Tabliczki z informacjami o patronach ulic w Krakowie

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
Nowy

Tabliczki z informacjami o patronach ulic w Krakowie

Postautor: Nowy » 06 sty 2016, 21:42

Naszła mnie jakiś czas temu taka myśl :idea: Na pewno często, jak chodzicie po mieście, mijacie różne ulice, których patronami są osoby o mniej czy bardziej znanych nazwiskach. O ile nikomu chyba nie trzeba wyjaśniać kim był Mickiewicz, to jednak czy każdy na pewno wie np. kim był Maciej Miechowita albo Ryszard Nuszkiewicz albo Henryk Pachoński albo Jan Piltz :?: Czy to nie są nieco zagadkowe nazwiska, przynajmniej niektóre z nich :?: Czy ktoś może coś powiedzieć o tym, dlaczego właśnie ci ludzie uznani zostali za godnych tego, aby upamiętnić ich w krajobrazie miasta, nadając nazwę jednej z jego ulic od ich imienia i nazwiska :?: Ja często nie wiem, a chciałbym wiedzieć :!:

Są w Krakowie różne inicjatywy takie, jak budżet obywatelski, mieszkańcy często proponują jakieś swoje rozwiązania (albo udaje mi się przekonać do tego władze miasta, albo nie), a może warto by pomyśleć właśnie o tym :?: Może byłoby dobrze, gdyby na początkach ulic pojawiły się niewielkie tablice w kilku zdaniach opisujące czym dana osoba zasłużyła sobie na takie upamiętnienie. Podobnie jeśli chodzi o ulice, które wzięły swoje nazwy od wydarzeń historycznych, których świadomość także bywa różna :?

Nie mówię, że coś takiego miałoby się nagle pojawić w całym mieście, ale na początku przynajmniej w okolicach, które odwiedza najwięcej osób, także turystów. Tam dobrze byłoby przygotować takie tabliczki (teksty) także w języku angielskim. Niech obcokrajowcy także poznają historię naszego kraju i ludzi z których jesteśmy dumni :!: Tym bardziej, że w tym roku będzie ich wielu w naszym mieście zwłaszcza przy okazji Światowych Dni Młodzieży w Krakowie - nawet kilkaset tysięcy, jeśli nie milion. Czy nie powinniśmy zadbać o odpowiednią promocję naszego miasta i kraju wśród nich :?: Chyba warto by o tym pomyśleć :!:

iti

Re: Tabliczki z informacjami o patronach ulic w Krakowie

Postautor: iti » 08 sty 2016, 19:30

Ja też uważam, że tablice z informacjami o partonach ulic bardzo by się w Krakowie przydały. To byłoby dopiero prawdziwe upamiętnienie tego czy innego bohatera, który zasłużył na takie wyróżnienie. Tyle, że pewnie część się tego też boi, bo okazałoby się pewnie w niejednym przypadku, że część tych bohaterów, to szemrane typy wyniesione na pomniki przez komunę ;)

pawel.pluska76

Postautor: pawel.pluska76 » 21 sty 2016, 12:09

Tak, bardzo dobry pomysł. Takie miasto jak Kraków powinno zainwestować w dobry system identyfikacji, którego niestety nie posiada, takie tabliczki również mogły być jego częścią.

iti

Postautor: iti » 22 cze 2023, 14:07

Z tego co wiem, to był nawet zgłoszony taki projekt w ramach budżetu obywatelskiego, ale urzędnicy go odrzucili, bo chcieli, żeby dostarczyć im zgód od właścicieli nieruchomości, na których takie tabliczki miałyby zawisnąć. Absurd jakiś, więc nie powstało, a szkoda.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 19 gru 2023, 11:47

Czasem na starych kamienicach spotyka się takie małe tabliczki z informacją kto tam mieszkał, albo kto jest patronem ulicy. Moim zdaniem świetna sprawa, ale niestety urzędnicy wolą wydawać na świetlne tablice nad drogami.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”