Przebudowa Galerii Plaza Kraków i zmiana na Fashion Outlet Kraków

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
MarcinJ

Re: Przebudowa Galerii Plaza Kraków i zmiana na Fashion Outlet Kraków

Postautor: MarcinJ » 22 sty 2022, 21:54

Widziałem kiedyś, że ktoś zgłaszał pomysł, żeby przeanalizować przerobienie tego na mieszkania : D

ragar

Postautor: ragar » 26 sty 2022, 12:25

Zastanawiałem się ostatnio co z tym dalej, a tu okazuje się, że sprawa się wyjaśniła:

krknews.pl/galaria-plaza-do-rozbiorki-juz-wiadomo-co-tam-powstanie

Galeria Plaza w Krakowie idzie do rozbiórki, teren kupił deweloper Strabag Real Estate (choć do tej pory kojarzyłem ich bardziej z budownictwem infrastrukturalnym, może z biurowcami). W sumie to z artykułu mi nie wynika, czy to będą biura, hotele, handel czyli szeroko pojęte usługi, czy budownictwo mieszkaniowe. Też nie wiem czy na mieszkaniówkę w tym rejonie pozwala MPZP, ale ten pewnie byłby do zmiany, gdyby się dogadać.

No w każdym razie wygląda na to, że żegnamy się z Plazą. Jest ktoś, kto przynajmniej raz nie był tam na kręglach? ;)

iti

Postautor: iti » 07 mar 2022, 13:22

Chyba jeszcze nie tak do końca, bo czytałem ostatnio, że w nieczynnym centrum handlowym Plaza mają być kwaterowani uchodźcy z Ukrainy, więc jeszcze przed wyburzeniem będzie pełniło funkcję mieszkalną. W sumie, to dlaczego nie, choć taki obiekt ma takie minusy, że ma mało okien, a tym samym mało dostępu światła słonecznego w środku. Ale konieczność, to konieczność, mam nadzieję, że uda się tam zapewnić ludziom godne warunki.

neo

Postautor: neo » 25 lip 2022, 17:29

Ciekawe kiedy zabiorą się za wyburzanie tej zabudowy, jakoś bardzo mi żal nie będzie, choć też trzeba przyznać, że był to reprezentant pewnego nurtu w architekturze polskiej, choć chyba dobrze, że jego czasy już minęły.

czang

Postautor: czang » 09 lis 2022, 11:39

Temat chyba powinien zostać zmieniony na Wyburzenie Galerii Plaza w Krakowie, bo wszystkie plany na wykorzystanie po nowemu tego obiektu się zdezaktualizowały i chyba lada chwila rozpocznie się jego wyburzenie. A w tym miejscu stanie kompleks biurowców i hoteli czy jakoś tak.

W ogóle, jeżeli chodzi o planowanie przestrzenne w Krakowie, to słabe jest to, że często, tam gdzie są już usługi, w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego wpisuje się również usługi, nie dopuszczając innej funkcji. Nie wiem czy miejsce, w którym wybudowano galerię Plaza byłoby dobre na mieszkaniówkę wtedy, kiedy ona powstawała. Ale dzisiaj sporo się zmieniło i mieszkania byłyby tam jak znalazł, zwłaszcza patrząc na to, w ilu gorszych lokalizacjach buduje się w Krakowie. A tymczasem tu można tylko biurowce, obiekty handlowe i hotele. Inna sprawa, że jeżeli się uprą, to zawsze mogliby zrobić mieszania... ale na wynajem, bo przecież to już nie jest funkcja mieszkaniowa, ale usługowa, wg interpretacji naszych urzędników.

neo

Postautor: neo » 29 gru 2022, 22:11

Podobno rozbiórka galerii Plaza w Krakowie już ruszyła, ma ktoś może jakieś zdjęcia, na których byłoby widać, jak im idzie i czy dużo już rozebrali? Całkiem młody obiekt i już idzie do rozbiórki.

I zgadzam się, że na części tego terenu, w drugiej linii zabudowy od al. Pokoju, spokojnie można było wprowadzić mieszkaniówkę. Jest linia tramwajowa w sąsiedztwie, są tereny zielone, do M1 też da się dojść.

Nowy

Postautor: Nowy » 15 sty 2023, 19:22

No to żadnej przebudowy nie będzie, rozpoczęło się już wyburzanie galerii Plaza w Krakowie, jak na razie tramwają pracę od strony Dąbia. Zdjęcia można obejrzeć pod linkiem.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”