Domy Stary Gościniec Kraków od Architecture Vento - forum i opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
kasik

Re: Domy Stary Gościniec Kraków od Architecture Vento - forum i opinie

Postautor: kasik » 01 mar 2019, 10:30

eMaCe pisze:Jak dla mnie największym problemem jest droga. Mam nadzieję, że będzie się dało jakoś ruszyć w niedalekiej przyszłości ten temat z
ZDMK :)

A dla mnie widok na Kombinat i generalnie jego bucząco dymiące sąsi3dztwo oraz w przyszłości autostrada.
Wszystkie inne minusy są możliwe do skorygowania.

Jescze mam takie spostrzeżenie ze domki są chyba solidnie zaizolowane bo wchodząc do nich czuć cieplo a póki co sa suszone maleńkim grzejnikiem na prąd.
I pomimo ogromnego przeszklenia w salonie jest przyjemnie ciepło tylko przy tym 1 grzejniczku.

Kate

Postautor: Kate » 01 mar 2019, 20:50

Rozmawiałam z Panem, który tam mieszka (ul.Stary Gościniec). Twierdził, że mają prawo do części drogi dlatego stoją te auta, doniczki itp. - więc chyba jest to problem, który może się nie wyjaśnić tak szybko - gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść (im więcej ludzi do dogadania tym będzie trudniej).
Co do podłogówki zgadzam się z "Kasik"- po pierwsze nawet jeżeli unosi się kurz to mówimy o parterze budynku, gdzie gotując i spędzając czas po pracy liczy się komfort. Sprawdzałam i znalazłam różne deski i panele gotowe pod podłogówkę.
A co do towarzystwa kombinatu to musimy pamiętać, że to jest huta i kombinat wpisany jest w krajobraz tego miejsca. Nie wiem jak inni , ale ja już nawet nie zwracam uwagi po tylu latach.
Autostrada? hmm - tu się trochę zgadzam, domu nie kupuje się na 3 ani 5 lat. Lepiej jak nie jest to pierwsza, ani nawet druga zabudowa od ulicy, hałas może być bardzo uciążliwy. Wolę już gorszy widok od tuczących się aut.
Mnie martwi jeszcze jedna rzecz. Na przeciwko stacji BP, przy kocmyrzowskiej ( drugi wjazd do starego gościńca) powstało coś, ale hala. Sprawdziłam w planie zagospodarowania - niby domki jednorodzinne. Okazuje się ,że to budynek gospodarczy przy domu ;D ;D ;D, czyli znowu urzędu ds. wydawania pozwoleń. Zastanawiam się co wyrośnie na tych polach obok, bo strefa wydaje się coraz bardziej atrakcyjna przemysłowo ze względu na atrakcyjność pobliskiej budowanej obwodnicy. Zresztą z tego co widzę zesławice przemysłem stoją.
Bardzo poważnie rozważałam tą nieruchomość ze względu na atrakcyjny wygląd i jak wspomniała Kasik "ciepłe budownictwo" - rekuperacja itp. , ale chyba ilość potencjalnych zagrożeń wraz z kiepską komunikacją głównie w przyszłości dla moich dzieci w czasie późniejszej edukacji i kontakcie z Grębałowem, który jest centrum rozrywki w tej okolicy (boiska, korty, skupisko rówieśników) przeważy i wybiorę coś w samym Grębałowie lub poszukam jeszcze całkiem innej lokalizacji.

eMaCe

Postautor: eMaCe » 02 mar 2019, 13:41

O jakiej autostradzie w poblizu Starego Goscinca piszecie?

Kontynuacja s7 ma przecinac Nowa Hute na wydokosci Stoków i tam ma byc wezel Grębałow (zaraz przy kosciele na Stokach). Drugi wezel ma byc obok okulickiego i stamtad ma leciec autostrada w kierunku Zastowa. Zarowno oba wezly jak i same nitki to co najmniej 1km od Goscinca za zabudowaniami. Jedynie kierunek na zastow moze byc widoczny na koleknym wzgorzu.

Wg mnie autostrada to nie problem.

kasik

Postautor: kasik » 02 mar 2019, 16:32

Tutaj mam przebieg północnej obwodnicy oraz autostrady S7.
W niedalekiej odległości od siebie aż 3 duże węzły.A odległość S7 od inwestycji( kropki) w najbliższym miejscu to ok 1600m.
Zważywszy na to że jest to dolinka która będzie działała jak studnia, może być hałas.
Zabudowania kończą się na wysokości cegielni Zesławice, potem są same pola.
Można to wyraźnie zobaczyć jadąc drogą Ku Raciborowicom.Łyse wzgórza i inwestycja na szczycie.

Nie wiem czy przewidziane są na tym odcinku ekrany, na animacji ich nie widziałam.
Tam biegnie tez linia kolejowa a jadący pociąg na Gościńcu słychać bardzo wyraźnie

Obrazek

eMaCe

Postautor: eMaCe » 02 mar 2019, 17:38

No wlasnie...

Wezel Grebalow i Mistrzejowice jest w takiej odleglosci i zasloniety setkami budynkow ze spokojnie na 100% nic nie bedzie przebijac. Wezel Zastow jest ok 3km, jesli cos bedzie niesc o ile bedzie nieść dolinka to minimalnie albo wcale. Wiekszy halas bedzie od miejskiej ulicy.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2019, 9:00 przez eMaCe, łącznie zmieniany 1 raz.

kasik

Postautor: kasik » 02 mar 2019, 18:52

eMaCe pisze:No wlasnie...

Wezel Grebalow i Mistrzejowice jest w takiej odleglosci i zasloniety setkami budynkow ze spokojnie na 100% nic nie bedzie przebijac. Wezel Zastow jest ok 3km, jesli cos bedzie niesc o ile bedzie nieść dolinka to minimalnie albo wcale. Wiekszy chalas bedzie od miejskiej ulicy.

Oby zobaczymy za jakiś czas.
Ale z moich doświadczeń objazdowych wynika że hałas bardzo niesie się do góry.

Super przykładem sa Swoszowice, jadąc np ulicą Podgórki.Jedzie się cały czas do góry od autostrady.
Na szczycie wzniesienia ok 2km od autostrady słychać wszystko a jest tam mega gesta zabudowa i drzewa.
Węzeł słychać prawie z 4km już nawet za wzniesieniem.

Autostrada to moje przekleństwo.

kasik

Postautor: kasik » 08 mar 2019, 9:07

eMaCe wysłałam Ci priv

kasik

Postautor: kasik » 10 mar 2019, 13:07

Byłam w okolicy .Niestety ale wiatr uszkodzil kilka dachów inwestycji.Warto to sprawdzć.
Mam tylko takie zdjęcie, słaba jakość ale starałam się jak najbardziej przyblizyć obraz.

Obrazek

Mewan

Postautor: Mewan » 28 maja 2019, 8:39

Witam, odświeżamy temat Stary Gościniec.
Oglądaliśmy tam domy i po ostatnich deszczach okazało się że większość tych domów jest zalana. W środku zacieki , wilgoć i wykwity.
Czy ktoś z Was też to widział?
Mnóstwo niedociągnięć...zapadnięta kostka brukowa.
Brak hydroizolacji.

julmik1

Postautor: julmik1 » 28 maja 2019, 9:20

Zalane domy? A cóż to za szerzenie paniki? Mój dom nie jest zalany. Za miesiąc się wprowadzamy.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”