Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Pepeg

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Pepeg » 07 lut 2020, 20:19

Piotrek_87 pisze:
Pepeg pisze:Czy zauważyliście ze w ostatnim czasie jest problem z wynajęcie mieszkania? Sam wynajmuje mieszkanie 2 pokojowe w bardzo dobrej lokalizacji przy ul. Krzywda, wynajmuje je od 11 lat za tą samą stawkę 1000 zł, rok temu przeprowadziłem remont, kupiłem nowe meble i myślałem że podniosę czynsz na 1200, niestety nie było chętnych, albo zgłaszały się osoby o wątpliwej reputacji. Stanęło na tym że dalej wynajmuję za 1000 zł, umowa na 3 lata. Moi znajomi którzy mają kilka kilkuletnich mieszkań na wynajem też twierdzą że zaczyna się problem z popytem na wynajem mieszkań, twierdzą wręcz że trzeba obniżyć ceny żeby znaleźć najemce.

Z ciekawości - ile metrów?

55 m2

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 07 lut 2020, 21:38

Krzywda to kolo zablocia za 1000 zl 55m2 w sensie 3 pokoje bez jaj cos sciemnisz. W to ze popyt moze malec to uwierze, ze zablocie nie jest rewelacja tez ale ze 3 pokoje po 1000zl to juz nie przesadzajmy. Choc napewno ludzie wola takie do 45m2

Pepeg

Postautor: Pepeg » 07 lut 2020, 21:55

pozdro pisze:Krzywda to kolo zablocia za 1000 zl 55m2 w sensie 3 pokoje bez jaj cos sciemnisz. W to ze popyt moze malec to uwierze, ze zablocie nie jest rewelacja tez ale ze 3 pokoje po 1000zl to juz nie przesadzajmy. Choc napewno ludzie wola takie do 45m2
Nie doczytałeś, 2 pokoje plus osobna kuchnia, niech będzie że ściemniam, ale przez 3 miesiące nie znalazłem nikogo konkretnego, tylko Wietnamczycy, Ukraińcy i podejrzane dresy. Miałem już nie miłe doświadczenia z takimi klientami więc nie zdecydowałem się wynająć. Poza tym to Płaszów, nie Zabłocie.

pozdro

Postautor: pozdro » 07 lut 2020, 22:57

W Krakowie jest slabs rynek pracy, ale za 1200 to sie powinno wynajac. No mi na maple znajdowalo po sasiedzku z zablociem z 1km max Efekt smogu korpo, pracownicy kazdy ucieka z Krakowa. To I mieszkan wiecej wolnych niz najmujacych.

pozdro

Postautor: pozdro » 08 lut 2020, 10:50

Albo pokonamy smog w calej malopolsce i zakazemy spalania wegla albo nie bedziemy miastem rozwojowym w przyszlosci bo kurczaca sie populacja wybierze inne osrodki do mieszkania i tam bedzie wzrost. Gdansk ostatnimi laty mocno awansowal tylko przez glupote totalna wladz malopolski i pozwalanie na palenie weglem w domkach jednorodzinnych i na wjezdzanie dieslowymi suvami takiej Adze do Krakowa. Jak ktos wybiera miejsce zycia i pracy to w pierwszej albo drugiej kolejnosci patrzy na poziom smogu!

forsal.pl/gospodarka/demografia/artykuly/1452980,depopulacja-walka-o-pracownikow-i-mieszkancow-tylko-szesc-miast-ma-szanse-na-rozwoj.html

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 08 lut 2020, 11:13

pozdro pisze:Albo pokonamy smog w calej malopolsce i zakazemy spalania wegla albo nie bedziemy miastem rozwojowym w przyszlosci bo kurczaca sie populacja wybierze inne osrodki do mieszkania i tam bedzie wzrost. Gdansk ostatnimi laty mocno awansowal tylko przez glupote totalna wladz malopolski i pozwalanie na palenie weglem w domkach jednorodzinnych i na wjezdzanie dieslowymi suvami takiej Adze do Krakowa. Jak ktos wybiera miejsce zycia i pracy to w pierwszej albo drugiej kolejnosci patrzy na poziom smogu!

forsal.pl/gospodarka/demografia/artykuly/1452980,depopulacja-walka-o-pracownikow-i-mieszkancow-tylko-szesc-miast-ma-szanse-na-rozwoj.html

Pozdro..Ty zartujesz czy tak na powaznie? Jesli jednak na powaznie to sam sobie przeczysz. Co zatem robisz w Krakowie?

WPaszkow

Postautor: WPaszkow » 08 lut 2020, 18:43

@pozdro mówi jak jest. W środowisku ludzi 20-30 lat nie znam nikogo, kto mieszkałby w Krakowie i kwestia smogu była by mu obojętna. A że względnie wykwalifikowani, bezdzietni ludzie mają wysoką mobilność, to sam czynnik smogu jest w stanie skutecznie ich zachęcić do osiedlania się gdzie indziej. Zresztą wiem jak jest, bo sam o tym myślę ;) Ale nie dziwi mnie przejawiające się tu i ówdzie przekonanie, że nikt się z powodu smogu z Krakowa nie wyprowadza – starszym pokoleniom dziwnie trudno jest sobie wyobrazić, że dla kogoś to może być istotna kwestia.

@krakus1891, jak tam najnowsze dane odnośnie podaży mieszkań? W ogóle nie myślałeś żeby zacząć też obserwować rynek najmu? Sam byłbym szczególnie ciekaw, jak zmienia się ilość ofert najmu na przestrzeni czasu – w końcu to wskazuje na to, jak duża jest podaż i na jak wysoką rentowność mogą liczyć inwestujący w mieszkania. Gdyby się okazało, że jest to coraz mniej rentowne to wskazywałoby to na nadchodzące ochłodzenie na rynku mieszkań.

apl

Postautor: apl » 08 lut 2020, 21:35

Co sądzicie na temat kupna mieszkania na osiedlu Złocień (ul. Domagały)?

Ostatnio znajomy kupił tam mieszkanie i przekonywał mnie, że jest tam potencjał i możliwość sprzedania mieszkania z zyskiem lub ewentualnie wynajmu. jednak nie jestem do końca przekonany. Ktoś z bliskiej rodziny chciałby kupić mieszkanie na wynajem i zastanawiam się, czy jest sens inwestowania w mieszkanie w takim miejscu.

Moim zdaniem okolica mało ciekawa przynajmniej na razie, daleko do centrum, słaba komunikacja, od czasu do czasu 'zapach' z oczyszczalni, itp, a przede wszystkim tereny zalewowe (wybudowano pierwszy zbiornik, jednak w 2019 okazało się, że nie wystarcza... czy ktoś wie, czy woda była blisko ul. Domagały i czy jest ten teren zagrożony? Nie byłem w stanie znaleźć informacji).

Z drugiej strony niedługo będzie SKA, w tym roku rozpocznie się budowa szkoły, która powinna być zakończona do 3lat, jest centrum handlowe, kiedyś szansa na tramwaj, a mieszkania przynajmniej na tym osiedlu szybko się wyprzedają. Cena to ok 6300 za m2 + miejsce postojowe 'gratis'. Czy jest sens inwestowania w tym miejscu przy takiej cenie? Miejsca na bloki jeszcze sporo, a ceny w kolejnych etapach już wyższe.

pozdro

Postautor: pozdro » 08 lut 2020, 22:29

Dla nowych osob smog jest bardzo istotny, osoby w track Studiow mysla o ucieczce zaraz po ich ukonczeniu. Osoby ktore jeszcze nie kupily mieszkania mysla o ucieczce, tym bardziej ze smog nie sluzy rynkowi pracy. Osoby z niewielkimi mieszkaniami jeszcze bez dzieci na etapie zakladania rodziny mysla o ucieczce tam gdzie dzieciaki nie beda musialy wdychac smogu. Fakt moze 40+ juz liczba na cud I sa mniej mobilni. Tyle ze dla przyszlej perspektywy smog jest najpowazniejszym zagrozeniem.

pozdro

Postautor: pozdro » 08 lut 2020, 22:34

Za 6300 zl/m2 to sie nie oplaca. Lepsze Piasta Towers na mistrzejowicach. Nawet a tak kliny sa lepsze. Zlocien moze byly ok jakby to bylo jakies zadbane Osiedle typu Osiedle Wilno na Elsnerowie w Warszawie. Teraz to takie blokuje jak w miescie powiatowym bez wind I garazy podzidmnych. Lepiej kup Wlasne Miejsce na Kurdwanowie z 6-7min do tramwaju, tramwaj co 5min w szcze is I 7.5min poza, pare minut na Krakow Plaszow na SKM czy na Lagiewniki na SKM. Przynajmniej cywilizacja w okolicy spaceru

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”