Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Myślę że UOKIK też ma swoich prawników a ustawa będzie miała wyższość nad KC. Spadki 10-15 % to tylko pobożne życzenia, będzie dobrze jak się skończy w Krakowie na 25%. Czas pokaże. Bo sytuacja jest bardzo dynamiczna.
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
mac_kow pisze:Można, ale jak słusznie zauważył MarG, to troszkę inny proces niż rezygnacja z usług kablówki i o to tutaj chodzi.
Paweł- Twoja umowa i zapis o "odstąpieniu" to może być co innego niż zerwanie umowy w każdym momencie- ale nie wiem, nie widziałem tej umowy.
Zasadniczo chodzi o to- nie wdając się w prawnicze szczegóły- że każda przesłanka dotycząca rezygnacji z / zerwania umowy deweloperskiej, która nie znajduje się w ustawie, wiąże się z zastosowaniem zapisów KC. Siłą rzeczy, rezygnacja z powodu widzimisię klienta nie jest przesłanką w rozumieniu ustawy deweloperskiej.
A tutaj otwiera się przed deweloperami i ich prawnikami nieograniczone pole do popisu wykazywania strat związanych z Waszą rezygnacją - w oparciu o KC.
Podstawą w sensownej rezygnacji jest współpraca z deweloperem- jeśli deweloper chce iść Wam na rękę, to można wyczyniać cuda- łącznie z tym, że deweloper nawet reklamuje Wasze mieszkanie do cesji. Jeśli zaś nie chce, to boję się, że na "kilku tysiącach" się nie skończy.
Chodzi o to, że podpisując umowę możesz w niej zawierać dodatkowe warunki o ile: tu cytat z ustawy deweloperskiej:
Art. 28. Nieważność postanowień umowy deweloperskiej
Postanowienia umowy deweloperskiej mniej korzystne dla nabywców aniżeli przepisy ustawy są nieważne, a w ich miejsce stosuje się odpowiednie przepisy ustawy.
Ja w swojej umowie zawarłem możliwość odstąpienie bez podania przyczyny (pamiętam, że ponadto chciałem zawrzeć, że w przypadku zmiany stawki VAT moja cena brutto nie ulegnie zmianie ale na to deweloper się nie zgodził

To, że masa ludzi w ciemno podpisuje umowy na 300-500 tys to już ich problem i tego tyczy się stare powiedzenie:
„CZEMUŚ BIEDNY? BOŚ GŁUPI. CZEMUŚ GŁUPI? BOŚ BIEDNY”.
Pawel1978 pisze:
Ja w swojej umowie zawarłem możliwość odstąpienie bez podania przyczyny (pamiętam, że ponadto chciałem zawrzeć, że w przypadku zmiany stawki VAT moja cena brutto nie ulegnie zmianie ale na to deweloper się nie zgodziła były to czasy gdzie stawki VAT rosły i było realne zagrożenie)
To, że masa ludzi w ciemno podpisuje umowy na 300-500 tys to już ich problem i tego tyczy się stare powiedzenie:
„CZEMUŚ BIEDNY? BOŚ GŁUPI. CZEMUŚ GŁUPI? BOŚ BIEDNY”.
Oczywiście- tyle, że negocjowanie zapisów UD to raczej pieśń przeszłości. Spróbuj ponegocjować w Atal, Interbud, Murapol :>
"Duch" umowy deweloperskiej jest bardzo prosty- umożliwić de facto pewną transakcję kupna-sprzedaży w momencie, kiedy nieruchomość jeszcze nie powstała.
Byłoby wyjątkowo źle, gdyby którakolwiek ze stron mogła sobie "tak po prostu" zrezygnować- bez kłopotu i sporych kosztów.
Co ma do tego głupota i bieda- no, nie wiem.
Ogólnie- raptem niecałe 2 tygodnie sytuacji "nietypowej", spowodowanej czynnikiem o charakterze zewnętrznym i już wszyscy nagle dostają małpiego rozumu w każdą ze stron.
Póki co, rynek mieszkaniowy (i nie tylko!- gdybyście nie zauważyli...) stanął z tej prostej przyczyny, że ludzie jednak wzięli sobie do serca #zostanwdomu i tak prozaiczne sprawy jak zakup jeansów, zjedzenie pizzy na mieście i ewentualnie zakup mieszkania odkładają na później.
Obstawiam, że w obecnej sytuacji ceny w knajpach polecą o co najmniej 25%. W ślad za nimi ceny samochodów i telewizorów. Tak- ironizuję nieco.
BTW- jeszcze tylko 3 dni dzielą nas od sytuacji, w której:
kowal123 pisze:18 mar 2020, 19:52
Nie znacie się. Za tydzień największą wartość będą stanowiły 2 rzeczy:
- Zasięg ramion
- Siła mięśni
Wszystkie inne nie będzie miało znaczenia...
Wobec tego, kolego Kowal 123, przelejesz mi w czwartek wszystkie swoje oszczędnośći?
mac_kow pisze:
Ogólnie- raptem niecałe 2 tygodnie sytuacji "nietypowej", spowodowanej czynnikiem o charakterze zewnętrznym i już wszyscy nagle dostają małpiego rozumu w każdą ze stron.
Póki co, rynek mieszkaniowy (i nie tylko!- gdybyście nie zauważyli...) stanął z tej prostej przyczyny, że jednak wzięli sobie do serca #zostanwdomu i tak prozaiczne sprawy jak zakup jeansów, zjedzenie pizzy na mieście i ewentualnie zakup mieszkania odkładają na później.
Poczekaj jak z ostatnim dniem marca pracownicy zaczną dostawać wypowiedzenia, wtedy się dopiero zacznie. Rząd będzie specjalnie zwlekał z ustawą, żeby trzymać przedsiębiorców w niepewności i odwlec panikę o kolejny miesiąc.
mac_kow pisze:
Oczywiście- tyle, że negocjowanie zapisów UD to raczej pieśń przeszłości. Spróbuj ponegocjować w Atal, Interbud, Murapol :>
Pewnie jest w tym coś racji widząc co inni piszą o spotkaniach z deweloperami, ale nikt Cie nie zmusza do podpisywania jeśli czujesz, że jest to dla Ciebie nie korzystne
mac_kow pisze:Ogólnie- raptem niecałe 2 tygodnie sytuacji "nietypowej", spowodowanej czynnikiem o charakterze zewnętrznym i już wszyscy nagle dostają małpiego rozumu w każdą ze stron.
forbes.pl/gospodarka/koronawirus-wywola-w-polsce-recesje-ekonomisci-koryguja-prognozy-pkb-na-2020-r/vynqqwh
"...12 marca eksperci Polskiego Instytutu Ekonomicznego przewidywali, że epidemia COVID-19 obniży wzrost PKB w Polsce w 2020 r. o 0,4-1,3 pkt. proc. Te prognozy są już jednak nieaktualne. „Trzeba odrzucić umiarkowane scenariusze i przyjąć, że epidemia będzie miała bardzo znaczący wpływ na sytuację gospodarczą w 2020 r.” – piszą w piątek ekonomiści PIE o przewidywanych konsekwencjach rozprzestrzeniania się koronawirusa dla Polski."
Dla jednych ta "nietypowa" sytuacja nic nie zmienia w gospodarce, a dla ekonomistów powód do innych wniosków, ale pewnie się nie znają

Zachęcam do lektury, jako oderwanie od filmów na netflixie

Pawel1978 pisze:mac_kow pisze:
Pewnie jest w tym coś racji widząc co inni piszą o spotkaniach z deweloperami, ale nikt Cie nie zmusza do podpisywania jeśli czujesz, że jest to dla Ciebie nie korzystnemac_kow pisze:Ogólnie- raptem niecałe 2 tygodnie sytuacji "nietypowej", spowodowanej czynnikiem o charakterze zewnętrznym i już wszyscy nagle dostają małpiego rozumu w każdą ze stron.
forbes.pl/gospodarka/koronawirus-wywola-w-polsce-recesje-ekonomisci-koryguja-prognozy-pkb-na-2020-r/vynqqwh
"...12 marca eksperci Polskiego Instytutu Ekonomicznego przewidywali, że epidemia COVID-19 obniży wzrost PKB w Polsce w 2020 r. o 0,4-1,3 pkt. proc. Te prognozy są już jednak nieaktualne. „Trzeba odrzucić umiarkowane scenariusze i przyjąć, że epidemia będzie miała bardzo znaczący wpływ na sytuację gospodarczą w 2020 r.” – piszą w piątek ekonomiści PIE o przewidywanych konsekwencjach rozprzestrzeniania się koronawirusa dla Polski."
Dla jednych ta "nietypowa" sytuacja nic nie zmienia w gospodarce, a dla ekonomistów powód do innych wniosków, ale pewnie się nie znają![]()
Zachęcam do lektury, jako oderwanie od filmów na netflixie
Widac mamy tu nowego eksperta. Swiezynka ale szczeka najglosniej...Jak dla niego to ceny spadna zapewne o 25-50%. Jezor juz wisi....Tyle,... ze se powisi...

Pepeg pisze:mac_kow pisze:
Póki co, rynek mieszkaniowy (i nie tylko!- gdybyście nie zauważyli...) stanął z tej prostej przyczyny, że jednak wzięli sobie do serca #zostanwdomu i tak prozaiczne sprawy jak zakup jeansów, zjedzenie pizzy na mieście i ewentualnie zakup mieszkania odkładają na później.
Poczekaj jak z ostatnim dniem marca pracownicy zaczną dostawać wypowiedzenia, wtedy się dopiero zacznie. Rząd będzie specjalnie zwlekał z ustawą, żeby trzymać przedsiębiorców w niepewności i odwlec panikę o kolejny miesiąc.
Chiny: Centralny Urząd Statystyczny ChRL podał dane za dwa pierwsze miesiące tego roku. Są dość dramatyczne w wymowie: spadek produkcji przemysłowej o 13,5 proc., sprzedaży detalicznej o 20,5 proc., czy inwestycji o 24,5 proc. w stosunku do poziomu z tego samego okresu roku poprzedniego.
Oficjalnie zapowiedziano, że w tym roku nastąpi dalsze spowolnienie gospodarcze, z ubiegłorocznego poziomu 6,2 proc. do 4,8-4,9 procent. Co więcej, bezrobocie w miastach wzrosło do 6,5 proc., co jest dawno nienotowanym poziomem.
Ale u nas to tylko chwilowa nietypowa sytuacja

Witt pisze:Widac mamy tu nowego eksperta. Swiezynka ale szczeka najglosniej...Jak dla niego to ceny spadna zapewne o 25-50%. Jezor juz wisi....Tyle,... ze se powisi...
Widać ktoś tu przepłacił za mieszkanie bo myślał, że to super inwestycja i okazja

Pawel1978 pisze:Witt pisze:Widac mamy tu nowego eksperta. Swiezynka ale szczeka najglosniej...Jak dla niego to ceny spadna zapewne o 25-50%. Jezor juz wisi....Tyle,... ze se powisi...
Widać ktoś tu przepłacił za mieszkanie bo myślał, że to super inwestycja i okazja![]()
![]()
Jak w ten sposob stawiasz prognozy jak oceniasz co ja zrobilem to lepiej egzpercie zmien hobby bos cienki jak...Bolek1978...

Witt pisze:Pawel1978 pisze:Witt pisze:Widac mamy tu nowego eksperta. Swiezynka ale szczeka najglosniej...Jak dla niego to ceny spadna zapewne o 25-50%. Jezor juz wisi....Tyle,... ze se powisi...
Widać ktoś tu przepłacił za mieszkanie bo myślał, że to super inwestycja i okazja![]()
![]()
Jak w ten sposob stawiasz prognozy jak oceniasz co ja zrobilem to lepiej egzpercie zmien hobby bos cienki jak...Bolek1978...
Poziom dyskusji w twoim wydaniu to dno i wodorosty, wiec już nie będą odpowiadał na zaczepki bo szkoda
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”