Najładniejsze współczesne budynki mieszkalne w Krakowie / najładniejsze bloki w Krakowie - opinie na forum

Warte odwiedzenia, zobaczenia miejsca w Małopolsce, Krakowie, Nowym Sączu, Tarnowie, Grybowie, Libiążu, Brzesku, Bochni itp.
tadeusz

Najładniejsze współczesne budynki mieszkalne w Krakowie / najładniejsze bloki w Krakowie - opinie na forum

Postautor: tadeusz » 23 sie 2024, 20:03

Które w miarę świeże bloki/osiedla przykuwają waszą uwagę i wybijają się waszym zdaniem ponad średnią pod kątem estetyki? Mam kilku kandydatów, ciekaw jestem czy się zgadzacie.

1. Świtezianki - ten estetyczny bloczek mógłby równie zostać postawiony gdzieś w Amsterdamie czy Frankfurcie i nikt nie zastanawiałby się co jest z nim nie tak. Elegancka bryła (poniekąd podyktowana pewnie kształtem działki), całość spójna, lekkie nawiązania do modernizmu, ładna elewacja.
Obrazek

2. Torre Verona - zawsze obejrzę się za nim jadąc Opolską. Mieszkać tam na najwyższym piętrze - marzenie.
Obrazek

3. Mieszkaj w mieście - niesamowicie spójne, estetyczne i rozplanowane osiedle. Podobnie jak Świtezianki, jeden z niewielu wybryków urbanistycznych na poziomie nieodstającym od zachodu. Szkoda, że tak daleko od centrum.
Obrazek

4. Angel City - niby nic zachwycającego, ale godnie wita przyjezdnych, nie zestarzeje się szybko.
Obrazek

luc

Re: Najładniejsze współczesne budynki mieszkalne w Krakowie / najładniejsze bloki w Krakowie - opinie na forum

Postautor: luc » 24 sie 2024, 17:18

tadeusz pisze:Które w miarę świeże bloki/osiedla przykuwają waszą uwagę i wybijają się waszym zdaniem ponad średnią pod kątem estetyki?

Fajny temat, dużo mówimy o tym jak źle buduje się w Krakowie, ale warto też wskazać przykłady dobrej architektury i ładnych budynków, choć ich niestety jest znacznie mniej niż tych kiepskich.

luc

Re: Najładniejsze współczesne budynki mieszkalne w Krakowie / najładniejsze bloki w Krakowie - opinie na forum

Postautor: luc » 24 sie 2024, 18:03

Jak dla mnie to też bardzo w porządku to inwestycja przy ul. Świtezianki. Bardzo ładnie zrobiona elewacja w płytkach i te balkony też nawet pasują. Jeśli chodzi o Angel City, to zgadza się, nie ma w tym nic w spektakularnego, ale jednak to całkiem dobrze się starzeje.

luc

Re: Najładniejsze współczesne budynki mieszkalne w Krakowie / najładniejsze bloki w Krakowie - propozycje na forum

Postautor: luc » 24 sie 2024, 18:11

I jeśli o mnie chodzi, to typowałbym też kamienicę przy ul. Jana Długosza 4 w Krakowie.

Obrazek

Zrobili tu bardzo śmiałą elewację, ale moim zdaniem wyszło to bardzo ciekawie.

Obrazek

Wydaje mi się, że ta kamienica przy ulicy Długosza w Krakowie budziła też pewne kontrowersje ale jak dla mnie to niesłusznie.

Nowy

Postautor: Nowy » 19 lut 2025, 22:12

Ciekawi mnie, czy po wybudowaniu osiedla Młyny Mogilska będzie można dodać jakiś budynek z tego osiedla do tej listy najładniejszych budynków w Krakowie.

Wróć do „Ciekawe miejsca w Małopolsce i Krakowie, które warto odwiedzić”