Różnice w cenie pomiędzy segmentem B a segmentem C / osiedle Slow City Kraków

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Slow City, za którą odpowiada deweloper Ekopark. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
Marcin98

Różnice w cenie pomiędzy segmentem B a segmentem C / osiedle Slow City Kraków

Postautor: Marcin98 » 07 gru 2024, 9:01

Cześć wszystkim!

Od jakiegoś czasu zastanawiam się skąd bierze się ta różnica w cenie za m^2 pomiędzy segmentem B a segmentem C? Mieszkania w segmencie C są ~400 zł za m^2 tańsze. Przy obecnej koniunkturze i zmniejszonym zainteresowaniu (co pokazuje chociażby fakt, jak wiele mieszkań z gotowego od paru miesięcy segmentu B) dalej jest dostępnych do kupienia wydaje mi się to dość dziwne, szczególnie że segment B znajduje się bliżej trasy Wolbromskiej co w mojej opinii powinno prędzej wpływać na niższe ceny. Czy jedynym czynnikiem, który różnicuje te ceny jest fakt, iż segment B jest gotowy do odbioru, a segment C będzie dopiero w przyszłym roku? Ciekawią mnie wasze opinie :)

slowww

Re: Różnice w cenie pomiędzy segmentem B a segmentem C / osiedle Slow City Kraków

Postautor: slowww » 07 gru 2024, 21:57

Marcin98 pisze:Od jakiegoś czasu zastanawiam się skąd bierze się ta różnica w cenie za m^2 pomiędzy segmentem B a segmentem C?

Wiesz, jeśli masz w opcję odebrania mieszkania prawie od ręki a czekania na nie rok, to jest różnica i to też przeliczalne jest na pieniądze. W końcu gdzieś trzeba przez ten rok mieszkać. Moim zdaniem to kryterium jest sensowne. Być może tańszy segment osiedla Slow City będzie drożał, im bliżej będzie do tego ukończenia. Tak bym obstawiał.

Marcin98

Re: Różnice w cenie pomiędzy segmentem B a segmentem C / osiedle Slow City Kraków

Postautor: Marcin98 » 08 gru 2024, 0:15

slowww pisze:
Marcin98 pisze:Od jakiegoś czasu zastanawiam się skąd bierze się ta różnica w cenie za m^2 pomiędzy segmentem B a segmentem C?

Wiesz, jeśli masz w opcję odebrania mieszkania prawie od ręki a czekania na nie rok, to jest różnica i to też przeliczalne jest na pieniądze. W końcu gdzieś trzeba przez ten rok mieszkać. Moim zdaniem to kryterium jest sensowne. Być może tańszy segment osiedla Slow City będzie drożał, im bliżej będzie do tego ukończenia. Tak bym obstawiał.

Zgodziłbym się w sytuacji, w której sytuacja na rynku była by inna. Skoro mieszkania z segmentu B są od dawna gotowe do odbioru i dostępne od ręki, a pomimo to spora część segmentu nie została wyprzedana, to dziwnym wydaje mi się różnicowanie cen. Szczególnie, że odbiór segmentu C ma nastąpić pomiędzy marcem a czerwcem 2025, więc to kwestia 6 miesięcy.

Wróć do „Slow City Kraków od Ekopark - forum mieszkańców osiedla”