Tereny zielone / dostępność terenów zielonych w okolicy inwestycji Willa Pana Tadeusza (ul. Pana Tadeusza w Krakowie)
Tereny zielone / dostępność terenów zielonych w okolicy inwestycji Willa Pana Tadeusza (ul. Pana Tadeusza w Krakowie)
Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale tam chyba sensowne tereny zielone najbliżej, to wały wiślane (ulica Portowa w Krakowie), to taki średni bulwar. No i jeszcze Staw Płaszowski i zagospodarowanie terenu wokół niego, ale jedno i drugie, to spory kawałek od tych bloków i jeszcze chodzenie wzdłuż ruchliwych i głośnych ulic.
Re: Tereny zielone / dostępność terenów zielonych w okolicy inwestycji Willa Pana Tadeusza /ul. Pana Tadeusza w Krakowie
zaba pisze:Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale tam chyba sensowne tereny zielone najbliżej, to wały wiślane (ulica Portowa w Krakowie), to taki średni bulwar. No i jeszcze Staw Płaszowski i zagospodarowanie terenu wokół niego, ale jedno i drugie, to spory kawałek od tych bloków i jeszcze chodzenie wzdłuż ruchliwych i głośnych ulic.
Na południowy wschód się nie wypowiem, bo nie moje tereny, ale tak, najbliżej do jakiejś zieleni to bulwar nad Wisłą.
Re: Tereny zielone / dostępność terenów zielonych w okolicy inwestycji Willa Pana Tadeusza /ul. Pana Tadeusza w Krakowie
zaba pisze:Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale tam chyba sensowne tereny zielone najbliżej, to wały wiślane (ulica Portowa w Krakowie), to taki średni bulwar. No i jeszcze Staw Płaszowski i zagospodarowanie terenu wokół niego, ale jedno i drugie, to spory kawałek od tych bloków i jeszcze chodzenie wzdłuż ruchliwych i głośnych ulic.
Zgadza się. Jest jeszcze mały park Stacja Wisła na Zabłociu, który jest w zasadzie jedyną zielenią w tamtym rejonie i w związku z tym jest strasznie obłożony. Ogólnodostępnego placu zabaw z prawdziwego zdarzenia nie ma chyba na całym Zabłociu.
Trochę rozbawiło mnie, gdy ktoś wyżej napisał o sklepie mięsnym czy warzywniaku:). Zastanowiłem się i naprawdę nie przypominam sobie nowego osiedla, czy skupiska nowych bloków, gdzie powstałby sklep mięsny. Warzywniak od biedy jeszcze się zdarzy. W ostatnich latach za zapewnienie usług w blokach deweloperskich odpowiadają Żabki, barberzy i salony kosmetyczne i tyle. W okolicy Pana Tadeusza jest kilka takich pustyń usługowych np. bloki położone na osiedlu Nowy Przewóz, gdzie poza delikatesami Premium i dodatkowym marketem nie ma kompletnie nic. Niepowtarzalne pod tym względem jest również osiedle Bagry Park, gdzie na kilkanaście bloków jest mały Spar i żadnej piekarni, warzywniaka, czy nawet Żabki. No ale takie teraz standardy.
-
Re: Willa Pana Tadeusza: Kraków / Zabłocie - ul. Pana Tadeusza (Chemobudowa) - opinie na forum
Jak zbudują te bloki Casa Feliz, czyli mniej więcej w tym samym czasie co ta inwestycja, to będzie tam w lini prostej kilka minut nad Wisłę, a te bulwary prędzej czy później też zostaną zrewitalizowane. Sporo zieleni będzie też między Casa Feliz a ul. Portową. Co do usług to zarówno te bloki Willa Pana Tadeusza jak i te budowane przy Portowej będą miały partery usługowe więc będzie tego coraz więcej. A ogólnie to jest dopiero pierwszy etap inwestycji Chemobudowy więc jak dla mnie ta okolica jest bardzo przyszłościowa.
Kwiatuszek pisze:Jak zbudują te bloki Casa Feliz, czyli mniej więcej w tym samym czasie co ta inwestycja, to będzie tam w lini prostej kilka minut nad Wisłę, a te bulwary prędzej czy później też zostaną zrewitalizowane. Sporo zieleni będzie też między Casa Feliz a ul. Portową. Co do usług to zarówno te bloki Willa Pana Tadeusza jak i te budowane przy Portowej będą miały partery usługowe więc będzie tego coraz więcej. A ogólnie to jest dopiero pierwszy etap inwestycji Chemobudowy więc jak dla mnie ta okolica jest bardzo przyszłościowa.
Z usługami, to bardzo ok., że mają być w budynkach, na pewno się tam przydadzą. Z tą zielenią, to zobaczymy, choć dobrze by było, gdyby trochę starych drzew został, które w tej okolicy już są, choć nie ma ich wielu.
Natomiast bulwary i ul. Portowa, np. nie wiesz czy, a jeśli tak, to kiedy zniknie betoniarnia z tej okolicy. Ale to wcale nie musi nastąpić szybko. Chyba, że urzędnicy w jakiś sposób zadziałają, żeby się pozbyć z tej okolicy tego zakładu.
-
Zgadza się. To duży problem. Ja zazwyczaj chodzę na spacer właśnie do parku Stacja Wisła, ew wybieram się na dłuższy spacer do Parku Bednarskiego. Liczę na to, że właśnie te tereny przy ul. Portowej kiedyś zostaną zrewitalizowane ale umówmy się, całego życia tutaj nie spędzę tak czy inaczej.

-
Klarysaelwira pisze:1. Próby (głównie perkusja) w Fundacji Krakowska Scena Muzyczna są bardzo słyszalne w całej okolicy od popołudnia do wieczora.
2. Z terenów zielonych jest ROD Płaszów, po których można spacerować (furtki są zwykle otwarte, a zaraz RODy będą pewnie zmuszone do otwarcia się na zwiedzających).
3. O sklepy nie ma się co martwić, bo biznes nie znosi próżni więc na pewno w budynku będą lokale usługowe, więc sklepy powstaną. Szczególnie ze skupisko bloków robi się spore.
4. Niedaleko - na Portowej - buduje się wreszcie szkoła podstawowa, na którą czekamy na Zablociu od 10 lat.
5. Tereny wyglądają teraz nieciekawie, tzn dziurawe drogi, brak chodników, brak infrastruktury, ale tak wyglądało jeszcze kilka lat temu CAŁE Zablocie. Także nie ma się co martwić, kwestia wytrzymania początkowego okresu zamieszkania i okolica na pewno wypięknieje. A lokalizacja jest genialna, z szybkim dostępem do centrum.
Piszę, bo mieszkam w okolicy i rozważamy właśnie zakup w nowej inwestycji, chłodnie na Pana Tadeusza (jeszcze z dawnych lat) znam. Zablocie jest bardzo wygodne do życia i zmieniło się ogromnie od 2013, odkąd tu mieszkamy. Nawet jeśli nie ma pod nosem konkretnej usługi to w 10min na piechotę czy 5min na rowerze (max) można znaleźć absolutnie wszystko. Włącznie z najbardziej wymyślnymi restauracjami czy sklepami. Jedyne co boli to parkowanie, ale można się do przyzwyczaić i po prostu nie poruszać się po najbliższej okolicy autem. Dlatego miejsce postojowe w garażu to must-have.
To, że furtki w ROD są otwarte czas od czasu nie oznacza, że ogólnie można tam spacerować, bo nie można. Mnie z psem wyrzucili.

A KSM nie słychać w Salsie.
Re: Tereny zielone / dostępność terenów zielonych w okolicy inwestycji Willa Pana Tadeusza (ul. Pana Tadeusza w Krakowie
Na balkonach od strony budowy troche KSM slychac. Ale ogolnie nie jest to nic uciazliwego.
-
Re: Tereny zielone / dostępność terenów zielonych w okolicy inwestycji Willa Pana Tadeusza (ul. Pana Tadeusza w Krakowie
Krakowska Scena Muzyczna - czyli chyba jakas salka prob. Czasem jak siedze na balkonie to slychac ze ktos tam ma proby zespoly (idzie im coraz lepiej
)

Wróć do „Nowe Zabłocie Kraków - Chemobudowa / PHN (Willa Pana Tadeusza) - forum mieszkańców osiedla”