Biurowiec PZU (ul. Lubicz Kraków) / Ogrody Freegego - opinie na forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
slawek

Biurowiec PZU (ul. Lubicz Kraków) / Ogrody Freegego - opinie na forum

Postautor: slawek » 08 cze 2020, 23:39

Wygląda na to, że jeszcze jeden biurowiec może zostać w Krakowie, tym razem całkiem blisko centrum miasta, chodzi o biurowiec PZU przy ul. Lubicz, miałby się znaleźć na terenie tzw. Ogrodów Freegego, czyli szkółki roślin, która działała tam wiele lat temu.

Obrazek
Wizualizacje inwestora

Wizualizacja nie jest zła, nawet jest chyba tyle samo kondygnacji, co w sąsiedniej kamienicy, tylko szkoda, że elewacja jest dosyć nudna, szkoda, że nie projektuje się w Krakowie dzisiaj czegoś, co ma jakiś detal, a tu płaskie ściany. W zasadzie pasowałoby to do znajdującego się nieopodal centrum biurowego Lubicz.

slawek

Re: Biurowiec PZU (ul. Lubicz Kraków) / Ogrody Freegego - opinie na forum

Postautor: slawek » 08 cze 2020, 23:41

I jeszcze gdzieś mi mignęło, że na zlokalizowany w tym miejscu i w takim kształcie budynek nie wyrazi zgody wojewódzki konserwator zabytków. Ciekawe czy to po prostu sprzeciw przeciwko zabudowie tej działki, czy chodzi tylko o jego formę, że mogłaby być ciekawsza.

Awatar użytkownika
ajoj

Re: Biurowiec PZU (ul. Lubicz Kraków) / Ogrody Freegego - opinie na forum

Postautor: ajoj » 10 cze 2020, 17:49

slawek pisze:I jeszcze gdzieś mi mignęło, że na zlokalizowany w tym miejscu i w takim kształcie budynek nie wyrazi zgody wojewódzki konserwator zabytków. Ciekawe czy to po prostu sprzeciw przeciwko zabudowie tej działki, czy chodzi tylko o jego formę, że mogłaby być ciekawsza.

Sądząc po tym co stanęło parę lat temu na Dietla 113, to myślę nie kwestia estetyki :roll:

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”