Ceglana Park Katowice (Brynów) od Develia - opinie na forum

Przykłady ciekawych inwestycji i osiedli mieszkaniowych budowanych w innych polskich miastach (Gdańsk, Poznań, Wrocław, Szczecin, Rzeszów, Olsztyn, Gdynia itp.) i województwach. Także ważne inwestycje infrastrukturalne.
iti

Ceglana Park Katowice (Brynów) od Develia - opinie na forum

Postautor: iti » 05 kwie 2022, 18:43

Swoja drogą, jak patrzę na to, co np. buduje Develia przy ul. Centralnej / Galicyjskiej w Krakowie, to mam poczucie, że jakoś strasznie olewają Kraków, albo ktoś u nas nie potrafi zrobić porządnego Miejscowego Planu Zagospodarowania. Tu osiedle Ceglana Park w Katowicach / deweloper Develia. Nie wiem jak ta lokalizacja ma się w Katowicach, ale przepaść patrząc na to, co budują w Krakowie.

Obrazek
Wizualizacja: deweloper Develia

Pomyślcie, że tak budowałoby się tam, zamiast tych kloców, które stawiają. Nie mówię o cenach, bo to też zupełnie inna bajka. W Krakowie mogłoby to być jedno z ładniejszych osiedli, w Katowicach to pewnie coś całkiem przeciętnego.

Nowy

Re: Ceglana Park Katowice (Brynów) od Develia - opinie na forum

Postautor: Nowy » 10 kwie 2022, 18:10

Czyli jednak w innych miejscach da się budować całkiem nieźle, a niekoniecznie wielkie kloce, jak w Krakowie. Ciekawe z czego to wynika, czy to jakaś specyfika Krakowa, słabej jakości kadra urzędnicza, tworząca niskiej jakości miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego umożliwiające deweloperom wyciśnięcie maksimum z posiadanych działek? Jak myślicie? Nie wiem, ale szkoda, że u nas tak nie wygląda Centralna Park. Gdyby Słoneczne Miasteczko tak zaplanowano, to też nie miałbym nic przeciwko.

Do tego można znaleźć mieszkania w cenach poniżej 9 tys. zł za metr kwadratowy, jest też trochę większych mieszkań, salon + 3 pokoje, więc nie jest źłe też pod tym względem.

czang

Postautor: czang » 01 wrz 2022, 11:08

Zgadza się, gdyby tak Develia budowała przy Centralnej w Krakowie, to byłaby zupełnie inna inwestycja, a nie takie przeskalowane kloce... Ale niestety widać w Krakowie pozwala się na więcej.

iti

Postautor: iti » 22 lut 2023, 9:36

Był ktoś kiedyś na tym osiedlu i wrzuci jakieś zdjęcia z niego na forum z niego? Ciekawi mnie, jak to realnie wygląda, bo chciałem porównać sobie do osiedli stawianych przez Develię w Krakowie przy ul. Centralnej / Galicyjskiej. Jeszcze raz podkreślę, że szkoda, że w Krakowie ten deweloper nie zaproponował czegoś ciekawszego.

czyzy

Postautor: czyzy » 11 sie 2023, 15:14

Warto zwrócić uwagę, że tu jednak też tak kolorowo nie jest. W tych podwórzach osiedla Ceglana Park a Katowicach jednak ciągle zaplanowano miejsca postojowe naziemne, więc pod tym względem nie jest dużo lepiej niż w krakowskich Czyżynach. Ale przynajmniej bloki takie nieco bardziej ciekawe.

Center

Postautor: Center » 02 lut 2024, 10:57

Nawet chyba sporo mieszkań z tarasami tam zaplanowali, szkoda, że w Krakowie tak nie projektują, jak to było napisane wyżej. A tu widzę jest też sporo większych mieszkań, też 2-poziomowych, faktycznie jest w czym wybierać i pod tym względem, to Śląsk wygrywa. Ale może ktoś napisze coś o tym, jak się mieszka w tej lokalizacji?

central

Postautor: central » 31 lip 2024, 8:29

A był ktoś może na osiedlu Ceglana Park w Katowicach i może wrzucić z niego jakieś zdjęcia? Nie mówię, że tak jest, ale jakoś mam wrażenie, że wizualizacje Develii często nie oddają skali tego, co buduje ten deweloper. Jak ktoś ma foty, to niech podzieli się na forum.

Nowy

Postautor: Nowy » 26 sty 2025, 22:10

To ja też się do tego podłączam, ma ktoś może aktualne zdjęcia tego, jak wygląda osiedle Ceglana Park w Katowicach na Brynowie, które buduje deweloper Develia? Wyszło tak, jak na tej wizualizacji? Jak się prezentuje ta aleja przez środek pomiędzy blokami? Jest to jakiś punkt centralny tego osiedla i miejsce spotkań mieszkańców? Swoją droga, czy przypadkiem Develia nie odkupiła tego projektu od jakiegoś innego dewelopera albo wraz z jakimś innym deweloperem? Jaka jest historia tej inwestycji?

Wróć do „Ciekawe inwestycje mieszkaniowe i inne w polskich miastach i województwach”