Park Kolejowy w Krakowie pod estakadą kolejową na Grzegórzkach i w Podgórzu

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
Master

Park Kolejowy w Krakowie pod estakadą kolejową na Grzegórzkach i w Podgórzu

Postautor: Master » 18 gru 2022, 22:49

A tu taka ciekawostka, wszystko wskazuje na to, że faktycznie powstanie tzw. Park Kolejowy w Krakowie (z taką nazwą się spotkałem) pod estakadą kolejową, która powstała w miejscu rozebranego nasypu od ul. Kopernika do Grzegórzeckiej - to ma być chyba pierwszy etap budowy parku. A wyglądać ma to tak, przynajmniej na jakichś wstępnych wizualizacjach:

Obrazek

Tak się zastanawiam, czy to będzie dobre miejsce na rekreację i wypoczynek, pod jeżdżącymi pociągami, ale też trzeba przyznać, że te, które tam teraz jeżdżą, to nie są jakieś specjalnie głośne.

Master

Re: Park Kolejowy w Krakowie pod estakadą kolejową na Grzegórzkach i w Podgórzu

Postautor: Master » 18 gru 2022, 23:06

Choć taka możliwość przejścia przez tą część miasta wydaje się być całkiem dobra. Jeżeli dodatkowo na nowym moście kolejowym przez Wisłę powstanie również kładka pieszo-rowerowa, to będzie to całkiem dobra trasa na to, żeby dostać się na Zabłocie.

Obrazek

Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie szuka już wykonawcy na pierwszy etap Parku Kolejowego, chyba ze 2,5 mln złotych chcą na to przeznaczyć. Jak myślicie, lepsze byłyby parkingi, bo ich budowę pod estakadą też postulowało chyba sporo osób.

Nowy

Re: Park Kolejowy w Krakowie pod estakadą kolejową na Grzegórzkach i w Podgórzu

Postautor: Nowy » 19 gru 2022, 9:40

Wandale ze sprejami już zabierają się za te filary estakady, więc nie wiem czy na pewno one długo będą czyste i będą prezentowały się tak, jak na tych wizualizacjach. Ja tam chętnie przejdę się kiedyś takim parkiem, choć spędzanie czasu pod jeżdżącymi pociągami brzmi niezbyt zachęcająco, ale może faktycznie będzie dobrze.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”