Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Krakus44

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Krakus44 » 09 lut 2020, 13:09

fahar pisze:
pozdro pisze:Budowa mieszkania obecnie to pewnie cos kolo 3500-4000zl. W wersji mieszkan zelbetowych typu Wislane Tarasy. Takie jak na Zlocieniu to pewnie kolo 3000zl/m2 buduja z bloczkow I z dosc oszczednym wykonczeniem. Dzialka do jakies 100-200zl/m2.
Ja to osobiscie bym nie kupic tam w zadnej cenie wiec rozwazanie czy by tam sprzedawali po 4500zl, po 5000zl czy 5900zl nie ma sensu.

Czyli nie potrafisz jednak określić jaka cena jest opłacalna dla inwestycji Złocień, skoro wg Ciebie 6300 z garażem (5600 bez) jest za drogo wg Ciebie?

Nie będę się odnosił do całości, bo piszesz tak piramidalne brednie i nie na temat, że szkoda mi czasu. Odniosę się tylko do tego fragmentu. Nikt nie wybuduje obecnie za 3000 zł m2. Koszt budowy śnieżki na Agatowej był 5700 - 5900 zł brutto. Działka na Złocieniu pod Murapol kosztowała 620 zł netto za m2 i myślę, że na Podgaju podobnie, więc Twoje 100-200 zł na m2 to nie wiem skąd wytrzasnąłeś, ale pojęcia o cenach budowy i cenach działek nie masz żadnego.

Kolego, pytasz sie pozdro kilkakrotnie po czym ripostujesz, ze sie nie zna. To po co go pytasz? Od dawna tu wszyscy wiemy ze pozdro pisze to co uwaza, ale wiekszosc jego twierdzien nie ma to nic wspolnego z rzeczywistoscia. Pisze to co mu sie wydaje, nie poparte zadnymi wiarygodnymi danymi. To co ci sie oplaca kupowac i gdzie ci sie oplaca kupowac to chyba sam sobie potrafisz wydedukowac analizujac ceny, lokalizacje,otoczenie, szkoly, sklepy, parki, dojazdy i szeroko pojeta komunikacje.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2020, 13:14 przez Krakus44, łącznie zmieniany 2 razy.

StormSunny

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: StormSunny » 09 lut 2020, 13:12

Jak mogłeś rozważać Podgaje skoro tam śmierdzi biogazem? To tak jakby mieć nos przy czyimś rozwartym pierścieniu odbytniczym.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2020, 22:35 przez StormSunny, łącznie zmieniany 2 razy.

Pepeg

Postautor: Pepeg » 09 lut 2020, 13:41

Pytanie co się opłaca jest bez sensu, Dla jednego zwrot 2% będzie opłacalny, inny poniżej 10% nie zaczyna wg rozmowy. Wg mnie zakup w tej chwili mieszkania na wynajem w Krakowie to inwestycja wysokiego ryzyka.

Rak

Postautor: Rak » 09 lut 2020, 13:55

niby tak. to tak dodam, ze np. ja żałuję że odpuściłem jedno mieszkanie ze wzgledu na slaby balkon a później się okazało, że na podobny metraż i rozkład i cenę już nie moge w danej lokalizacji w ogóle liczyc. trzeba słuchać tez swojej intuicji a wady to inni zawsze znajdą, po czym się okazuje, ze sami kupili jeszcze gorsze ;)

fusion

Postautor: fusion » 09 lut 2020, 16:48

Pepeg pisze:Czy zauważyliście ze w ostatnim czasie jest problem z wynajęcie mieszkania? Sam wynajmuje mieszkanie 2 pokojowe w bardzo dobrej lokalizacji przy ul. Krzywda, wynajmuje je od 11 lat za tą samą stawkę 1000 zł, rok temu przeprowadziłem remont, kupiłem nowe meble i myślałem że podniosę czynsz na 1200, niestety nie było chętnych, albo zgłaszały się osoby o wątpliwej reputacji. Stanęło na tym że dalej wynajmuję za 1000 zł, umowa na 3 lata. Moi znajomi którzy mają kilka kilkuletnich mieszkań na wynajem też twierdzą że zaczyna się problem z popytem na wynajem mieszkań, twierdzą wręcz że trzeba obniżyć ceny żeby znaleźć najemce.

Może minęły już czasy że "i tak sie nie wynajmie"? Moim zdaniem wynajmujący przez ostatnie 10 lat mieli podejście, że standard nie ma znaczenia, ceny zawyżone aż głowa boli. Niestety od kilku lat mam pewną obserwacje: za "taka sama cenę" mozna zamieszkać w ładnym nowym i dużym mieszkaniu co w starej ruderze z problemami i marnym dojazdem. To moja obserwacja jako wynajmujący :( Teraz widocznie ofert jest tyle, że można przebierać (aktualnie nie przeglądam).
Przynaje jednak, że za 1000-1200 to mało chyba że to 25 metrów i czynsz 600 zł i media kolejne 600. ;)

Pepeg

Postautor: Pepeg » 09 lut 2020, 18:03

fusion pisze:
Przynaje jednak, że za 1000-1200 to mało chyba że to 25 metrów i czynsz 600 zł i media kolejne 600. ;)

Jak przez 3 miesiące chętni najemcy to podpici studenci, Wietnamczycy, podejrzane parki albo bezrobotni z dziećmi to człowiek odpuszcza i woli wynająć taniej, ale wiarygodnej osobie. Mam jeszcze 2.5 rok spokój i zawsze 10tego czynsz jest na koncie.

pozdro

Postautor: pozdro » 09 lut 2020, 19:01

Dla mnie to jedynie maja sens tarasy takie 5x10m na ostatnim pietrze. Balkon czy ma 3 m czy 10 m i 1.5m szerokosci to nadaje sie na suszarke z praniem.

pozdro

Postautor: pozdro » 09 lut 2020, 19:12

Dodajmy ze ta cecha ze teraz latwo i tanio wynajac wysoki standard to cecha Krakowa! W warszawie dalej mieszkania na wynajem sa mega drogie. 1 pokoje we na totalnych zadupiach 1500zl + 500zl oplat w centrum to 2000-2500+ 500 zl oplat. 2 pokoje kolo 3000zl srednio.
Airbnb w takiej pradze po 300 zl za noc, Amsterdam to nawet 600zl za noc I wiecej. Krakow niby rozdeptany przez turystow jak niektorzy strasza i gentryfikacja. A najem za noc 100-120zl/noc I wiekszosc nocy wolna. Sie nie oplaca na Airbnb wystawiac dalej niz 500m od Plant.

W niedziele np. dais jak wyjdziesz to slumsowato to wszystko wyglada, ulicy puste, troche pijaczkow, plachty reklamowe na kazdym zdezelowanym plocie, jakies walace sie rudery, ulicy brudne zawalone petami ( w singapurze za wywalenie peta to sie do wiezienia idzie), Na Bronowicach dzis bylem, jak to wyglada masakra jak jakas afryka, jakies parkingi, blaszaki, walace sie przykurzone smogiem lokale.
Nie jest dobrze, metra nie ma, SKM nie jezdzi, drozyzna, z praca tak srednio. Smog robi swoje. Juz kazdy chyba sie ze tu smog ( mimo ze ostatnio nawet jest lepiej), ale jak masz ta latke miasta rainy jak Łódź, Katowice to potem ciezko wyjsc z tej rowni pochylej. Ciekawy jak jest we Wroclawiu, ale tam chyba wiecej roboty, wiecej imigrantow I chyba nawet biznes sie w miare kreci.

fusion

Postautor: fusion » 09 lut 2020, 19:14

Pepeg pisze:
fusion pisze:

Jak przez 3 miesiące chętni najemcy to podpici studenci, Wietnamczycy, podejrzane parki albo bezrobotni z dziećmi to człowiek odpuszcza i woli wynająć taniej, ale wiarygodnej osobie. Mam jeszcze 2.5 rok spokój i zawsze 10tego czynsz jest na koncie.

To jest kwestia indywidualna i nie oceniam :) Ktoś kto wynajmuje za taką cenę na pewno się cieszy :)

pozdro

Postautor: pozdro » 09 lut 2020, 19:18

Ta 600 zl/m2 dzialki moze I tak podziel przez 6 pieter wyjdzie 100zl/m2. Jakby takie drogie dzialki byly to be budowali po 15 pieter. W centrum bylo by jeszcze drozej i by budowali wiezowce, a ledwo szkieletora od 50 lat koncza obkladajac tanim prefabrykatem.
atal.pl/dla-inwestorow/prezentacje/prezentacje.html

Ceny budowowy tez znajdziesz. Ostatnio generlanym wykonawca deweloperzy placili po 3300-3500zl/m2 co bylo wzrostem z 2500-2800zl/m2 jeszcze z 3-4 lata temu. Ludzie domow jednorodzinne buduja po 2000zl/m2

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”