Widzę, że deweloper nie posiada żadnego portfolio, podejrzewam ze to jego pierwsza inwestycja i jak historia pokazuje pewnie ostatnia. Boje się aby nie było tak ze wybuduje, sprzeda i potem się rozwiąże☹️.
Nie wyobrażam sobie ze na tak mikroskopijnej działce działania tych wentylatorów od klimy w lato oraz od pompy w zimie - każdy domek będzie miał swoj, razy ilosc domków wydaje to okropny hałas.
Arkadia Grębałowska Kraków - dom w Nowej Hucie - opinie / forum
Re: Arkadia Grębałowska Kraków - dom w Nowej Hucie - opinie / forum
Pytałem o doświadczenie dewelopera
Pana ,który prowadzi sprzedaż z agencji nieruchomości trochę był zagubiony ,ale twierdził ,że jako firma w branży budowlanej są 10 lat na rynku, tylko świadczą usługi dla Bumy, chyba Tetnowskiego wymienił i jeszcze tam kogoś. Powiedział ,że z pamięci ,ale jak ktoś jest zainteresowany to mogą się spotkać i listy referencyjne udostępnić, więc chyba jednak nie krzak, ale niech każdy sobie sam sprawdzi, żeby nie było 

Witam, ja swojego czasu zrobiłem taki przegląd domków pod Krakowem i uwierzcie mi, można znaleźć coś naprawdę lepszego za tą samą cenę. Jakbyście byli zainteresowani to piszcie na priv.
Hej @doggy9, właśnie się zarejestrowałem i chyba jeszcze nie mam możliwości wysłania wiadomości prywatnej, dlatego piszę tutaj. Mógłbyś wysłać mi swój przegląd domków?
doggy9 pisze:Witam, ja swojego czasu zrobiłem taki przegląd domków pod Krakowem i uwierzcie mi, można znaleźć coś naprawdę lepszego za tą samą cenę. Jakbyście byli zainteresowani to piszcie na priv.
Zdecydowanie rowniez jestem zainteresowany, nie moge wyslac priva, wiec pisze tutaj

Okazuje się że również nie mogę pisać na priv więc napiszę coś tu.
Objazd nie trwał długo ponieważ skupiliśmy się na pewnych obszarach w obrębie Krakowa. Polecam wszystkim najpierw znalezienie miejsca w którym chcielibyście mieszkać a potem czekać na jakaś ofertę, bo jak się domyślam większość z was nie spieszy się z kupnem.
Większość domów było w okolicy 520-550 tyś zł. (pow, do 130m2)
Odrzuciliśmy południe, choć te bliźniaki w Skawinie (osiedle zacisze) wyglądają całkiem ciekawie. Szukaliśmy domów w Sidzinie, blisko SKA, choć te okolice nas nie przekonały. Wydaję się daleko do centrum Krakowa.
Z tego samego powodu zrezygnowaliśmy z zachodu. Fajne domy oglądaliśmy w Zabierzowie i Niegoszowicach. Ogólnie im dalej, tym większa działka i więcej miejsca na osiedlu.
Zielonki też nie wypadają dobrze. Tam jest mnóstwo tych inwestycji i słaby dojazd do Krakowa. Niestety często przy domach znajdowały się bardzo małe ogrody.
Najlepszym dla nas miejscem okazała się północ Krakowa blisko Prądnika Czerwonego czy Mistrzejowic. A to dlatego, że do granicy Krakowa jest blisko, że jest SKA, że po tej stronie Krakowa jest sporo inwestycji w najbliższej przyszłości (oby).
Napisałem tu ponieważ zdziwiło mnie to że rozważacie takie osiedla jak Arkadia. Te minusy o których piszecie są trudne do zaakceptowania.
Sorry że tak zwięźle i bez przykładów ale czas nie pozwala na więcej.
Objazd nie trwał długo ponieważ skupiliśmy się na pewnych obszarach w obrębie Krakowa. Polecam wszystkim najpierw znalezienie miejsca w którym chcielibyście mieszkać a potem czekać na jakaś ofertę, bo jak się domyślam większość z was nie spieszy się z kupnem.
Większość domów było w okolicy 520-550 tyś zł. (pow, do 130m2)
Odrzuciliśmy południe, choć te bliźniaki w Skawinie (osiedle zacisze) wyglądają całkiem ciekawie. Szukaliśmy domów w Sidzinie, blisko SKA, choć te okolice nas nie przekonały. Wydaję się daleko do centrum Krakowa.
Z tego samego powodu zrezygnowaliśmy z zachodu. Fajne domy oglądaliśmy w Zabierzowie i Niegoszowicach. Ogólnie im dalej, tym większa działka i więcej miejsca na osiedlu.
Zielonki też nie wypadają dobrze. Tam jest mnóstwo tych inwestycji i słaby dojazd do Krakowa. Niestety często przy domach znajdowały się bardzo małe ogrody.
Najlepszym dla nas miejscem okazała się północ Krakowa blisko Prądnika Czerwonego czy Mistrzejowic. A to dlatego, że do granicy Krakowa jest blisko, że jest SKA, że po tej stronie Krakowa jest sporo inwestycji w najbliższej przyszłości (oby).
Napisałem tu ponieważ zdziwiło mnie to że rozważacie takie osiedla jak Arkadia. Te minusy o których piszecie są trudne do zaakceptowania.
Sorry że tak zwięźle i bez przykładów ale czas nie pozwala na więcej.
doggy9 pisze:Najlepszym dla nas miejscem okazała się północ Krakowa blisko Prądnika Czerwonego czy Mistrzejowic. A to dlatego, że do granicy Krakowa jest blisko
A coś w Hucie? Bo tak naprawdę dla mnie w grę wchodzi tylko huta i mało tego, szukam czegoś koniecznie z wentylacją mechaniczną. youtube.com/watch?v=vkCpY0Ybyw0&t=218s . Rozmawiałam z znajomym kierownikiem/inspektorem i potwierdza, że to prawda. Jest pracownikiem Bumy i mówi ,że wszędzie od paru dobrych lat robią wentylację mechaniczną, tylko z takimi nawiewnikami w oknach. Co do rekuperacji z deweloperki wskazał mi tylko temat bloku na ul.Halszki, który budowała właśnie Buma dla Wawel Serwis. Na razie WS się z tego wycofał, bo za drogo ich to wyszło. Szacunkowe wyliczenie mojego kolegi z bumy tzn. standardowa wentylacja mechaniczna wychodzi 70zł/m2, a rekuperacja wyszła tam ok. 350zł/m2.
Obiecałam zrobić porównanie paru budynków. Próbuje to powoli zebrać w formie tabelki, ale z powodu nawału pracy chwilę jeszcze z tym zejdzie, a oprócz suchych faktów chciałam odwiedzić te inwestycje i zdać relacje z placu boju

Na razie na poważnie biorę pod uwagę 2-3 inwestycje, ale zobaczymy ... Podjechałam na Głębinową - fajna lokalizacja z ogródkiem, ale to na pewno nie to czego szukam. Chcę coś bardziej nowoczesnego + argument dotyczący wentylacji ;/, pomimo, że salon na rzutach jest przyjemny. Jak zrobię kolejne tourne po grębałowie to może się jeszcze tam umówię dla spokojnego i czystego sumienia to coś więcej napiszę ...
Dzień dobry,
Wpisuję na tym forum ,ponieważ rozważaliśmy tutaj za i przeciw instalacji pompy ciepła w budynkach na ul. Grębałowskiej. Zgłębiłem nieco temat i to co przede wszystkim zwraca moją uwagę to szereg artykułów z których wynika, że w domach budowanych od 2021r. będą musiały być bardziej energooszczedne źródła ciepła, niż stosowane obecnie. Wskazują tam głównie piece na pelet (co w tematach deweloperskich wykluczam) i pompy ciepła. Wynika z tego jednoznacznie, że pompy ciepła jednak są bardziej energooszczędne niż tradycyjne piece gazowe, i wyznaczają nowy standard w grzaniu budynków nowo budowanych.
Wszyscy opozycjoniści takiego rozwiązania nie mogą zbyt długo odkładać decyzji o zakupie nieruchomości lub kupować w późniejszym czasie istniejące już budynki.
Poniżej akt prawny wg. którego nastąpić ma zmiana:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie Warunków Technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (z późn. zm.) stwierdza, że:
„(…)Budynek i jego instalacje (…) powinny być zaprojektowane i wykonane w sposób zapewniający spełnienie następujących wymagań minimalnych…” m.in. uzyskania ustalonych, maksymalnych wartości wskaźnika EP.
Według Warunków Technicznych obowiązujących obecnie (rok 2018)
EP = 95 kWh/(m² rok)
Według Warunków Technicznych obowiązujących po 31 grudnia 2020 r.
EP = 70 kWh/(m² rok)
Wpisuję na tym forum ,ponieważ rozważaliśmy tutaj za i przeciw instalacji pompy ciepła w budynkach na ul. Grębałowskiej. Zgłębiłem nieco temat i to co przede wszystkim zwraca moją uwagę to szereg artykułów z których wynika, że w domach budowanych od 2021r. będą musiały być bardziej energooszczedne źródła ciepła, niż stosowane obecnie. Wskazują tam głównie piece na pelet (co w tematach deweloperskich wykluczam) i pompy ciepła. Wynika z tego jednoznacznie, że pompy ciepła jednak są bardziej energooszczędne niż tradycyjne piece gazowe, i wyznaczają nowy standard w grzaniu budynków nowo budowanych.
Wszyscy opozycjoniści takiego rozwiązania nie mogą zbyt długo odkładać decyzji o zakupie nieruchomości lub kupować w późniejszym czasie istniejące już budynki.
Poniżej akt prawny wg. którego nastąpić ma zmiana:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie Warunków Technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (z późn. zm.) stwierdza, że:
„(…)Budynek i jego instalacje (…) powinny być zaprojektowane i wykonane w sposób zapewniający spełnienie następujących wymagań minimalnych…” m.in. uzyskania ustalonych, maksymalnych wartości wskaźnika EP.
Według Warunków Technicznych obowiązujących obecnie (rok 2018)
EP = 95 kWh/(m² rok)
Według Warunków Technicznych obowiązujących po 31 grudnia 2020 r.
EP = 70 kWh/(m² rok)
Trochę pojeździłam i obiecałam podsumowywać wizyty, ale powiem tak. Wstępnie zarezerwowaliśmy dom na ul. Grębałowskiej ( niby chcieli na 7 dni, ale zgodzili się ostatecznie na 14 bez zanim podpiszemy umowę rezerwacyjną). Spinamy jeszcze wspólnie ofertę pod klucz, żebym się już nie musiała bawić w firmy budowlane i objazdówkę po marketach i salonach wszelakich, bo jak zwykle zostanie to pewnie na mojej głowie
Jak zmieścimy się z wykończeniem w zadeklarowanej kwocie to chyba nic już się nie wydarzy - jesteśmy zdecydowani
Z rzeczy, które nie były wcześniej poruszane na forum, to w budynku jest zbiornik na C.W.U, co akurat dla mnie na plus.
Pan ,który nam to pokazywał dom mówił jeszcze,że inna klientka ,która rozważa segment obok zasugerowała odkurzacz centralny i jest możliwość na tym etapie jeszcze go wykonać. Ma ktoś jakieś zdanie z doświadczenia? Proszę jeszcze z tym o pomoc jak ktoś miał do czynienia, jak nie to poszukam w internetach
.
Dzięki wszystkim ,szczególnie Kasik za argumenty, które również miały wpływ na naszą decyzję. Wiem, że miałaś kilka zastrzeżeń, ja w sumie też, ale jednak to na czym mi zależało przeważyło.
Pozdrawiam

Z rzeczy, które nie były wcześniej poruszane na forum, to w budynku jest zbiornik na C.W.U, co akurat dla mnie na plus.
Pan ,który nam to pokazywał dom mówił jeszcze,że inna klientka ,która rozważa segment obok zasugerowała odkurzacz centralny i jest możliwość na tym etapie jeszcze go wykonać. Ma ktoś jakieś zdanie z doświadczenia? Proszę jeszcze z tym o pomoc jak ktoś miał do czynienia, jak nie to poszukam w internetach

Dzięki wszystkim ,szczególnie Kasik za argumenty, które również miały wpływ na naszą decyzję. Wiem, że miałaś kilka zastrzeżeń, ja w sumie też, ale jednak to na czym mi zależało przeważyło.
Pozdrawiam
Kate gratuluję decyzji, sama wiem jak ciężko takową podjąć.
Co do odkurzacza to mam kilkoro znajomych którzy maja instalację do niego ale żaden z nich nie kupił jeszcze urządzenia.
Odkurzaja starymi odkurzaczami z poprzednich mieszkań czekając na to az padną
Myślę jednak że przy tego typu domu jak na Grębałowskiej (kilka poziomów) może się to bardzo sprawdzić jeśli oczywiście koszt takiej instalacji nie jest miażdżący
Jeśli jest to super droga impreza pewnie wybrałabym jakiś ekstra bezprzewodowy odkurzacz typu Dyson.
Jeszcze raz gratuluje
Co do odkurzacza to mam kilkoro znajomych którzy maja instalację do niego ale żaden z nich nie kupił jeszcze urządzenia.
Odkurzaja starymi odkurzaczami z poprzednich mieszkań czekając na to az padną

Myślę jednak że przy tego typu domu jak na Grębałowskiej (kilka poziomów) może się to bardzo sprawdzić jeśli oczywiście koszt takiej instalacji nie jest miażdżący

Jeśli jest to super droga impreza pewnie wybrałabym jakiś ekstra bezprzewodowy odkurzacz typu Dyson.
Jeszcze raz gratuluje

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”