rozmowy). Nawet mu do skrzynki dostarczyłem ulotki o dofinansowaniu miasta na wymianę pieca. Takich są tysiące. Jedno pokolenie musi minąć i musi zmienić się polityka energetyczna kraju (koniec z węglem i przejście na elektrownie atomowe i energię odnawialną). Zakaz diesla w mieście kwiestia max. kilku lat w Warszawie i Krakowie.

lindemannowa

Re: Gdzie w Krakowie / w której dzielnicy jest najmniejszy smog / najlepsze powietrze

Postautor: lindemannowa » 03 sty 2019, 9:58

Master pisze:Tak się zastanawiam, czy można mówić o tym, gdzie w Krakowie jest najlepsze powietrze, najmniej smogu, a gdzie powietrze jest najgorsze, jeżeli oczywiście można tu mówić o jakichś różnicach. Z tego co widziałem po różnych mapkach, to chyba najgorzej jest w gminach wokół Krakowa, ale w całym mieście jest raczej podobnie źle. Jak myślicie, warto się tym kierować szukając mieszkania, czy to zupełnie nie ma sensu?

wbrew pozorom, w okolicznych miasteczkach i wsiach powietrze może byc dużo gorsze. Wydaję mi się, że dopóki ludzie będą palić śmieciami, palstikiem czy innym syfem (umówmy się - wegiel w tym przypadku jest najmniej szkodliwy) to powietrze w dalszym ciagu będziemy mieć złe.
Na to składa się wiele czynników a nie tylko "betonowanie miasta" - palenie śmieci, węgla, stare samochody, spalinny z zakładów produkcyjnych. Wiele osób twierdzi, że kiedyś problem smogu w Krakowie nie istniał, bo hurr durr korytarze powietrzne istniały. Szkoda, że mało ludzi pamięta jak w latach 70. zanieczyszczenie z kombinatu w Nowej Hucie było tak duże, że tygodniami nie było widać słońca.

pozdro

Postautor: pozdro » 12 sty 2019, 11:08

Tez macie takie wrazenie ze zakaz palenia weglem zaczyna dzialac? Ewentualnie to kwestia pogody. Bo po 1 tyg epizodzie smogowym w listopadzi i kilku dniach poczatkiem grudnia w zasadzie smogu w z wegla juz nie czuc w Krakowie. Ostatnio to tak maksymalnie na zolto sie airly zapala. Tez tak organoleptycznie nie czuc dymu weglowego. Ciagle przy ruchliwych ulicach czus miejscami smrod spalin, aczkolwiek to inny rodzaj zanieczysczen i ten jest w zasadzie ogolnopolski przy drogach przelotowych.

neo

Postautor: neo » 25 lis 2020, 10:17

Pierwsza noc z lekkim mrozem, bez wiatru i mamy powrót smogu w Krakowie.

Obrazek

Nie trzeba specjalnych czujników, żeby zobaczyć burą warstwę nad miastem, a przecież do zimy zostało nam jeszcze kilka tygodni.

pozdro

Postautor: pozdro » 25 lis 2020, 18:14

To ze na niebie sa jakies odbicia swiatla, inne efekty to nie znaczy ze jest smog. Z ciekawości popatrzyłem to nie ma tragedii jest na pomarańczowo a miejscami żółto.

Ladne widoki z tej Avii macie. Zaloje ze sobie tam apartamentu ze 100m2 po 4500zl nie kupilem ;(

neo

Postautor: neo » 26 lis 2020, 11:07

Jak sprawdzałem w porze robienia zdjęcia, to Kraków był czerwony, tylko gorzej pokazywało w okolicach Zagłębia, bo aż fioletowo. Efekty świetlne efektami świetlnymi, ale jakoś przy dobrych wskaźnikach takich nie ma.

Jakby co, to Wawel i Kościół Mariacki, a nawet dwa kopce też widać. I kto nie żałuję? :) Choć nie mówię, że nie ma żadnych wad. Ale to już raczej nie wróci, szkoda, że ambitnieksze projekty tak rzadko się realizuje w Krakowie. Tymczasem tam, gdzie deweloperzy stawiają po jednym bloczki na dwa lata, tu osiedle już okrzepło. Choć wkrótce rusza kolejna budowa Orlińskiego 7.

Master

Postautor: Master » 16 gru 2021, 13:08

Tyle lat działania, wydane setki milionów złotych, jak nie więcej, jakaś nieskończona ilość gadania, dodatkowe stanowiska urzędnicze, a Kraków ostatnio w pierwszej 10 najbardziej zanieczyszczonych miast świata :/ Ciekawe czy uda się problem rozwiązać za naszego życia. Inna sprawa, że wzrost cen nośników energii, sprzyja niestety temu, by sięgać po opał niskiej jakości, więc to pewnie dokłada swoje do kiepskiej sytuacji w ostatnich dniach.

A może ktoś zauważył gdzieś jakąś poprawę w kwestii smogu?

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”