yyeeoo pisze:- Bardzo dobre materiały akustyczne ( silikaty akustyczne, stropy etc)
rozumiem

yyeeoo pisze:- Bardzo dobre materiały akustyczne ( silikaty akustyczne, stropy etc)
bulkas pisze:yyeeoo pisze:- Bardzo dobre materiały akustyczne ( silikaty akustyczne, stropy etc)
rozumiemhmm czyli wygłuszenie dobre? na którym piętrze kupowałeś? Moje zmartwienie zawsze, to jeżeli nie ostatnie piętro, to żeby sąsiadów nie było słychać z góry i windy obok..
yyeeoo pisze:bulkas pisze:yyeeoo pisze:- Bardzo dobre materiały akustyczne ( silikaty akustyczne, stropy etc)
rozumiemhmm czyli wygłuszenie dobre? na którym piętrze kupowałeś? Moje zmartwienie zawsze, to jeżeli nie ostatnie piętro, to żeby sąsiadów nie było słychać z góry i windy obok..
Piętra nie ujawię, ale nie parter![]()
Co do akustyki to okaże się, ale możesz wykluczyć problemy wcześniej jak ich zapytasz:
-Należy dopytywać o materiały z jakich wykonane są ściany międzymieszkaniowe i między mieszkaniem a korytarzem, żeby było ciszej to powinny być na przykład z silikatów akustycznych, te pustaki różnią się gęstością i nie przepuszczają tyle hałasu co zwykłe pustaki z otworami (bo są pełne).
-żądać informacji czy np w ścianach międzymieszkaniowych wykonuje się instalacje w bruzdach, np podejście wody. Nie powinno się tego robić bo potem często słychać od sąsiadów dźwieki z łazienki.
-Dopytać należy o wylewki w mieszkaniu, jakie warstwy zastosowano oprócz betonu, przede wszystkim czy używa się pianki wygłuszającej (np ETHAFOAM) i ile cm styropianu.
- winda czy cichobieżna i jaki producent
Jak tu jest ok, to jeżeli nie spieprzą tego wykonawcy to powinien być spokój.
Adam pisze:Widze to pytanie dopiero teraz
Ogrzewanie wlasym piecem bloku mieszkalnego jest tansze - wiem to z doswiadczenia.
dj1234 pisze:z fizyki wiadomo, że 1 GJ=278 kWh,
1m3 gazu=11,263kWh
1m3 gazu to ok. 1.93zł (całkowite koszty)
1kWh z gazu=0,171zł
1GJ z gazu= 47,54zł
1GJ z mpec=51.38zł (tyle płace obecnie w rachunku za mieszkanie)
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 33 gości