Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
apl

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: apl » 08 lut 2020, 22:50

pozdro pisze:Za 6300 zl/m2 to sie nie oplaca. Lepsze Piasta Towers na mistrzejowicach. Nawet a tak kliny sa lepsze. Zlocien moze byly ok jakby to bylo jakies zadbane Osiedle typu Osiedle Wilno na Elsnerowie w Warszawie. Teraz to takie blokuje jak w miescie powiatowym bez wind I garazy podzidmnych. Lepiej kup Wlasne Miejsce na Kurdwanowie z 6-7min do tramwaju, tramwaj co 5min w szcze is I 7.5min poza, pare minut na Krakow Plaszow na SKM czy na Lagiewniki na SKM. Przynajmniej cywilizacja w okolicy spaceru

Dzięki za odpowiedź, samo osiedle ( wiarygodnydeweloper.pl/pl/osiedle-podgaje-1034.html ) nie wygląda najgorzej, windy i garaże podziemne są. Piasta Towers ok 1000 zł droższe na m2, Kurdwanów w podobnej cenie do Złocienia, wielkość bloków trochę przytłacza :)

StormSunny

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: StormSunny » 09 lut 2020, 0:59

Przecież na Osiedlu Podgaje jebie biogazem.

fahar

Postautor: fahar » 09 lut 2020, 2:36

apl pisze:Co sądzicie na temat kupna mieszkania na osiedlu Złocień (ul. Domagały)?

Ostatnio znajomy kupił tam mieszkanie i przekonywał mnie, że jest tam potencjał i możliwość sprzedania mieszkania z zyskiem lub ewentualnie wynajmu. jednak nie jestem do końca przekonany. Ktoś z bliskiej rodziny chciałby kupić mieszkanie na wynajem i zastanawiam się, czy jest sens inwestowania w mieszkanie w takim miejscu.

Moim zdaniem okolica mało ciekawa przynajmniej na razie, daleko do centrum, słaba komunikacja, od czasu do czasu 'zapach' z oczyszczalni, itp, a przede wszystkim tereny zalewowe (wybudowano pierwszy zbiornik, jednak w 2019 okazało się, że nie wystarcza... czy ktoś wie, czy woda była blisko ul. Domagały i czy jest ten teren zagrożony? Nie byłem w stanie znaleźć informacji).

Z drugiej strony niedługo będzie SKA, w tym roku rozpocznie się budowa szkoły, która powinna być zakończona do 3lat, jest centrum handlowe, kiedyś szansa na tramwaj, a mieszkania przynajmniej na tym osiedlu szybko się wyprzedają. Cena to ok 6300 za m2 + miejsce postojowe 'gratis'. Czy jest sens inwestowania w tym miejscu przy takiej cenie? Miejsca na bloki jeszcze sporo, a ceny w kolejnych etapach już wyższe.

Rozważałem Podgaje od Instalu i Nowy Złocień od Murapolu dla siebie do mieszkania. Odpowiadając na Twoje pytania.

Wg mnie nie ma dużego potencjału wzrostu ceny, wynajmu, (z innych przyczyn niż strukturalne - brak rąk do pracy w budowlance, zaostrzenie kryteriów budowlanych) do czasu rozwiązania problemów komunikacyjnych tj.
1)tramwaj - perspektywa raczej 10 lat/ zdecydowane zwiększenie liczby połączeń autobusowych
2)wyjazd z Domagały na Śliwiaka (to prędzej)

Fatalna komunikacja jest wg mnie głównym czynnikiem, który będzie hamował ceny na Złocieniu. Autem teraz prościej wyjechać z Domagały na Półłanki, ale dobra komunikacja miejska to podstawa.

Jeśli chodzi o zapachy to na osiedlu Nowy Przewóz Instalu też je czuć, a ceny dużo wyższe, bo dużo bliżej Nowohuckiej i zwyczajnie komunikacja lepsza. Byłem na Złocieniu kilka razy obejrzeć okolice i zawsze czułem woń w pobliżu tych bloków. Natomiast wg mnie większość kupujących uważa, że do zapachów da się przywyknąć i nie zwracają na to tak bacznej uwagi przy zakupie, jak właśnie na problemy z komunikacją.

Zalewanie od strony Serafy istotnie jest problemem, który raczej będzie narastał ze względu na zabudowę okolicy, a co za tym idzie więcej wody będzie do niej trafiało. Nie wiem na ile pomoże pojawienie się kolejnego suchego zbiornika i kiedy to będzie. Z tego co pamiętam woda była na ulicy Domagały, ale nie dosięgnęła chodnika. Dramat był na Słonecznym Miasteczku. Tam woda wpłynęła do garaży. Jak będzie w przyszłości nie wiadomo, bo woda bywa nieprzewidywalna szczególnie gdy wszystko wokół się betonuje.

SKA ma raptem parę przystanków, więc jak ktoś jedzie do Rynku to będzie mieć super dojazd, ale poza tym nie rozwiązuje to żadnych problemów komunikacyjnych osiedla.

W kwestii Podgaja to zwróć uwagę, że jest jeszcze dużo mieszkań 2-3 pokojowych w sprzedaży, więc sprzeczałbym się czy tak dobrze się sprzedaje. Rozkłady mieszkań też jakoś mi osobiście nie przypasowały, chociaż może te z osobną kuchnią nie są takie głupie. Wg mnie okolica raczej pod kupno dla siebie niż wynajem. Przy Saskiej czyli dość niedaleko ma co prawda powstać 8 biurowców, ale dlaczego ktoś miałby wynajmować na Złoceniu skoro może wynająć bliżej na Przewozie, albo bezpośrednio na Saskiej gdzie buduje się już pod te biurowce 19 metrowe "apartamenty". Nie twierdze, że nie da się podnająć, ale to jednak obecnie obrzeża ze słabą komunikacją.

Ja mam do Ciebie pytanie. 6300 to cena jaką obecnie zaproponowano Ci przy jakim metrażu? Jakie ceny podano Ci dla kolejnych etapów?

pozdro pisze:Za 6300 zl/m2 to sie nie oplaca. Lepsze Piasta Towers na mistrzejowicach. Nawet a tak kliny sa lepsze. Zlocien moze byly ok jakby to bylo jakies zadbane Osiedle typu Osiedle Wilno na Elsnerowie w Warszawie. Teraz to takie blokuje jak w miescie powiatowym bez wind I garazy podzidmnych. Lepiej kup Wlasne Miejsce na Kurdwanowie z 6-7min do tramwaju, tramwaj co 5min w szcze is I 7.5min poza, pare minut na Krakow Plaszow na SKM czy na Lagiewniki na SKM. Przynajmniej cywilizacja w okolicy spaceru

A za ile by się opłacało skoro Śnieżka budowała osiedle obok, gdzie sam koszt (tak koszt bez marży) był 5700-5900 zł brutto bez garażu podziemnego w cenie. Oświeć mnie za ile by się opłacało, bo wygląda, że nie masz pojęcia jak kształtują się obecnie minimalne ceny budowy.

Może zanim się komuś doradzi, gdzie ma kupić, to warto zapytać jaki metraż ma w planach...

Pepeg

Postautor: Pepeg » 09 lut 2020, 9:01

apl pisze:Co sądzicie na temat kupna mieszkania na osiedlu Złocień (ul. Domagały)?

Ostatnio znajomy kupił tam mieszkanie i przekonywał mnie, że jest tam potencjał i możliwość sprzedania mieszkania z zyskiem lub ewentualnie wynajmu. jednak nie jestem do końca przekonany. Ktoś z bliskiej rodziny chciałby kupić mieszkanie na wynajem i zastanawiam się, czy jest sens inwestowania w mieszkanie w takim miejscu.

Na mieszkanie z wykończeniem wydasz ok 400 000, a wynajmiesz za 1000. To sobie teraz policz czy to się opłaca, nie zapomnij o ubezpieczeniu, podatkach i remontach które trzeba zrobic co jakiś czas. Powiem szczerze że gdybym był młody, a stawki wynajmu w stosunku do cen mieszkań będą się utrzymywać na takim poziomie, a wynagrodzenia będą rosnąć, to chyba wolałbym wynajmować do końca życia. niż pakować się w kredyt na 30 lat. Nie byłbym przywiązany do jednego miejsca i co kilka lat można zmienić miejcowkę na pachnące nowością mieszkanie.

apl

Postautor: apl » 09 lut 2020, 9:55

fahar pisze:Ja mam do Ciebie pytanie. 6300 to cena jaką obecnie zaproponowano Ci przy jakim metrażu? Jakie ceny podano Ci dla kolejnych etapów?

Takie ceny są przy metrażu 45-49m2. Jak pytałem o kolejne etapy, to zarząd podjął decyzję, że mają być droższe, nie powiem Ci dokładnie bo już nie pamiętam, ale min. kilka procent.

Na jaką inwestycję ostatecznie się zdecydowałeś?

pozdro

Postautor: pozdro » 09 lut 2020, 11:25

No to kliny sa po 6800 za 2 pokoje, wlasnemiejsce po 6500-6700 za 2 pokoje. Duzo lepsze lokalizacje niz zlocien. Kurdwanow super skomunikowany, a kliny bardziej prestizowe. Zlocien jest slaby I mowie to jakies fan SKM. Tam SKM bedzie juz z 15 min sorry ale tyle to tramwaj z Placu Centralnego na Mogliskiej jedzie. Kozlowek Mogliskiej tez. Z 19 min tramwajem. Tramwaju jezdze czesto co 3min, a SKM co 15min to jest czesto, a poza szczytem jeszcze mniej czesto. W Zlocien bym sie nie pchal jak dla mnie to Osiedle na pustyni, zero uslug. Co najgorsze tam jest na dodatek brzydko jezeli chodzi o krajobraz. W kliny has czy mistrzejowicach to sa chociarz jakies widoki, terenow rekreacyjne w okolicy.

Rak

Postautor: Rak » 09 lut 2020, 12:03

Za 1000 to raczej normalnego mieszkania 2 pokojowego sie wynająć obecnie nie da. Z 1500 bardziej imho.

fahar

Postautor: fahar » 09 lut 2020, 12:18

apl pisze:
fahar pisze:Ja mam do Ciebie pytanie. 6300 to cena jaką obecnie zaproponowano Ci przy jakim metrażu? Jakie ceny podano Ci dla kolejnych etapów?

Takie ceny są przy metrażu 45-49m2. Jak pytałem o kolejne etapy, to zarząd podjął decyzję, że mają być droższe, nie powiem Ci dokładnie bo już nie pamiętam, ale min. kilka procent.

Na jaką inwestycję ostatecznie się zdecydowałeś?

Czyli odejmując 30000 zł za garaż wychodzi około 5600 zł brutto za metr samego mieszkania, czyli nie ma dramatu biorąc pod uwagę, że mieszkania są już gotowe i nie trzeba czekać oraz uwzględniając wzrost kosztów budowy w ostatnich 2-latach. Mimo tego sporo tych mieszkań 2-3 pokojowych jest wolnych. Jeśli chodzi o mnie to odpuściłem ze względu na niepasujące mi metraże, brak schowków oraz właśnie zapachy (które wg mnie nie zrażają wcale innych). Słaba komunikacja mnie nie przeraża, bo jeżdżę samochodem, ale jeśli szukasz pod kątem wynajmu, odsprzedaży to niestety musisz na to patrzeć jako kluczowy czynnik.

W poniedziałek/wtorek jadę jeszcze na inną inwestycję, ale nie chce na razie zdradzać na jaką, poza tym ja szukam raczej w miejscach mało atrakcyjnych pod wynajem. Nowy Złocień od Murapolu wyląda całkiem nieźle w prospekcie, ale po aferze z przepisaniem mieszkań na własność na poprzednim etapie chyba raczej odpuszczę.
krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,24974980,osiedle-nowy-zlocien-dlugie-oczekiwanie-na-akty-wlasnosci-mieszkan.html
Poza tym jak się porozmawia z ludźmi to usterek też tam sporo było, ale jak się buduje w takim tempie to nie ma się co dziwić. Żałuję najbardziej, że przegapiłem II etap Śnieżki przy Agatowej. Gdyby teraz się zaczynało to brałbym tam bez zastanowienia.

pozdro pisze:No to kliny sa po 6800 za 2 pokoje, wlasnemiejsce po 6500-6700 za 2 pokoje. Duzo lepsze lokalizacje niz zlocien. Kurdwanow super skomunikowany, a kliny bardziej prestizowe. Zlocien jest slaby I mowie to jakies fan SKM. Tam SKM bedzie juz z 15 min sorry ale tyle to tramwaj z Placu Centralnego na Mogliskiej jedzie. Kozlowek Mogliskiej tez. Z 19 min tramwajem. Tramwaju jezdze czesto co 3min, a SKM co 15min to jest czesto, a poza szczytem jeszcze mniej czesto. W Zlocien bym sie nie pchal jak dla mnie to Osiedle na pustyni, zero uslug. Co najgorsze tam jest na dodatek brzydko jezeli chodzi o krajobraz. W kliny has czy mistrzejowicach to sa chociarz jakies widoki, terenow rekreacyjne w okolicy.

Pytałem Ciebie jasno za ile by się opłacało kupić na Złocieniu skoro za 6300 z garażem (czyli 5600 bez garażu) się nie opłaca? Ile kosztuje budowa m2 mieszkania w Krakowie? Odpowiedz na te pytania, a nie pouczaj mnie słabej komunikacji Złocienia, bo poświeciłem jej cały wpis.

Własne Miejce jest za 6600-7400 przy 40 kilku metrach, bez miejsca garażowego. W Instalu, gdyby nie liczyć miejsca (które jest obowiązkowe) wychodzi 5600 zł brutto za m2. To jest różnica 1000-1800 zł m2. Przy mieszkaniu 45 m2 to jest różnica od 45 do 81 tysięcy. Porównujesz inwestycje z innego przedziału cenowego. Pokaż mi te alternatywy dla Złocienia na podobnym budżecie - bez garażu - czyli 5600 za m2...

Kliny na Małysiaka to jeszcze wyższy przedział cenowy i niemal całkowity brak miejsc parkingowych. Poza tym ciekawe, że jako alternatywę dla słabo skomunikowanego Złocienia podajesz dużo gorzej skomunikowane Kliny o których sam pisałeś: "Z klinow to sie nie da zbyt skutecznie dojechac nigdzie. Wiec 7 tys nie jest jakos super tanio. Choc fakt taniej to juz praktycznie nigdzie nie ma i tak". Czyli Twoja porada to nie kupuj na źle skomunikowanym Złocieniu tylko kup 1,5 tysiąca drożej na jeszcze gorzej skomunikowanych klinach. Czy Ty w ogóle czytasz co piszesz?

pozdro

Postautor: pozdro » 09 lut 2020, 12:40

Bo Kliny sa duzo przyjemniejsze krajobrazowo. Sporo wiecej zieleni, pagorki, stosunkowo ladne Osiedle od atala, w porownaniu do Zlocienia. No i sa slabo skomunikowane, ale na czerwone maki czy na kampus UJ da sie sprawnie dojechac wiec zapewne da sie tam tanked wynajac.

Ja nie patrze na miejsca postojowe bo I tak zawsze kupuje bez, bardziej patrze na komunikacje bo zakladam ze miejsce postojowe to tylko obciazenie przy wynajmie. Potem nikt nie chce z wynajmujacych placic za to miejsce postojowe bo to dodatkowo 100zl/mc.

Jak dla mnie minimum jest tramaj.

Budowa mieszkania obecnie to pewnie cos kolo 3500-4000zl. W wersji mieszkan zelbetowych typu Wislane Tarasy. Takie jak na Zlocieniu to pewnie kolo 3000zl/m2 buduja z bloczkow I z dosc oszczednym wykonczeniem. Dzialka do jakies 100-200zl/m2.
Ja to osobiscie bym nie kupic tam w zadnej cenie wiec rozwazanie czy by tam sprzedawali po 4500zl, po 5000zl czy 5900zl nie ma sensu. Zapewne marze maja nizsze niz gdzie indziej w centrum. Natomiast ta te oklice mi sie poprostu nie podobaja. Wszedzie daleko. Juz wieliczka jest dla mnie lepsza. W wieliczce jakies czas temu widzialem kolo 5000zl/m2 jakies tam mieszkania przy SKM.

Ja raczej preferuje srednia polke mieszkania 7-8tys zl. Mozna spokojnie cos znalesc w stosunkowo fajnym miejscu. W Zlocien bym sie nie pchal. Zwlaszcza pod najem. W kliny tez raczej nie choc tam sa szanse wynajecia komus z Czerwonych Makow. W Mistrzejowicach jedyne szanse to ze tramwaj zbuduja niby jakies przetargi z firmami sie tocza, projekt chyba sa wiec moze cos w kilka lat powstanie, wtedy pod Rondo Polsadu bedzie niezly dojazd a i na rondo mogilskie calkiem ok. No i cos na Kurdwanowie bym szukal, jest jeszcze inwestycja Bochenka kolo szpital Rafala tez chyba ceny kolo 7000zl. Maja byc jakies Inwestycje blizej Bonarki choc juz pewnie drozsze. Nie ma co sie tez kierowac najnizsza cena bo to bez sensu. Jak nas budzetu ogranicza to juz lepiej kupic mieszkanie w Katowicach blizej centrum/parku po 6500zl/m2

fahar

Postautor: fahar » 09 lut 2020, 12:58

pozdro pisze:Budowa mieszkania obecnie to pewnie cos kolo 3500-4000zl. W wersji mieszkan zelbetowych typu Wislane Tarasy. Takie jak na Zlocieniu to pewnie kolo 3000zl/m2 buduja z bloczkow I z dosc oszczednym wykonczeniem. Dzialka do jakies 100-200zl/m2.
Ja to osobiscie bym nie kupic tam w zadnej cenie wiec rozwazanie czy by tam sprzedawali po 4500zl, po 5000zl czy 5900zl nie ma sensu.

Czyli nie potrafisz jednak określić jaka cena jest opłacalna dla inwestycji Złocień, skoro wg Ciebie 6300 z garażem (5600 bez) jest za drogo?

Nie będę się odnosił do całości, bo piszesz tak piramidalne brednie i nie na temat, że szkoda mi czasu. Odniosę się tylko do tego fragmentu. Nikt nie wybuduje obecnie za 3000 zł m2. Koszt budowy śnieżki na Agatowej był 5700 - 5900 zł brutto. Działka na Złocieniu pod Murapol kosztowała 620 zł netto za m2 i myślę, że na Podgaju podobnie, więc Twoje 100-200 zł na m2 to nie wiem skąd wytrzasnąłeś, ale pojęcia o cenach budowy i cenach działek nie masz żadnego.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”