Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 20 lut 2020, 8:22

Mysle ze za 3 lata ceny wyhamuja moze lekko spadna bo jednak zarobki w polsc ebeda na poziomie 2000 euro srednio 1000 euro minimalnie a na takim niewielkim. Dwupokojowym mieszkaniu bedzie mozna zarobic na czysto z 350-400 euro czyli bez szalu jakis dodatek do wynagrodzenia

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 20 lut 2020, 8:25

Z najmem na roznych rynkach jest roznie, zlaezy od lokalizacji to tez sie zmienia w czasie. Moim zdaniem lagiewniki i kurdwanow maja duzy potencjal bo Krakow rozwija sie obecnie biurow na poludnie przy ciagu nowohucka - tishnera - lagiewniki, jest tam wszystko co potrzeba kolej, biurowce zielen np kopiec krakusa itd. Bedzie tam silny wzrost cen mieszkan jeszcze jakby sie jakies metro pojawilo prostopadle do linii kolejowj np z Lagiewnik/Matecznego przez Bonarke na Luzycka i dalej na nowy Kampus Medyczny Collegium Medium w Prokocimiu to teren mocno by zyskal. W zasadzie odemnie z Krowodrzy jest dalej do pracy na Tischnera czy Wadowickiej niz z Kurdwanowa Lagiewnik

StormSunny

Postautor: StormSunny » 20 lut 2020, 11:31

pusiaczyslav pisze:Też mam takie wrażenie, że mieszkania nie schodzą już w Krakowie jak świeże bułeczki. Jednak biura sprzedaży głośno o tym nie mówią, co by nie obniżać ceny i utrzymują fikcyjne rezerwacje na stronach internetowych. Dobry przykład to Atal Residence na Zabłociu, na dzisiejszy dzień 0 sprzedanych mieszkań :lol: Co tu się dziwić przy takich kosmicznych cenach, ludzi nie po prostu nie stać na zakup mieszkań. :(

Jak dla mnie to każdego kto posiłkuje się kredytem nie stać na zakup mieszkania.

Bajeczna

Postautor: Bajeczna » 20 lut 2020, 12:19

pusiaczyslav pisze:Też mam takie wrażenie, że mieszkania nie schodzą już w Krakowie jak świeże bułeczki. Jednak biura sprzedaży głośno o tym nie mówią, co by nie obniżać ceny i utrzymują fikcyjne rezerwacje na stronach internetowych. Dobry przykład to Atal Residence na Zabłociu, na dzisiejszy dzień 0 sprzedanych mieszkań :lol: Co tu się dziwić przy takich kosmicznych cenach, ludzi nie po prostu nie stać na zakup mieszkań. :(

Zabawna teoria. Z pierwszej ręki mogę Ci powiedzieć, że w biurach sprzedaży jest naprawdę mnóstwo roboty, bo od dłuższego czasu trwa totalny boom na zakup mieszkań. A ATAL ma zaskarżone PnB, stąd utrzymuje klientów na rezerwacjach i nie zawiera umów deweloperskich.

pozdro

Postautor: pozdro » 20 lut 2020, 19:05

Dla jednych nie schodzą, dla innych nie ma nowej oferty. Ja tu czekam na nowe inwestycji i mało nowych coś tam jeden blok przy Wielickiej ostatnio Cordia wrzuciła tak to nuda. Jakies osiedle większe typu dawniej avia by się przydało na 20 bloków.

Witt

Postautor: Witt » 21 lut 2020, 7:12

buda pisze:[quote=]
Zabawna teoria. Z pierwszej ręki mogę Ci powiedzieć, że w biurach sprzedaży jest naprawdę mnóstwo roboty, bo od dłuższego czasu trwa totalny boom na zakup mieszkań.

A ja na pocżątku stycznia byłam na placu budowy jednej lokalizacji, budynek oddawany bedzie na jesieni. Na 49 mieszkań było 12 sprzedanych. Od stycznia zaglądam na ich wykaz mieszkań, doszly 2 rezerwacje. Czyli 14/49. A jest koniec lutego. Cena 8600-9600.[/quote]

To pochwal sie jeszcze co to za inwestycja...to moze wszyscy zrozumiemy...Jak to mowia jeden skowronek wiosny nie czyni

Maciej86

Postautor: Maciej86 » 21 lut 2020, 7:22

A ja na pocżątku stycznia byłam na placu budowy jednej lokalizacji, budynek oddawany bedzie na jesieni. Na 49 mieszkań było 12 sprzedanych. Od stycznia zaglądam na ich wykaz mieszkań, doszly 2 rezerwacje. Czyli 14/49. A jest koniec lutego. Cena 8600-9600.

A jeżeli można wiedzieć to jaka to inwestycja ? Akurat przy takich cenach mnie to bardzo nie dziwi - jak ktoś założył w budżecie cenę 9k za m2 (a można jeszcze znaleźć inwestycję około 8k lub dobrze zlokalizowany rynek wtórny) to chciałby mieć mieszkanie "zbliżone do ideału" - górne piętra lub duże ogródki itp. chyba, że jest jakaś super lokalizacja.

pozdro

Postautor: pozdro » 21 lut 2020, 8:04

Bez jaj jeszcze tak dobrze nie ma zeby mieszkania po 9 tys sie w miesiac wyprzedawaly ale spokojnie w 2 lata od dziury w ziemi do wybudowania sie wyprzedadza. Patrz na taka nowa 5 dzielnice juz praktycznie wszystko posprzedawane

Mar G

Postautor: Mar G » 21 lut 2020, 8:39

Przynosza przynosza pieniadze. Tylko musi byc rozsadne mieszkanie, rozsadna lokalizacja, cena i dobry developer a nie Franek Investment.
Czegos w opisanej inwestycji musi brakowac z tych elementow.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 21 lut 2020, 9:49

buda pisze:pozdro, nie chodzi o to, ze mieszkania się im nie sprzedadzą za jakis czas, tylko w 2020 r. klienci nie przynoszą pieniędzy w zębach i nie warują jak pieski 'sprzedajcie nam cokolwiek'.

Nie podaję budowy, bo nie chcę robic negatywnego pr-u. Dwa lata od dziury w ziemi juz mija i lokalizacja jest wręcz dobra, mieszkania ładne, wybór pięter.
Macie internety to sobie dodajcie do zakładek oferty mieszkań i lukajcie sami na budowy co się zmienia. Jakk ktoś nie umie dodawać w głowie do 100 mieszkan, ma kalkulator w telefonie albo poprosi google.

To taka trochę dziecinna dyskusja „ja wiem ale nie powiem”.
Przykład który „podajesz” nie ma żadnego znaczenia bo większość z nas wie jak sytuacja wygląda w atrakcyjnych inwestycjach. A po drugie tak de facto to w ogóle nie podajesz żadnego przykładu więc trudno tutaj w ogóle dyskutować na temat.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”