Odbiory mieszkań od dewelopera w inwestycji Centralna Vita Kraków etap I / deweloper Develia

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Centralna Park Kraków, za którą odpowiada deweloper Develia. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
czang

Odbiory mieszkań od dewelopera w inwestycji Centralna Vita Kraków etap I / deweloper Develia

Postautor: czang » 30 kwie 2026, 19:28

Tam już chyba mieszkania są odbierane od dewelopera, był ktoś może już przejąć mieszkanie w inwestycji Centralna Vita etap pierwszy i napisze, na jakie sprawy warto zwrócić uwagę, czemu dokładnie się przyjrzeć podczas odbioru? Jak oceniacie jakość mieszkań postawionych przez Develię w ramach tej inwestycji?

andrzejowo

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera w inwestycji Centralna Vita Kraków etap I / deweloper Develia

Postautor: andrzejowo » 08 maja 2026, 11:01

czang pisze:Tam już chyba mieszkania są odbierane od dewelopera, był ktoś może już przejąć mieszkanie w inwestycji Centralna Vita etap pierwszy i napisze, na jakie sprawy warto zwrócić uwagę, czemu dokładnie się przyjrzeć podczas odbioru? Jak oceniacie jakość mieszkań postawionych przez Develię w ramach tej inwestycji?

U mnie największe problemy były z oknami i tymi szklanymi balkonami francuskimi. Same balkony też słabo wykonane — bardzo duży spadek, ale z tym raczej ciężko już coś zrobić, bo wygląda to bardziej na problem projektu/wykonania niż pojedynczą usterkę. Warto też dokładnie sprawdzić progi i plastikowe elementy przy balkonach.

Poza tym:

drzwi wejściowe,
jakość wykończenia ścian,
parapety zewnętrzne,
nierówności podłogi,
brak zachowanych kątów,
uszkodzenia izolacji w komórce lokatorskiej.

Nie wiem, czy to dużo jak na nową inwestycję, czy mieści się jeszcze w „normie”, ale dla mnie dużym minusem było zachowanie przedstawiciela budowlanego z Express Konkurent. Ciągłe przekonywanie, co jest, a co nie jest usterką, i ogólny brak profesjonalizmu podczas odbioru. Bardzo zle to wspominam. Najgorsze wspomnienie podczas calego procesu okolo sprzedazowego.

andrzejowo

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera w inwestycji Centralna Vita Kraków etap I / deweloper Develia

Postautor: andrzejowo » 19 maja 2026, 21:12

Mam pytanie: czy ktokolwiek dostal jakis prezent od Develii przy podpisaniu aktu notarialnego. Od paru osob slyszalem ze ponoc byly obiecane SodaStream ale ostatecznie nic nie dostalem :D

czang

Postautor: czang » 20 maja 2026, 11:08

andrzejowo pisze:Mam pytanie: czy ktokolwiek dostal jakis prezent od Develii przy podpisaniu aktu notarialnego.

To warto dopytać sąsiadów ; ) A jak z aktami notarialnymi, Develia wskazuje swojego notariusza, jakie są koszty aktu notarialnego przy zakupie mieszkania u nich?

Z tymi usterkami, to wygląda na raczej standardowe sprawy. A jak poszło usuwanie usterek, wyrabiali się w terminach? Wrzuć jakieś zdjęcia, w jakim stanie deweloperskim te mieszkania oddaje deweloper Develia.

Wróć do „Centralna Vita / Centralna Park Kraków od Develia - forum mieszkańców osiedla”