Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Banki nie udzielają łatwych pożyczek, dopóki istnieje popyt, a ceny będą nadal rosły.
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
serwisy.gazetaprawna.pl/nieruchomosci/artykuly/1450864,rynek-nieruchomosci-ceny-mieszkan-flipping.html
-
Niedobitki z kijowym układem, na parterze albo na samej górze, albo z kijowym rozkładem na strony swiata. Mieszkania poprawne schodzą na pniu.
Wg moich obserwacji akurat ostatnie piętra sprzedają się najszybciej...
rado pisze:StormSunny pisze:Niedobitki z kijowym układem, na parterze albo na samej górze, albo z kijowym rozkładem na strony swiata. Mieszkania poprawne schodzą na pniu.
Jeśli inwestycja jest kameralna a ogródki duże to parter sprzedaje się jako pierwszy.
Ostatnie kondygnacje sprzedają się gorzej jak są dwupoziomowe i są spore skosy lub ich ceny są przegięte.
na przybyszewskieigo ekopark jest duzo parterow wolnych, nie zeszlo im to cos. Moze za blisko siebie sa budynki jednak?
Obawiam sie, ze na Przybyszewskiego przestaje byc kameralnie...I zgadzam sie, ze jesli na najwyzszych pietrach są skosy i dwupoziomowe mieszkania, to pewnie trudniej się sprzedają. Sami kupując duże mieszkanie z góry założyliśmy, że dwa poziomy w bloku (nie mówiąc o skosach), to nie jest wygodne rozwiązanie. Ale inną kwestią jest to, że znalezienie większego mieszkania o dobrym rozkładzie, bez centralnego widoku na blok obok (tudzież inne atrakcje jak ruchliwa droga, tory, itd), graniczy z cudem (a przynajmniej graniczy z cudem jeśli nie posiada się kosmicznego budżetu:)
Czy zauważyliście ze w ostatnim czasie jest problem z wynajęcie mieszkania? Sam wynajmuje mieszkanie 2 pokojowe w bardzo dobrej lokalizacji przy ul. Krzywda, wynajmuje je od 11 lat za tą samą stawkę 1000 zł, rok temu przeprowadziłem remont, kupiłem nowe meble i myślałem że podniosę czynsz na 1200, niestety nie było chętnych, albo zgłaszały się osoby o wątpliwej reputacji. Stanęło na tym że dalej wynajmuję za 1000 zł, umowa na 3 lata. Moi znajomi którzy mają kilka kilkuletnich mieszkań na wynajem też twierdzą że zaczyna się problem z popytem na wynajem mieszkań, twierdzą wręcz że trzeba obniżyć ceny żeby znaleźć najemce.
Pepeg pisze:Czy zauważyliście ze w ostatnim czasie jest problem z wynajęcie mieszkania? Sam wynajmuje mieszkanie 2 pokojowe w bardzo dobrej lokalizacji przy ul. Krzywda, wynajmuje je od 11 lat za tą samą stawkę 1000 zł, rok temu przeprowadziłem remont, kupiłem nowe meble i myślałem że podniosę czynsz na 1200, niestety nie było chętnych, albo zgłaszały się osoby o wątpliwej reputacji. Stanęło na tym że dalej wynajmuję za 1000 zł, umowa na 3 lata. Moi znajomi którzy mają kilka kilkuletnich mieszkań na wynajem też twierdzą że zaczyna się problem z popytem na wynajem mieszkań, twierdzą wręcz że trzeba obniżyć ceny żeby znaleźć najemce.
Poruszałem ten problem kilka dni temu widząc masę ogłoszeń w nowych inwestycjach wykończonych premium - z poziomami stawek tak niskich, że wzbudzały zdumienie. Jednak fakt, że w Krakowie 70-80% mieszkań od kilku lat kupowano inwestycyjnie daje w końcu efekt. Nie dziwne, że na Krzywdy trudno wynająć, skoro nawet Grzegórzki są zalane ofertami.
-
MagdaMK pisze:Obawiam sie, ze na Przybyszewskiego przestaje byc kameralnie...I zgadzam sie, ze jesli na najwyzszych pietrach są skosy i dwupoziomowe mieszkania, to pewnie trudniej się sprzedają. Sami kupując duże mieszkanie z góry założyliśmy, że dwa poziomy w bloku (nie mówiąc o skosach), to nie jest wygodne rozwiązanie. Ale inną kwestią jest to, że znalezienie większego mieszkania o dobrym rozkładzie, bez centralnego widoku na blok obok (tudzież inne atrakcje jak ruchliwa droga, tory, itd), graniczy z cudem (a przynajmniej graniczy z cudem jeśli nie posiada się kosmicznego budżetu:)
A zastanawialiście się nad Aleją Pokoju 83 od Atala? W IV etapie mają jeszcze ostatnie wolne mieszkanie 105 przy 7600 zł/m. Aczkolwiek biuro wspominało o tym że moż się pojawić budynek usługowy między IV a I etapem. No i oddanie luty 2022, ale bardzo szybko im zeszło pozostałe 6 takich układów, jedno jeszcze jest w rezerwacji pisemnej a jedno wolne.
-
Pepeg pisze:Czy zauważyliście ze w ostatnim czasie jest problem z wynajęcie mieszkania? Sam wynajmuje mieszkanie 2 pokojowe w bardzo dobrej lokalizacji przy ul. Krzywda, wynajmuje je od 11 lat za tą samą stawkę 1000 zł, rok temu przeprowadziłem remont, kupiłem nowe meble i myślałem że podniosę czynsz na 1200, niestety nie było chętnych, albo zgłaszały się osoby o wątpliwej reputacji. Stanęło na tym że dalej wynajmuję za 1000 zł, umowa na 3 lata. Moi znajomi którzy mają kilka kilkuletnich mieszkań na wynajem też twierdzą że zaczyna się problem z popytem na wynajem mieszkań, twierdzą wręcz że trzeba obniżyć ceny żeby znaleźć najemce.
Z ciekawości - ile metrów?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”