Ile kosztuje blat z kamienia naturalnego do kuchni ze spieku - informacje i opinie na forum

Forum o tym, jak wykończyć nowe mieszkanie, jakie sprzęty do niego kupić, jakie materiały wykończeniowe zastosować, gdzie znaleźć dobrą ekipę wykończeniową w Krakowie i Małopolsce.
KlientS

Ile kosztuje blat z kamienia naturalnego do kuchni ze spieku - informacje i opinie na forum

Postautor: KlientS » 11 wrz 2025, 10:59

Robił ktoś blaty ostatnio kuchenne, jak to wychodzi kosztowo, jeśli decydować się na blaty z lepszych materiałów? Ile kosztuje blat do kuchni z kamienia naturalnego, np. z jakieś granitu ciekawego? A ile kosztuje blat kuchenny ze spieków kwarcowych? Co jest droższe? Wydaje mi się, że najtańszą opcją jest konglomerat, ile coś takiego kosztuje?

dylemat

Re: Ile kosztuje blat z kamienia naturalnego do kuchni ze spieku - informacje i opinie na forum

Postautor: dylemat » 29 wrz 2025, 22:22

Wszystko zależy od tego, z jakiego materiału blat do kuchni robisz, najtańszy jest chyba konglomerat, ale on bywa też najmniej ., np, na temperaturę. Później kamień, wiadomo, że jeżeli chodzi o blaty z kamienia naturalnego, to te mogą mieć bardzo rożne ceny, ale wydaje mi się, że da się znaleźć coś rozsądnego. Tylko kamień naturalny też potrafi przyjąć jakąś plamę, jeśli nie jest odpowiednio impregnowany i jakaś barwiąca ciesz posiedzi na nim dłużej. Najdrożej, z tego co się orientowałem, to wychodzą właśnie spieki kwarcowe, choć też są chyba bardzo dobrym materiałem.

Oczywiście blaty do kuchni są wyceniane za metr kwadratowy, dla przykładu, blat tak mniej więcej na 3 metry, szerokości 60 cm, to dla konglomeratu cena nawet poniżej 7 tys. zł, blat kamienny z granitu, to 7,5 - 9,5 tys zł, a ze spieku nawet kilkanaście tys. zł. Przy czym w cenie są także: pomiar, wycięcie otworów (na zlewozmywak, indukcję, baterię), wniesienie oraz montaż.

Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”