Ochrona 24h/7 dni w tygodniu / czy nie jest za droga - osiedle City Vibe Kraków

Forum mieszkańców City Vibe w Krakowie (Myśliwska 68), którego budowniczym jest deweloper Develia (wcześniej Nexity). Opinie, wybór mieszkania, lokalizacja, ceny, budowa bloku i sprawy mieszkańców.
maciej01

Ochrona 24h/7 dni w tygodniu / czy nie jest za droga - osiedle City Vibe Kraków

Postautor: maciej01 » 26 lis 2022, 18:30

Dostaliśmy już wysokość opłat za utrzymanie mieszkania. Myślę, co podbiło tak wysoko czynsz - a tu ochrona za jedyne 3,01 zł / m2.
Dla mnie 2400 zł rocznie za takie super bezpieczeństwo to dużo. Jak widziałem, w praktyce to Pan sobie dorabia do emerytury, siedzi w ciepłym pokoiku i czyta gazetę.

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam,

BMX

Re: Ochrona 24h/7 dni w tygodniu / czy nie jest za droga - osiedle City Vibe Kraków

Postautor: BMX » 27 lis 2022, 10:26

maciej01 pisze:Co o tym sądzicie ?

Tak samo było w bloku, w którym kilka lat temu kupiłem mieszkanie. Ochroniarze byli w gratisie po deweloperze, kilku starszych panów emerytów / rencistów, którzy mieli doglądać obejścia. Jedyny plus był chyba taki, że jak się nie było w domu, to kurier mógł tam paczkę zostawić, ale za takie pieniądze, jak wymienione powyżej, to jednak dużo za drogo. Jedna z pierwszych podjętych uchwał wspólnoty mieszkaniowej, to była właśnie rezygnacja z ochrony w bloku.

BMX

Re: Ochrona 24h/7 dni w tygodniu / czy nie jest za droga - osiedle City Vibe Kraków

Postautor: BMX » 27 lis 2022, 10:27

maciej01 pisze:Myślę, co podbiło tak wysoko czynsz - a tu ochrona za jedyne 3,01 zł / m2.

Swoją drogą, to jaki wychodzi czynsz za mieszkania w pierwszym etapie osiedla City Vibe?

maslokot

Postautor: maslokot » 06 gru 2022, 16:55

maciej01 pisze:Dostaliśmy już wysokość opłat za utrzymanie mieszkania. Myślę, co podbiło tak wysoko czynsz - a tu ochrona za jedyne 3,01 zł / m2.
Dla mnie 2400 zł rocznie za takie super bezpieczeństwo to dużo. Jak widziałem, w praktyce to Pan sobie dorabia do emerytury, siedzi w ciepłym pokoiku i czyta gazetę.

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam,

Moim zdaniem totalnie zbędny wydatek. Obecność ochroniarza daje jedynie złudne poczucie bezpieczeństwa. Paczki równie dobrze można sobie zamawiać do Żabki, paczkomatu czy do pracy.

edytaj

Postautor: edytaj » 21 sty 2023, 23:35

maciej01 pisze:Dostaliśmy już wysokość opłat za utrzymanie mieszkania. Myślę, co podbiło tak wysoko czynsz - a tu ochrona za jedyne 3,01 zł / m2.

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 21 sty 2023, 23:47 przez edytaj, łącznie zmieniany 1 raz.

edytaj

Postautor: edytaj » 21 sty 2023, 23:47

A jakie są czynsze za 66 metrów ? - zastanawiam się nad kupnem takiego mieszkania w etapie drugim.
Według developera jest to przelicznik : 9 zł za metr kwadratowy + komórka 20zł + miejsce postojowe 40 (a jaka cena za zalezne)
No i jak mialabym płacić za ochronę 200zł to jest jakaś porażka przecież. Proszę o info :)

Vilyar

Postautor: Vilyar » 22 sty 2023, 21:01

edytaj pisze:A jakie są czynsze za 66 metrów ? - zastanawiam się nad kupnem takiego mieszkania w etapie drugim.
Według developera jest to przelicznik : 9 zł za metr kwadratowy + komórka 20zł + miejsce postojowe 40 (a jaka cena za zalezne)
No i jak mialabym płacić za ochronę 200zł to jest jakaś porażka przecież. Proszę o info :)

Pierwsze zebranie wspolnoty dotyczylo glownie wysokosci oplat - i w glosowaniu online zrezygnowalismy z TAKIEJ formy ochrony, od poczatku lutego bedzie to tylko monitoring co przelozy sie na okolo 10x nizsze oplaty za "ochrone"

plaszak

Postautor: plaszak » 22 sty 2023, 21:57

No to jest częsta sprawa, jeżeli chodzi o ochronę, którą jeszcze zorganizował deweloper na etapie budowy bloku. Koszty tego są faktycznie bardzo wysokie, a korzyści wynikające z takiej usługi są relatywnie niewielkie.

Wróć do „City Vibe Kraków (Myśliwska 68) od Develia / Nexity - forum mieszkańców osiedla”