Park urządzony w ramach osiedla Slow City w Krakowie / deweloper Ekopark

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Slow City, za którą odpowiada deweloper Ekopark. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
Nowy

Re: Park urządzony w ramach osiedla Slow City w Krakowie / deweloper Ekopark

Postautor: Nowy » 04 sie 2026, 22:08

Oho, chyba ktoś już chce ten park uspołecznić, bo przecież nie może być tak, że ktoś sobie park utrzymuje i może z niego korzystać, a jak ktoś utrzymuje, to nie może.
Pierwszy prywatny park w Krakowie. "Odbicie od płotu było szokujące"

Do dużego nowego parku w Krakowie na Prądniku Białym wchodzą tylko ci, którzy znają kod. Pozostali mogą zobaczyć go tylko przez siatkę

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,32562060,pierwszy-tak-duzy-prywatny-park-w-krakowie-walka-o-ziemie.html

Swoją drogą, to ktoś tu jednak przestrzelił, bo to wcale nie jest pierwszy prywatny park w Krakowie, zdaje się, że dużo wcześniej był prywatny park przy osiedlu Atalu przy Wielickiej, ale kto by się tam faktami przejmował.

dylemat

Postautor: dylemat » 02 paź 2026, 13:22

Całkiem fajnie ten park wyszedł moim zdaniem.

Obrazek

Byłem tam niedawno i zrobiłem kilka zdjęć.

Obrazek

Oczywiście z za płotu, bo też klucza nie mam.

dylemat

Postautor: dylemat » 02 paź 2026, 13:24

Ale też nie mam z tym problemu, że powstał tam prywatny park.

Obrazek

Wcześniej nie było tam bloków, tylko pola, po sąsiedzku też osiedla wszystkie nowe.

Obrazek

Skoro deweloper sobie wymyślił, że sfinansuje park, oczywiście ze środków swoich klientów, to niby dlaczego ma go otwierać dla wszystkich postronnych osób? Zaraz zmieniliby go w psi wybieg i jeszcze mieli pretensje za zwrócenie uwagi.

dylemat

Postautor: dylemat » 02 paź 2026, 13:26

Co ciekawe, jest tam nawet tężnia solankowa, choć jak robiłem zdjęcia, to najwyraźniej nie działała.

Obrazek

Chyba dostarczanie solanki w odpowiedniej ilości, to też nie jest tania sprawa.

Obrazek

Swoją droga, to ile każdy mieszkaniec dopłaca do metra kwadratowego mieszkania, żeby ten park utrzymać i o niego zadbać?

dylemat

Postautor: dylemat » 02 paź 2026, 13:27

Swoją drogą, może przy parku powinien stanąć automat z monetami? Wrzucasz piąteczkę na utrzymanie parku i możesz wejść, wtedy może by się samo finansowało w jakiejś części : )

Obrazek

A w tle widać budowę kolejnych bloków osiedla Slow City.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 02 paź 2026, 19:42

Solankę wyłączyli, bo jej działanie kosztuje sporo. Na teraz koszty proporcjonalne (za niesprzedane mieszkania) ponosi deweloper. Jak to ma byc liczone i ile będzie kosztowac to w sumie pewnie i sam eko park nie do końca wie. Koszt utrzymania parku o pow 1ha to (wg googla) od 80-250tys. Przyjmijmy że połowa tej kwoty wyjdzie na ten co tam jest czyli 165tys rocznie. Z tego co czytam to Eko Park ma tam zamiar docelowo we wszystkich etapach wybudowac 1000-1200 mieszkań więc koszty utrzymania tego parku będą wynosić ok 150zł rocznie na mieszkańca. W sumie niedużo, kwestia czy jak kilka tys ludzi będzie chciało tam przesiadywac to nie wiem czy to nie będzie drugi Zakrzówek i zapisów nie będa robić w kolejkach. Oczywiście przyjąłem, że park będzie kosztował taką średnią statystyczną i trzeba uwzględnić, że koszt będzie powiązany z metrażem i będzie proporcjonalny do wielkości mieszkania, czyli kawalerka 30m2 zapłaci powiedzmy 100zł a własciciel 90 metrowego mieszkania juz 300zł za to samo.
Jestem ciekawy jak ten pomysł się sprawdzi w praktyce. Prywatny park brzmi super, tylko czy starczy kasy i chęci lokatorów, żeby to działało normalnie i było pełnoprawnym i żyjącym parkiem a nie przekształciło się w zwykły trawnik z chodnikiem po kilku latach?

Wróć do „Slow City Kraków od Ekopark - forum mieszkańców osiedla”