Zenit (Kraków ul. Głowackiego - Krowodrza) / GVD Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
realista

Re: Zenit (Kraków ul. Głowackiego - Krowodrza) / GVD Development - opinie na forum

Postautor: realista » 07 lut 2025, 13:18

tonyxxl pisze:
anubis⠀ pisze:Zadzwońcie proszę w najbliższy dzień roboczy z pytaniem do tego dewelopera czemu ma służyć taka osobliwa praktyka ukrywania cen produktów wystawionych na sprzedaż.

Przecież masz ceny na stronie. Że cię pewnie nie stać albo wydają ci się za wysokie, to nie ich wina.
Nie dla wszystkich mieszkań jest podana cena, ale normalny człowiek wie, że podobne metraże będą w podobnej cenie. Kwestia końcowej negocjacji z konkretnym klientem, który jest zainteresowany konkretnym mieszkaniem, a nie kogoś kto węszy spiski z d..., bo nie ma co robić i wydzwania do biura zawracając gitarę.

uprasza się o ogarnięcie i zaprzestanie postowania pod wpływem środków odurzających

swoją drogą powinien być to jeden z zapisów regulaminu forum, biorąc pod uwagę poziom merytoryczny tutejszych milenialsów

Obrazek

ponawiam apel anubisa o telefony do biura sprzedaży by ukrócić tą patologię

to że deweloper poda ceny kilku z paruset dostępnych do sprzedaży mieszkań, nie zmienia w jakikolwiek postaci rzeczy, a powyżej cytowany post wskazuje jedynie, że do tak słabych zagrań marketingowych dostosowały się niektóre orangutany i uważają to za przyzwoity standard

Winek

Re: Zenit (Kraków ul. Głowackiego - Krowodrza) / GVD Development - opinie na forum

Postautor: Winek » 09 mar 2025, 12:02

Cena z propozycji to jedna sprawa, a czy ktoś negocjował, co można uzyskać, jak to wygląda ?
Wydaje mi się, że jak ruszy program Pierwsze Klucze to wtórny pójdzie w górę i mogą właściciele decydować się na sprzedaż, aby albo coś większego z pierwotnego kupić albo w lepszej lokalizacji, bo wówczas moim zdaniem pierwotny może być atrakcyjniejszy, natomiast czy program wejdzie czy nie to już inna kwestia.

Master

Postautor: Master » 04 wrz 2025, 22:33

Ma ktoś może jakieś zdjęcie, na którym byłoby widać, jak idzie budowa inwestycji Zenit? Dużo im jeszcze do skończenia zostało? Ciekawe, czy wyjdzie luksusowo / premuum, jak w zapowiedziach?

Marek_M

Ostrzeżenie: inwestycja GVD przy ul. Głowackiego – dlaczego zdecydowanie odradzam zakup

Postautor: Marek_M » 24 wrz 2025, 13:01

Moja rodzina szukała mieszkania w północnej części Krakowa. Ponieważ mieszkam niedaleko budowy inwestycji GVD Zenit na Glowackiego, postanowiłem dokładnie przyjrzeć się temu projektowi – z bliska, codziennie obserwując, jak wygląda rzeczywistość, a nie piękne wizualizacje na stronach sprzedażowych. Początkowo chciałem pomóc rodzinie podjąć świadomą decyzję, ale po tym, co zobaczyłem i czego doświadczyłem, muszę napisać to wprost: stanowczo odradzam zakup mieszkania w tej inwestycji.

Oto szczegółowe powody:

1. Cena premium nie idzie w parze z jakością

- Mieszkania sprzedawane są jako „premium” – ceny dochodzą nawet do 30 tys. zł/m². To więcej niż w wielu naprawdę luksusowych inwestycjach w Krakowie.
- W zamian zamiast widoku na park czy zieleń, kupujący dostają widok na parkingi, garaże albo… okna sąsiedniego bloku.
- Lokale na parterze i pierwszym piętrze mają przejazd do garażu pod oknami – codziennie będziecie widzieć i słyszeć samochody przejeżdżające kilkadziesiąt centymetrów od szyby. Smród spalin i hałas gwarantowane.

Za taką cenę naprawdę oczekiwałbym prywatności, komfortu i spokoju – a nie codziennej ekspozycji na ruch samochodowy.

2. Problematyczny dojazd i uciążliwości komunikacyjne

- Miasto nie wyraziło zgody na wjazd do garazu od strony Głowackiego (ze względu na plany budowy linii tramwajowej). W praktyce oznacza to, że cały ruch samochodów będzie skupiony przy samym bloku. Z drugiej strony bloku tez jest ulica dojazdowa do innch blokow doslownie centymentry od okien.
- Jeśli linia tramwajowa powstanie – mieszkańców czeka wieloletnia, głośna budowa, wycinka wszystkich drzew przy Głowackiego i jeszcze większe uciążliwości. Co gorsza, przystanek nie będzie umieszczony przy inwestycji, więc korzyści z tego tramwaju będą zerowe.
- Sama ulica Głowackiego już dziś jest głośna, zakorkowana i zanieczyszczona. Chodniki są wąskie i niebezpieczne, a pieszych od aut dzieli tylko krawężnik. Trudno nazwać tę okolicę komfortową do życia.

3. Strefa odpoczynku tylko na papierze

- Deweloper reklamuje „strefę odpoczynku dla mieszkańców”. W praktyce to dwie ławki przy ruchliwej ulicy. Szczerze – trudno nazwać to miejscem relaksu.
- Zieleń na terenie inwestycji praktycznie nie istnieje – to głównie beton.

4. Jakość budowy i ignorowanie mieszkańców

- Podczas głębokich wykopów i stawiania fundamentow bloku powstawały tak silne drgania, że mieszkańcy sąsiednich bloków mieli wrażenie lokalnego trzęsienia ziemi. Wspólnota poprosiła o sprawdzenie wpływu na fundamenty – kierownik budowy odpowiedział jednym zdaniem, że „to niemożliwe”. Zero rzetelnej analizy.
- Mieszkańcy z okolicznych blokow prosili też, aby kierowcy ciężkiego sprzętu nie trąbili w trakcie budowy bo to destabilizuje spokoj mieszkancow (daja sobie wzajemnie w ten sposob sygnaly zamiast uzywac np krotkofalowek). Prośba była grzeczna i uprzejma, widzalem osobiscie pismo skierowane do kierownika budowy – ale została całkowicie zignorowana. Liczą się tylko pieniądze, nie dobre relacje z sąsiadami czy dobrostan mieszkańców. Bycmoze taki nieetyczny wyraz pazernosci bedzie rowniez mial wplyw na decyzje, na moją jak najbardziej mialby wplyw.
- Tego typu podejście – brak empatii i lekceważenie otoczenia – wiele mówi o tym, czego można się spodziewać po deweloperze również po odbiorze mieszkań.

5. Technologia i standard

Budynek jest w całości betonowy. O ile sama technologia nie jest zła, to w inwestycji premium można oczekiwać bardziej przyjaznych rozwiązań, np. cegły, które zapewniają lepszą akustykę i mikroklimat. Ale przeciez z budowa z cegiel trwa dluzej wiec sie nie oplaca.

Beton + ruchliwa ulica + brak zieleni = mieszkanie w betonowej dżungli, a nie w premium osiedlu.

6. Dostęp do terenów zielonych? Na wizualizacjach tak, w rzeczywistości nie

- Deweloper chwali się bliskością parku Młynówka Królewska. Problem w tym, że najbliższa furtka do parku jest na stałe zamknięta.
Aby dojść do parku, trzeba obejśc – przez Głowackiego i Podchorążych, czyli ruchliwe, hałaśliwe i zanieczyszczone ulice.

7. Samoloty nad głową

- To element, którego deweloper nie wspomina w materiałach sprzedażowych.
- Nad inwestycją regularnie przelatują samoloty, bo jesteśmy blisko korytarza podejścia do Balic. W dzień jest to do zniesienia, ale w nocy często zmienia się trajektoria i samoloty lecą wprost nad blokiem. Huk jest uciążliwy i trudny do ignorowania.

8. Infrastruktura handlowa – uboga

W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się tylko mała Żabka i mały Lewiatan. Po wszystko inne trzeba jechać dalej. To drobiazg, ale w codziennym życiu istotny.

9. Historia innych inwestycji dewelopera

Warto porównać wizualizacje innych realizacji GVD w Krakowie (np. przy ul. Wybickiego) z tym, co faktycznie powstało. Różnice są ogromne i rozczarowujące. Trudno mieć zaufanie, że tu będzie inaczej.

Podsumowujac - za tę cenę kupujący powinni oczekiwać ciszy, zieleni, dobrej infrastruktury i uczciwego podejścia dewelopera. Tymczasem otrzymują hałas samochodów i samolotów, brak zieleni, słabą infrastrukturę, beton, problemy komunikacyjne i dewelopera, który lekceważy sąsiadów oraz kupujących.

Moja rodzina po dokładnej analizie zdecydowała się wycofać z tej inwestycji i poszukać czegoś w innej lokalizacji. Jeśli zależy Wam na spokoju, jakości życia i pewności inwestycji – zdecydowanie doradzam to samo.

realista

Postautor: realista » 24 wrz 2025, 16:49

ale co tu dziwnego? przecież obietnice wielu patodeweloperów krakowskich versus rzeczywistość to nic innego niż zwykły bełkot, czyli chleb powszedni tego rynku

ajanczyk

Postautor: ajanczyk » 24 wrz 2025, 17:22

Niby tak, ale mam wrażenie, że przyzwyczailiśmy się do patologii tak bardzo, że zaczęliśmy ją po prostu akceptować. Ja uważam, że jeśli chociaż jedna osoba się dzięki temu nie natnie na patoinwestycję (a przecież takich pokrzywdzonych było wielu, np w inwestycji Pachońskiego Sky), to warto opisywać takie rzeczy. Dzięki, kolego, za ostrzeżenie!

mojemieszkanie

Postautor: mojemieszkanie » 30 wrz 2025, 12:07

Mieszkam w tym rejonie i powiem Ci,że piszesz straszne pierdoły- 10 minut to ja idę do najbliższej Biedronki a po drodze mam jeszcze Żabkę i market. Na Młynówce biegam codziennie i realnie wchodzę na ścieżkę po jakiś 5 minutach. Mozna sobie biegać parkiem aż do Mydlnik. Więc jak Ci nie odpowiada sama budowa, bo faktycznie było glosno, to spoko, ale lokalizację zostaw w spokoju. Po co tu mieszkasz, jak Ci tak niby wszystko nie odpowiada i lokalizacja taka zła? Ech, trochę mi to brzmi jak potyczki między deweloperami i portal traci na wiarygodności niestety. To żeby Ci popsuć zabawę to ja powiem, ze polecam lokalizację, z tym że ja naprawdę tu mieszkam:)
Cena wysoka? tanio nie jest, ale popatrz na ceny Błonia Residence, tam to dopiero odjechali z cenami.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”