Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
DobrzeJuzBylo

Re: Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Postautor: DobrzeJuzBylo » 25 wrz 2026, 14:43

tonyxxl pisze:
Macio123 pisze:A co myślicie o Górce Narodowej? Mieszkanie 3-pokojowe 65m2 można dorwać za ok. 900tys. Warto? Ewentualnie ulica Glogera.

10-15 minut do dworca KST. Samochodem podobnie albo szybciej. Osiedla są tam nowe, budowane wg nowych założeń. Na pewno warto rozważyć, szczególnie jeśli masz trochę mniej forsy, żeby kupić coś podobnego a nie zawsze lepszego w np Krowodrzy czy innych okalających centrum dzielnicach.

Na Dworzec Główny jedzie się 21 minut z Papierni Prądnickich, 19-20 minut z Kuźnicy Kołłątajowskiej - a to są dwa przystanki obsługujące większość ruchu z GN. Nie wiem naprawdę skąd wziałeś 10-15 minut, ale domyślam się, że z katalogu dewelopera.

Samochodem NIE MA SZANS w normalnych godzinach dostać się szybciej niż w 15 minut z GN na Dworzec Główny. Może w środku nocy albo nad ranem w niedzielę. Mieszkałem tam 4 lata, do dzisiaj mam w tym getcie mieszkanie.

Dojazd do centrum nie jest zły, ale nie wierzcie w mity o 10-15 minutach. A samochodami jest coraz gorzej - wkrótce zamieszkają ludzie w CABA i Spravia, zaawansowane są prace wysokich budynkach na Banacha. Kuźnicy Kołłątajowskiej rano stoi, bo ludzie wiozą dzieci do szkoły na Porzeczkowej. Kiedy zamieszkane zostanie Banacha 12 i Drago to ulica Banacha się zakorkuje do reszty i wyjazd do 29 listopada będzie zablokowany.

Kto nie wierzy, niech sobie o 7-9 rano podjecie na Banacha, Anny Jantar, Kuźnicy Kołłątajowskiej. A ludzi i samochodów tylko przybywa.

DobrzeJuzBylo

Re: Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Postautor: DobrzeJuzBylo » 25 wrz 2026, 14:44

DobrzeJuzBylo pisze:
tonyxxl pisze:
Macio123 pisze:A co myślicie o Górce Narodowej? Mieszkanie 3-pokojowe 65m2 można dorwać za ok. 900tys. Warto? Ewentualnie ulica Glogera.

10-15 minut do dworca KST. Samochodem podobnie albo szybciej. Osiedla są tam nowe, budowane wg nowych założeń. Na pewno warto rozważyć, szczególnie jeśli masz trochę mniej forsy, żeby kupić coś podobnego a nie zawsze lepszego w np Krowodrzy czy innych okalających centrum dzielnicach.

Na Dworzec Główny jedzie się 21 minut z Papierni Prądnickich, 19-20 minut z Kuźnicy Kołłątajowskiej - a to są dwa przystanki obsługujące większość ruchu z GN. Nie wiem naprawdę skąd wziałeś 10-15 minut, ale domyślam się, że z katalogu dewelopera.

Samochodem NIE MA SZANS w normalnych godzinach dostać się szybciej niż w 15 minut z GN na Dworzec Główny. Może w środku nocy albo nad ranem w niedzielę. Mieszkałem tam 4 lata, do dzisiaj mam w tym getcie mieszkanie.

Dojazd do centrum nie jest zły, ale nie wierzcie w mity o 10-15 minutach. A samochodami jest coraz gorzej - wkrótce zamieszkają ludzie w blokach CABY i Spravii, zaawansowane są prace wysokich budynkach na Banacha. Kuźnicy Kołłątajowskiej rano stoi, bo ludzie wiozą dzieci do szkoły na Porzeczkowej. Kiedy zamieszkane zostanie Banacha 12 i Drago to ulica Banacha się zakorkuje do reszty i wyjazd do 29 listopada będzie zablokowany.

Kto nie wierzy, niech sobie o 7-9 rano podjecie na Banacha, Anny Jantar, Kuźnicy Kołłątajowskiej. A ludzi i samochodów tylko przybywa.

Florart

Postautor: Florart » 25 wrz 2026, 16:11

DobrzeJuzBylo pisze:
tonyxxl pisze:

Jak Dojade pokazuje 17 minut na Dworzec Główny Tunel z Papierni Prądnickich, więc w zależności do tego, jak kto ma daleko na przystanek, to będzie jakieś 20-25 minut jazdy. Jesteś bliższy prawdzie, ale tak szczerze mówiąc obaj nie jesteście zbyt precyzyjni. Ciekawe jest natomiast to, że Ty pisząc o "getcie" zawyżasz czas, a kolega tony zaniża, ale jemu się chyba GN bardziej podoba? ;)

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 25 wrz 2026, 19:01

DobrzeJuzBylo pisze:Kto nie wierzy, niech sobie o 7-9 rano podjecie na Banacha, Anny Jantar, Kuźnicy Kołłątajowskiej. A ludzi i samochodów tylko przybywa.

Podjedź sobie na każde większe osiedle i stań przy głównej arterii zbiorczej. Rano (7:00 - 8:30) zawsze i wszędzie sa korki w Krakowie przy dużych osiedlach, czego sie spodziewałeś? że sie tam jakoś teleportują? Normalnie trzeba odstać kilka świateł w godzinach szczytu jak na każdym większym osiedlu i to ma być jakiś wielki problem? taki urok życia w mieście na dużym osiedlu, ewentualnie, rower, motor albo tramwaj. Jak nie chcesz mieć korków to może przeprowadzka do Bochni, Niepołomic itp.
PS: JAk to takie "getto" to czemu nie sprzedasz mieszkania tam? Chętnego znajdziesz szybko. Ja tez tam miałem mieszkanie a pare lat temu sprzedałem i wiem, że kupującym żyje się tam dobrze i wogóle nie myślą o zmianie.

Sellie

Postautor: Sellie » 26 wrz 2026, 20:40

Florart pisze:
Sellie pisze:
Florart pisze:

Nowy odcinek z Os. Piastów przez Mistrzejowice w kierunku centrum. Za kilka dni ta trasa powinna być - wreszcie - otwarta, więc jeśli jechałaś, to starą "naokoło" przez Hutę. Od miesięcy się o tym mówi, więc trzeba chyba żyć pod kamieniem, żeby nie wiedzieć o tej inwestycji infrastrukturalnej.

Te bloki w "oddali" to właśnie inwestycja Dom-Bud. Najnowsze i najbardziej odległe - zapewne o nie pyta OP - są oddalone o jakieś 750 m od pętli. To 8-9 minut spaceru, a nie żadne "kilometry". Daleko czy nie? Każdy musi sam ocenić. Moim zdaniem wystarczająco blisko, żeby regularnie korzystać z tych przystanków, a jednocześnie dość daleko, żeby nie słyszeć hałasu przejeżdżających tramwajów. Co więcej, te budynki są od miesięcy oznaczone na mapach i można łatwo zweryfikować odległości.

Akurat mieszkam przy rondzie Polsadu, także wiem, że zbudowali, dzisiaj pierwsze testy były i tramwaj podobno stanął i już nie ruszył :lol: , nie rozmyślałam nad tym jak to będzie jechać z Mistrzejowic, bo mało mnie to interesiło. :) 10 Minut od przystanku to jest dla mnie daleko - osoby, która nie ma auta i korzysta z wszystkiego innego. Swego czasu mieszkałam w takiej lokalizacji, niby 15 minut pieszo do centrum, ale było to tak męczące na co dzień, że jak zmieniłam mieszkanie to odetchnęłam z ulgą, że będę chodzić 5 minut do autobusu i 5 minut z autobusu, zamiast tych nieszczęsnych 15 minut, codziennie po 2-4 razy. W zasadzie to jest główna bolączka większości tych nowych osiedli - że się je stawia bardzo daleko od komunikacji. Chociaż tam to wydaje mi się, że ludzie będą więcej korzystać z pociągu, jeśli będzie śmigać co godzinę, no chyba, że ktoś faktycznie gdzieś w tym kierunku musi jechać jak ta nowa siatka tramwajowa prowadzi.
Podobno nowy tramwaj skrócił drogę z Nowej Huty/Mistrzejowic aż o... minutę! :lol: także tego... dodatkowo poskracano/zredukowano kilka linii, tras. Kraków jak zwykle wspiera płynną komunikację miejską. Ciekawe co się będzie działo od października. Dzięki bogu mnie to omija, bo pracuję z domu, ale jakbym miała dzisiaj codziennie po Krakowie jeździć to bym se strzeliła w łeb, albo zmieniała znowu mieszkanie jak najbliżej pracy.

Florart

Postautor: Florart » 26 wrz 2026, 22:13

Sellie pisze:
Florart pisze:
Sellie pisze:

Nowy odcinek z Os. Piastów przez Mistrzejowice w kierunku centrum. Za kilka dni ta trasa powinna być - wreszcie - otwarta, więc jeśli jechałaś, to starą "naokoło" przez Hutę. Od miesięcy się o tym mówi, więc trzeba chyba żyć pod kamieniem, żeby nie wiedzieć o tej inwestycji infrastrukturalnej.

Te bloki w "oddali" to właśnie inwestycja Dom-Bud. Najnowsze i najbardziej odległe - zapewne o nie pyta OP - są oddalone o jakieś 750 m od pętli. To 8-9 minut spaceru, a nie żadne "kilometry". Daleko czy nie? Każdy musi sam ocenić. Moim zdaniem wystarczająco blisko, żeby regularnie korzystać z tych przystanków, a jednocześnie dość daleko, żeby nie słyszeć hałasu przejeżdżających tramwajów. Co więcej, te budynki są od miesięcy oznaczone na mapach i można łatwo zweryfikować odległości.

Akurat mieszkam przy rondzie Polsadu, także wiem, że zbudowali, dzisiaj pierwsze testy były i tramwaj podobno stanął i już nie ruszył :lol: , nie rozmyślałam nad tym jak to będzie jechać z Mistrzejowic, bo mało mnie to interesiło. :) 10 Minut od przystanku to jest dla mnie daleko - osoby, która nie ma auta i korzysta z wszystkiego innego. Swego czasu mieszkałam w takiej lokalizacji, niby 15 minut pieszo do centrum, ale było to tak męczące na co dzień, że jak zmieniłam mieszkanie to odetchnęłam z ulgą, że będę chodzić 5 minut do autobusu i 5 minut z autobusu, zamiast tych nieszczęsnych 15 minut, codziennie po 2-4 razy. W zasadzie to jest główna bolączka większości tych nowych osiedli - że się je stawia bardzo daleko od komunikacji. Chociaż tam to wydaje mi się, że ludzie będą więcej korzystać z pociągu, jeśli będzie śmigać co godzinę, no chyba, że ktoś faktycznie gdzieś w tym kierunku musi jechać jak ta nowa siatka tramwajowa prowadzi.
Podobno nowy tramwaj skrócił drogę z Nowej Huty/Mistrzejowic aż o... minutę! :lol: także tego... dodatkowo poskracano/zredukowano kilka linii, tras. Kraków jak zwykle wspiera płynną komunikację miejską. Ciekawe co się będzie działo od października. Dzięki bogu mnie to omija, bo pracuję z domu, ale jakbym miała dzisiaj codziennie po Krakowie jeździć to bym se strzeliła w łeb, albo zmieniała znowu mieszkanie jak najbliżej pracy.

Myślę, że powinnaś się wyprowadzić z Krakowa, bo z twoich wpisów bije wieczne niezadowolenie z tego miasta. Co temat, to krytyka. Co to za życie? Mało przyjemne. Z pewnością są lepsze miejsca niż Kraków. ;-)

Sellie

Postautor: Sellie » 27 wrz 2026, 16:29

Florart pisze:
Sellie pisze:
Florart pisze:

Myślę, że powinnaś się wyprowadzić z Krakowa, bo z twoich wpisów bije wieczne niezadowolenie z tego miasta. Co temat, to krytyka. Co to za życie? Mało przyjemne. Z pewnością są lepsze miejsca niż Kraków. ;-)

Taki mam plan, niestety rozpoczęta edukacja mnie zmusza, że muszę tu jeszcze chwilę posiedzieć. ;)

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 28 wrz 2026, 9:30

Florart pisze:
DobrzeJuzBylo pisze:
tonyxxl pisze:10-15 minut do dworca KST. Samochodem podobnie albo szybciej. Osiedla są tam nowe, budowane wg nowych założeń. Na pewno warto rozważyć, szczególnie jeśli masz trochę mniej forsy, żeby kupić coś podobnego a nie zawsze lepszego w np Krowodrzy czy innych okalających centrum dzielnicach.

Jak Dojade pokazuje 17 minut na Dworzec Główny Tunel z Papierni Prądnickich, więc w zależności do tego, jak kto ma daleko na przystanek, to będzie jakieś 20-25 minut jazdy. Jesteś bliższy prawdzie, ale tak szczerze mówiąc obaj nie jesteście zbyt precyzyjni. Ciekawe jest natomiast to, że Ty pisząc o "getcie" zawyżasz czas, a kolega tony zaniża, ale jemu się chyba GN bardziej podoba? ;)

Ty się powołujesz na JakDojadę, jak na kilkuletnią, już na szczęście niektualną praktykę. I nie trasa się nie zmieniła, ani nie przyspieszył od tej pory tramwaj.

tonyxxl pisze:Podjedź sobie na każde większe osiedle i stań przy głównej arterii zbiorczej. Rano (7:00 - 8:30) zawsze i wszędzie sa korki w Krakowie przy dużych osiedlach, czego sie spodziewałeś? że sie tam jakoś teleportują? Normalnie trzeba odstać kilka świateł w godzinach szczytu jak na każdym większym osiedlu i to ma być jakiś wielki problem? taki urok życia w mieście na dużym osiedlu, ewentualnie, rower, motor albo tramwaj. Jak nie chcesz mieć korków to może przeprowadzka do Bochni, Niepołomic itp.
PS: JAk to takie "getto" to czemu nie sprzedasz mieszkania tam? Chętnego znajdziesz szybko. Ja tez tam miałem mieszkanie a pare lat temu sprzedałem i wiem, że kupującym żyje się tam dobrze i wogóle nie myślą o zmianie.

Dlaczego nagle od meritum uciekasz i już nie jedzie się szybciej do dworca? Powiedz mi, jak w 10 minut stamtąd dojedziesz też KST. Gadamy o jednym osiedlu, zaczynasz wyjeżdżać z innymi, bo nagle ktoś skonfrontował Twoje bajania o czasie dojazdu.

Powinienem był rzeczywiście sprzedać w 2024, kiedy jelenie kupowali za naprawdę chore ceny. Obecnie wynajmuję, skądinąd bardzo sympatycznej parze, ale kiedy zdecydują się na wyprowadzkę to wystawię, bo to jest prawdopobnie ostatni dzwonek żeby cokolwiek w Krakowie poza centrum sprzedać. O tyle mam jeszcze komfortu, że kupiłem tam mieszkanie w 2020 roku po zupełnie innych cenach. Natomiast od czasu do czasu nadal tam bywam, z sąsiadami mam też ciągły kontakt. I niestety nie podzielają Twojego zadowolenia.

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 28 wrz 2026, 9:59

Sellie pisze:
Florart pisze:
Sellie pisze:

Taki mam plan, niestety rozpoczęta edukacja mnie zmusza, że muszę tu jeszcze chwilę posiedzieć. ;)

Rozumiem doskonale, sam spakowałem walizę, a żyłem tutaj od dziecka. A gdzie widzisz przyszłość sensowniejszą?

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 28 wrz 2026, 11:57

DobrzeJuzBylo pisze:Na Dworzec Główny jedzie się 21 minut z Papierni Prądnickich, 19-20 minut z Kuźnicy Kołłątajowskiej - a to są dwa przystanki obsługujące większość ruchu z GN. Nie wiem naprawdę skąd wziałeś 10-15 minut, ale domyślam się, że z katalogu dewelopera.

Wziąłem stąd, że jak jechałem pare razy okazjonalnie to nie mierzyłem czasu z zegarkiem w ręku. Ty za to chciałeś mnie poprawić ale nie potrafisz zweryfikowac prostych danych, tu masz oficjalne dane ile jedzie tramwaj z Papierni P. Nie 19-21 a 17 minut.
Napisałem z głowy 10-15 min, jest 17...faktycznie tragedia się stała o te 2 minuty
Obrazek
DobrzeJuzBylo pisze:Dlaczego nagle od meritum uciekasz i już nie jedzie się szybciej do dworca? Powiedz mi, jak w 10 minut stamtąd dojedziesz też KST. Gadamy o jednym osiedlu, zaczynasz wyjeżdżać z innymi, bo nagle ktoś skonfrontował Twoje bajania o czasie dojazdu.

Nie uciekam od żadego meritum, tylko konfrontuje twój kulawy sposób argumentacji i szukania dziury w całym.Ty podajesz coś co jest typowe dla wielkiego miasta i występuje powszechnie na każdym większym osiedlu jako coś specyficznego i niesamowicie utrudniającego życie akurat na GN.
I już potwierdziłem że sam bajasz o czasie dojazdu.
Tu masz samochodem, teraz wyjazd, bo też tam coś było że się nie da i zaraz będziesz płakał że to niemożliwe chyba że w święta w nocy.
Obrazek

Podsumowując, dojazd tramwajem czy samochodem do Centrum (okolice Dworca Głównego) spokojnie w czasie poniżej 20 minut jest rewelacyjnym wynikiem.

PS:
DobrzeJuzBylo pisze:Powinienem był rzeczywiście sprzedać w 2024, kiedy jelenie kupowali za naprawdę chore ceny.

jelenie...:) ty tam się znasz na wszystkim widzę dobrze:)
ceny są dzisiaj wyższe na GN średnio o 1-2tys jak w szczycie z 2024 :roll:

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”