Budowa osiedla Skwer Harmonia w Krakowie przez dewelopera Atal - zdjęcia / informacje / opinie

Forum dla osób, które już kupiły, chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Skwer Harmonia w Krakowie, za którą odpowiada deweloper Atal lub chcą o osiedlu porozmawiać. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
Master

Budowa osiedla Skwer Harmonia w Krakowie przez dewelopera Atal - zdjęcia / informacje / opinie

Postautor: Master » 09 cze 2023, 12:41

Okolicę kojarzyłem, ale na własne oczy chciałem się przekonać, jak ta budowa idzie i w którym to dokładnie miejscu.

Obrazek

I faktycznie, rośnie spore osiedle w polu, pomiędzy zakładami i drogami.

Obrazek

Komunikacja publiczna pewnie nie jest tam szałowa, ale jednak widziałem tam po sąsiedzku jakieś przystanki autobusowe.

Master

Re: Budowa osiedla Skwer Harmonia w Krakowie przez dewelopera Atal - zdjęcia / informacje / opinie

Postautor: Master » 09 cze 2023, 12:44

Jak widać budują z pustaków silikatowych, o grubości ścian się nie wypowiem, bo nie zmierzyłem.

Obrazek

Za to dla znawców trochę styropianu:

Obrazek

Ale nie wiem czy to do ocieplenia podziemnej kondygnacji, czy to będzie na ściany.

Master

Re: Budowa osiedla Skwer Harmonia w Krakowie przez dewelopera Atal - zdjęcia / informacje / opinie

Postautor: Master » 09 cze 2023, 12:47

Budynki nie są jakieś specjalnie wysokie, więc pewnie do stanu surowego otwartego dużo im nie zostało.

Obrazek

I tu widać, że tym styropianem, to faktycznie poniżej gruntu obkładają, więc to nie ten, co będzie wyżej.

magiera

Postautor: magiera » 15 cze 2023, 13:39

Tak, teraz takie budynki błyskawicznie budują, a styropian to chyba ok? Nie wiem jaka powinna być grubość ale zakładam że wszystko jest zgodne z normami

Master

Postautor: Master » 03 cze 2024, 15:19

No i osiedle prawie gotowe.

Obrazek

Muszę przyznać, że zabawnie wygląda ta uliczka przywodząca na myśl jakieś portowe miasteczka... tyle, że w krakowskich polach.

Obrazek

A od drugiej strony są niewielkie bloki, zgodnie z zapowiedziami.

Master

Postautor: Master » 03 cze 2024, 15:22

Moim zdaniem całkiem przyzwoicie wyszły te elewacje na budynkach.

Obrazek

Są zróżnicowane, cześć jest wykończona płytkami, fajnie wyszło.

Obrazek

Szkoda, że w takiej lokalizacji, ale na pewno jedno z bardziej oryginalnych osiedli w Krakowie ostatnich lat. Widziałbym takie domko-kamieniczki gdzieś bardziej w śródmieściu.

Krakua

Postautor: Krakua » 05 cze 2024, 16:17

Pamiętam jak oglądałem jakieś wizualizacje to wyglądało jakby miedzy blokami było że 150m
Teraz to fatalnie wygląda taka wąska ulica ?

fjrc

Postautor: fjrc » 05 cze 2024, 16:35

Podobają mi się te "kamieniczki", coś oryginalnego w Krakowie w końcu, jednak lokalizacja nie jest przyjazna do mieszkania.
Uliczka osiedlowa powinna być wyłączona z ruchu samochodowego i widzę tam alejkę spacerową pośród roślin, no ale koszta...

Awatar użytkownika
Iwona Bodziony

Postautor: Iwona Bodziony » 25 maja 2026, 19:45

Byłam ostatnio przy Skwer Harmonia i mam do tej inwestycji mieszane odczucia.

Same budynki robią całkiem dobre wrażenie. Architektura jest atrakcyjna, nowoczesna - coś innego niż typowy blok ale bez przesadnych udziwnień. Elewacje wyglądają schludnie, więc na pierwszy rzut oka - z zewnątrz osiedle prezentuje się naprawdę dobrze.

Natomiast dużo gorzej wypada przestrzeń pomiędzy budynkami. Wewnętrzna uliczka jest bardzo wąska - tworzy klaustrofobiczne uczucie. Brakuje mi tam przede wszystkim zieleni - choćby kilku drzew, które przełamałyby tę betonową przestrzeń. Trzeba trochę poczekać aż posadzona zieleń urośnie a na razie dominuje kostka, elewacje, garaże i ciąg komunikacyjny.

Rozumiem, że przy takich inwestycjach deweloperzy często optymalizują układ pod liczbę lokali, dojazdy, miejsca postojowe. Tylko tutaj ta optymalizacja trochę odbija się na komforcie odbioru całości.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Iwona Bodziony - doradca rynku pierwotnego w Krakowie. Pomagam kupującym wybrać nowe mieszkanie: dla siebie, rodziny lub jako inwestycję. Analizuję lokalizację, układ, standard budynku, cenę, dostępność i potencjał inwestycyjny.

IwonaBodziony.pl

wst102

Postautor: wst102 » 15 cze 2026, 15:10

Iwona Bodziony pisze:Byłam ostatnio przy Skwer Harmonia i mam do tej inwestycji mieszane odczucia.

Same budynki robią całkiem dobre wrażenie. Architektura jest atrakcyjna, nowoczesna - coś innego niż typowy blok ale bez przesadnych udziwnień. Elewacje wyglądają schludnie, więc na pierwszy rzut oka - z zewnątrz osiedle prezentuje się naprawdę dobrze.

Natomiast dużo gorzej wypada przestrzeń pomiędzy budynkami. Wewnętrzna uliczka jest bardzo wąska - tworzy klaustrofobiczne uczucie. Brakuje mi tam przede wszystkim zieleni - choćby kilku drzew, które przełamałyby tę betonową przestrzeń. Trzeba trochę poczekać aż posadzona zieleń urośnie a na razie dominuje kostka, elewacje, garaże i ciąg komunikacyjny.

Rozumiem, że przy takich inwestycjach deweloperzy często optymalizują układ pod liczbę lokali, dojazdy, miejsca postojowe. Tylko tutaj ta optymalizacja trochę odbija się na komforcie odbioru całości.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W moim odczuciu i tak to osiedle ma przyzwoitą przestrzeń. Budynki nie są zbyt wysokie, elewacja schludna a i łąki w pobliskiej okolicy. Widziałem i mieszkałem w większej „betonozie”.

Bądź co bądź to osiedle wielorodzinne. Z resztą oglądałem osiedla szeregówek i domków jednorodzinnych i tam też jest klaustrofobicznie - może nieco mniej, ale nadal .

Wróć do „Skwer Harmonia Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”