Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 03 maja 2020, 18:39

Jakie to ma znaczenie? To zalezy jaki model rozwoju sie przyjmuje miasto mocno ograniczajace ruch samochodwy jak amsterdam kopenhaga, wkrotce paryz z drogimi mieszkaniami i siecia rowerowa. Lub inna opcja to mista typu Los Angeles z rozbudowana siecia autostrad srodmiejskich gdzie w zasadzie mieszkania nie istnieja sa bezwartosciowe kazdy mieszka w domku jednorodzinnym na suburbiach z EV ladowanum z paneli fotowoltaicznychz w miescie jest moze jakis wiezowiec z siedziba jakiejs korpo dla celow reprezentacyjnych, moze urzad i na tym koniec. Gdzie mieszkania w apartamentach sie nie sprzedaja poprostu, o ostatnie bloki sie wyburza. My raczej idziemy w kierunku suburbanizacji obecnie. Czyli taniejacych mieszkan. Ludzie beda sie wyprowadzac. U nas to najwilniej widac w Katowicach Poznaniu czy Lodzi gdzie ludzie juz od lat sie masowo wyprowadzaja.

55piotras

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: 55piotras » 04 maja 2020, 15:23

Raport NBP z dzisiaj:

„ Na II kwartał 2020 r. banki przewidują znaczne zaostrzenie polityki kredytowej w segmencie kredytów mieszkaniowych i głęboki spadek popytu.

W I kwartale 2019 r. banki zaostrzyły kryteria udzielania kredytów mieszkaniowych oraz niektóre warunki udzielania kredytów, m.in. marżę kredytową i marżę kredytową dla kredytów obarczonych większym ryzykiem Jednocześnie pojedyncze banki nieznacznie obniżyły pozaodsetkowe koszty kredytu.

"W opinii ankietowanych podmiotów, na zaostrzenie polityki kredytowej największy wpływ wywarło pogorszenie się prognoz sytuacji gospodarczej w kraju i na rynku mieszkaniowym. Zacieśnienie polityki kredytowej wynikało również z pogorszenia się sytuacji kapitałowej banków, zmiany popytu na kredyty mieszkaniowe i obniżenia się jakości portfela kredytów mieszkaniowych oraz z przyczyn nieobjętych ankietą, w tym m.in. ryzyka rozprzestrzeniania się pandemii i ograniczenia współpracy z pośrednikami" - głosi raport.

To a’propos głosów jak to mieszkania nadal będą drożały a popyt ciagle rósł bo wszyscy będą kupowali za gotówke...

pozdro

Postautor: pozdro » 05 maja 2020, 13:51

Ludzie rzucili się na elektryczne Kia! a jak zobaczą AiWaysa chinskiego po 100 tys zł to będą kupować jak Xiomi w europie centralnej, potem panele fotowoltaiczne. A ludzie z bloków będa patrzeć z zazdrością bo oni nie mają gdzie jak i z czego naładować sobie elektryka. Być skazanym na Nokie 3310 jak wszyczy maja iphone

auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/7689372,kia-xceed-ceed-polska-niro-e-soul-silnik-cena-naped-sprzedaz.html

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 05 maja 2020, 15:00

pozdro pisze:Ludzie rzucili się na elektryczne Kia! a jak zobaczą AiWaysa chinskiego po 100 tys zł to będą kupować jak Xiomi w europie centralnej, potem panele fotowoltaiczne. A ludzie z bloków będa patrzeć z zazdrością bo oni nie mają gdzie jak i z czego naładować sobie elektryka. Być skazanym na Nokie 3310 jak wszyczy maja iphone

auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/7689372,kia-xceed-ceed-polska-niro-e-soul-silnik-cena-naped-sprzedaz.html

Podaj nazwę narkotyku z którego korzystasz. Zawsze stroniłem od używek, ale czytając Witkacego trochę zachciało mi się spróbować pejotl. Ale teraz to już jestem pewny, że chcę - tylko poleć ten specyfik Pozdro, wolę opierać się o wiedzę ekspertów.

Kia twierdzi, że Ceed kombi z pełnym akumulatorem zapewnia zasięg do 57 km, a XCeed do 59 km. Zdaniem inżynierów, takie parametry mają w zupełności wystarczyć by na co dzień korzystać z tych aut, jakby były wyłącznie elektryczne. A koszt przejechania takiego dystansu wynosi wówczas ok. 5 zł.

Już widzę te tłumy rodaków, którzy wręcz zabijają się o auta za ponad 100 000 zł, które mogą przejechać do 59 km i ładują się 5h :lol: Cena przejazdu zacna, ale tym autem to strach dojechać z tych Twoich suburbiów do centrum, bo bez ładowarki okaże się, że powrót będzie na lawecie :lol: Statystyki sprzedaży pewno biją korporacje, aby pokazać jakie są eko, czy budżetówki.

Np. nowe Renault Clio w najwyższej wersji + gaz to koszt około 55 000 do 60 000 zł, cena przejechania 100 km przy aktualnych cenach ok 1,70 zł/litr to będzie jakieś 16 zł/100 km. Zatem wychodzi ok 7 zł drożej za 100 km i kilkadziesiąt tysięcy złotych taniej w zakupie + dużo wyższa użyteczność auta. Przekonaj Polaka, którego stać na jedno auto, że elektryk jest super :lol: To się nie ma prawa zwrócić.

Jeżeli ten elektryk kosztuje około 50 000 więcej od takiej Clio w gazie i jest tańszy o około 7 zł/100 km, to musiałbyś przejechać nim ponad 700 000 km, aby wyjść na zero. Wliczając koszty auta i jego tragiczny zasięg, to faktycznie - Polacy już opróżniają sakiewki :lol: Licząc, że przy takim zasięgu autem nie zrobisz więcej niż 10 000 km rocznie, to zwrot trwałby jakieś 71 lat. Przekonałeś mnie!

55piotras

Postautor: 55piotras » 05 maja 2020, 21:02

Jaki to ma związek z tematem wątku ze piszecie o elektrycznych autach?

matkow

Postautor: matkow » 05 maja 2020, 22:12

55piotras pisze:Jaki to ma związek z tematem wątku ze piszecie o elektrycznych autach?

Jeszcze nie dociera, że czeka nas kilka lat zjazdu więc jest pitu pitu o EV i innych bzdetach

bulkas

Postautor: bulkas » 06 maja 2020, 9:47

Czy mi sie wydaje, czy zmniejszyli ceny na nowej 5 dzielnicy? Czy potrafi ktos zwerfyikowac to?

Ilidano

Postautor: Ilidano » 06 maja 2020, 11:01

Nie wiem czy zmniejszyli czy dodali nowe (tańsze) mieszkania do oferty (budynek obok torów).

Tak czy siak developerzy muszą się dostosować do zaistniałej sytuacji.

Dziś dzwoniłem do ING w sprawie kredytu, jako że dochody osiągam z działaności gospodarczej z automatu zostałem skreślony, dochody mam wysokie a wkład własny nawet na poziomie 50% nie jest dla mnie problemem. Będę jeszcze dzwonił do innych banków, ciekaw jestem co mi powiedzą.

Niby to tylko jeden bank ale tak sobie myśle, że skoro ja będę miał problem z kredytem to przeciętny obywatel, który o odłożeniu tych wymaganych 20-30% może pomarzyć to kto ten kredyt dostanie? Większość branży IT, czy innych specjalistów którzy bardzo dobrze zarabiają są na B2B.

Developerzy będą kusić promocjami i innymi zniżkami żeby zdobyć kupca, bo tych będzie jak na lekarstwo.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2020, 15:22 przez Ilidano, łącznie zmieniany 1 raz.

ragar

Postautor: ragar » 06 maja 2020, 11:18

bulkas pisze:Czy mi sie wydaje, czy zmniejszyli ceny na nowej 5 dzielnicy? Czy potrafi ktos zwerfyikowac to?

Widziałem, że jak na razie to zrobili promocję na miejsca postojowe w garażu. Do 15 mieszkań mają je sprzedawać za 10 tys.

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 06 maja 2020, 12:17

Ilidano pisze:Dziś dzwoniłem do ING w sprawie kredytu, jako że dochody osiągam z działaności gospodarczej z automatu zostałem skreślony, dochody mam wysokie a wkład własny nawet na poziomie 50% nie jest dla mnie problemem. Będę jeszcze dzwonił do innych banków, ciekaw jestem co mi powiedzą.

Niby to tylko jeden bank ale tak sobie myśle, że skoro ja będę miał problem z kredytem to przeciętny obywatel, który o odłożeniu tych wymaganych 20-30% może pomarzyć to kto ten kredyt dostanie? Większość branży IT, czy innych specjalistów którzy bardzo dobrze zarabiają są na B2B.

forsal.pl/nieruchomosci/aktualnosci/artykuly/1474713,bik-indeks-popytu-na-kredyty-mieszkaniowe-spadl-do-27-6-proc-w-kwietniu.html .
o kredyt mieszkaniowy wnioskowało łącznie 27,82 tys. klientów, w porównaniu do 42,51 tys

Jeśli winsoków jest o 35 % mniej ,a banki jeszcze z tego znacznie więcej odrzucają , to ciekawe ile mniej kredytów udzielono ... , nie zdziwię się jak będzie to spadek o połowę.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”