Dwupoziomowe mieszkanie na ostatnim piętrze / Centralna Kraków od Proins - opinie na forum

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w inwestycji Centralna w Krakowie, za którą odpowiada deweloper Proins. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
borja_sv

Dwupoziomowe mieszkanie na ostatnim piętrze / Centralna Kraków od Proins - opinie na forum

Postautor: borja_sv » 14 mar 2025, 18:38

Co sądzicie o dwupiętrowych mieszkaniach na ostatnim piętrze za 12 000 zł/m2?

central

Re: Dwupoziomowe mieszkanie na ostatnim piętrze / Centralna Kraków od Proins - opinie na forum

Postautor: central » 14 mar 2025, 21:59

borja_sv pisze:Co sądzicie o dwupiętrowych mieszkaniach na ostatnim piętrze za 12 000 zł/m2?

A jak myślisz, ile pomieszczeń sensownych da się wykroić na takiej antresoli? Ze 3 sensowne pokoje tam wejdą i można na tym postawić ścianki czy nie i dlatego deweloper ich nie stawia? Plus za to, że są do nich po 2 balkony. No ale też masz w mieszkaniu schody, które zabierają sporo miejsca, a za których wykończenie też trzeba zwykle sporo zapłacić. Niemało miejsca pójdzie też na przedpokoje, na dole, jak i na górze.

central

Re: Dwupoziomowe mieszkanie na ostatnim piętrze / Centralna Kraków od Proins - opinie na forum

Postautor: central » 14 mar 2025, 22:16

Cena jest atrakcyjna całkiem w ujęciu za metr kwadratowy, bo wychodzi na to, że chcą 11 000 / 11 500 zł/m2, przynajmniej w przypadku dwóch mieszkań, na których ofertę patrzyłem. Ale że to jednak metrażowo lokale duże, to daje kwoty w okolicach 1,5 mln zł i powyżej. A doliczyć do tego jeszcze ze 2 miejsca postojowe - trudno sobie takie mieszkanie bez tego wyobrazić. To robi się jeszcze więcej, a powiedzmy sobie szczerze, to nie jest jakaś topowa okolica, jeśli chodzi o Kraków, samo osiedle też nie robi na mnie jakiegoś specjalnego wrażenia, raczej budżetowo to wszystko ogarnięte - zresztą można się przejść i samemu zobaczyć pierwszy etap osiedla. Do tego te wszystkie metry trzeba będzie najpierw wykończyć a później utrzymać, tj. ogrzać, zapłacić opłaty do wspólnoty mieszkaniowej itp.

Zrobisz co chcesz, ale pewnie szukasz większego mieszkania. Ja z takim budżetem rozejrzałbym się po lepszych lokalizacjach i osiedlach, poszukał czegoś mniejszego metrażowo, ale równie funkcjonalnego i na jednym poziomie. Ale to ja.

A jakie widzisz plusy tego rozwiązania tu?

borja_sv

Postautor: borja_sv » 15 mar 2025, 8:19

Dzięki za opinie, ja oglądałem te 78m2 za ok. 950 tys. zł. Ale prawdą jest, że schody zajmują z reguły dużo miejsca. Prawda jest taka, że ​​najbardziej przyciąga mnie cena, względna bliskość tramwaju, planowany park i nic więcej. Obecnie mieszkam w Krowodrzy i ceny tutaj są oczywiście śmieszne.

Tuzinek

Postautor: Tuzinek » 17 mar 2025, 1:48

borja_sv pisze:Dzięki za opinie, ja oglądałem te 78m2 za ok. 950 tys. zł. Ale prawdą jest, że schody zajmują z reguły dużo miejsca. Prawda jest taka, że ​​najbardziej przyciąga mnie cena, względna bliskość tramwaju, planowany park i nic więcej. Obecnie mieszkam w Krowodrzy i ceny tutaj są oczywiście śmieszne.

Cena niby fajna ale w zasadzie nie do końca. W przeliczeniu na m2 wygląda super ale pamiętaj że

-Odchodzi metraż pod schodami czyli solidne kilka m2 w plecy
-Całe mieszkanie zdecydowanie mniej ustawne niż gdyby było na 1 poziomie
-Proins to deweloper który zatrzymał się w czasie 15 lat temu. Kupisz mieszkanie za milion do oddania w 2027r a klatka schodowa i ogólnie estetyka wykończenia części wspólnych będzie jak w budynku z 2012 roku.

Wróć do „Centralna Kraków od Proins - forum mieszkańców osiedla”