Moglibyscie nie zasmiecac watku fascynajacymi dyskusjami o trybie studiowania?
Czy moderator panuje nad tym co sie tu dzieje od jakiegos czasu.?..odkad pojawilo sie pare swiezynek i anubis....?
Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
w temacie spadków ...
bankier.pl/wiadomosc/Ceny-ofertowe-mieszkan-wrzesien-2020-Raport-Bankier-pl-7968701.html
bankier.pl/wiadomosc/Ceny-ofertowe-mieszkan-wrzesien-2020-Raport-Bankier-pl-7968701.html
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Mar G pisze:w temacie spadków ...
Taa, trafia sobie do oferty np. taka Centralna od Develii a potem media krzyczą, że "cena ofertowa wzrosła!!". Problem taki, że te wspaniałe inwestycje, które faktycznie przez ostatnie kilka tygodni zalały otodom, zupełnie nie znajdują nabywców.
Albo może inaczej. Taki np. Tętnowski we wrześniu w porównaniu do sierpnia sprzedał 1 mieszkanie na 271 w ofercie. Teraz niech wrzuci wszystkie w akcie desperacji na otodom i będziemy mieli nagłówki, że cena ofertowa znowu wzrosła. A być może nawet wrzuci, bo postawili na tak agresywny marketing, że nawet jak przeglądam WP to wyświetlają mi się targetowane reklamy od Tętnowskiego.
Liczą się dwie rzeczy traktowane łącznie:
1. cena transakcyjna
2. wolumen transakcji
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
anubis pisze:Mar G pisze:w temacie spadków ...
Taa, trafia sobie do oferty np. taka Centralna od Develii a potem media krzyczą, że "cena ofertowa wzrosła!!". Problem taki, że te wspaniałe inwestycje, które faktycznie przez ostatnie kilka tygodni zalały otodom, zupełnie nie znajdują nabywców.
Albo może inaczej. Taki np. Tętnowski we wrześniu w porównaniu do sierpnia sprzedał 1 mieszkanie na 271 w ofercie. Teraz niech wrzuci wszystkie w akcie desperacji na otodom i będziemy mieli nagłówki, że cena ofertowa znowu wzrosła. A być może nawet wrzuci, bo postawili na tak agresywny marketing, że nawet jak przeglądam WP to wyświetlają mi się targetowane reklamy od Tętnowskiego.
Liczą się dwie rzeczy traktowane łącznie:
1. cena transakcyjna
2. wolumen transakcji
To, że pojawia Ci się T co chwila to efekt, że śledzisz ich ofertę.
Tak samo jak reklamy Pań Ukrainek pojawiały się na ekranie pewnego - swego czasu znanego - redaktora telewizyjnego i niedoszłego kandydata na prezydenta ...i był zaskoczony przyczyną.
Mar G pisze:To, że pojawia Ci się T co chwila to efekt, że śledzisz ich ofertę.
Tak samo jak reklamy Pań Ukrainek pojawiały się na ekranie pewnego - swego czasu znanego - redaktora telewizyjnego i niedoszłego kandydata na prezydenta ...i był zaskoczony przyczyną.
Ale co ma jedno do drugiego? Nawet jeśli Lis szukał Ukrainek to jak to można porównać do tego ze anubis przegląda jakąś inwestycję?
Ja też śledzę parę inwestycji z czystej ciekawości czy coś sprzedają w okolicy inwestycji która mnie interesuje, też mi wyskakują reklamy, zdziwiony nie jestem, tak samo nie jestem zainteresowany tymi inwestycjami, po prostu interesuje mnie po jakich cenach coś schodzi w okolicy żeby mieć jakiś punkt zaczepienia.
Nie przyszło nikomu do głowy to, że te najnowsze inwestycje, które wystartowały już po pojawieniu się "pandemii" są po prostu wycenione stanowczo zbyt wysoko- w sensie, że nierynkowo?
Nie śledzę rynku obsesyjnie, zwłaszcza w lokalizacjach, które dla mnie są kompletnie bez znaczenia, ale jak widzę:
- Bryksy Saska Blu II za ponad 10kzł/m
- Interbud Piasta Park za prawie 10k
- Proins Centralna ponad 10k
I wiele innych, omówionych tu na 10-tą stronę, na czele z każdą inwestycją dewelopera Lokum...
To są po prostu ceny, które nie przyjęłyby się nawet bez żadnej "pandemii" i przy trwającym boomie gospodarczym.
Przyszła tzw. "pandemia" i pojawiło się oczekiwanie, ze przecież ceny muszą spać. No i kupujący czekają na spadki- w tym ci mityczni inwestorzy, co niby zniknęli. Nie zniknęli tylko czekają.
Jakoś rynek biurowy wierzy już od jakiegoś czasu powrót do normalności i wznowił inwestycje.
No i co na to deweloperzy? Bryksy obniżył absurdalne ceny Saskiej Blu II o 5%. Proins też zejdzie z cen.
Anubis będzie trollować, że "spadki". Realnie- niestety zapłacimy nie mniej niż pod koniec 2019 roku.
W realne spadki uwierzę dopiero wtedy, jak ktoś mi pokaże nowy etap tej samej inwestycji w cenach niższych niż w 2019 roku. Jak na razie- nie stwierdzono. "Spadki" z absurdalnych cen, de facto wymyślanych na kolanie, to bzdura i pic na wodę.
Nie śledzę rynku obsesyjnie, zwłaszcza w lokalizacjach, które dla mnie są kompletnie bez znaczenia, ale jak widzę:
- Bryksy Saska Blu II za ponad 10kzł/m
- Interbud Piasta Park za prawie 10k
- Proins Centralna ponad 10k
I wiele innych, omówionych tu na 10-tą stronę, na czele z każdą inwestycją dewelopera Lokum...
To są po prostu ceny, które nie przyjęłyby się nawet bez żadnej "pandemii" i przy trwającym boomie gospodarczym.
Przyszła tzw. "pandemia" i pojawiło się oczekiwanie, ze przecież ceny muszą spać. No i kupujący czekają na spadki- w tym ci mityczni inwestorzy, co niby zniknęli. Nie zniknęli tylko czekają.
Jakoś rynek biurowy wierzy już od jakiegoś czasu powrót do normalności i wznowił inwestycje.
No i co na to deweloperzy? Bryksy obniżył absurdalne ceny Saskiej Blu II o 5%. Proins też zejdzie z cen.
Anubis będzie trollować, że "spadki". Realnie- niestety zapłacimy nie mniej niż pod koniec 2019 roku.
W realne spadki uwierzę dopiero wtedy, jak ktoś mi pokaże nowy etap tej samej inwestycji w cenach niższych niż w 2019 roku. Jak na razie- nie stwierdzono. "Spadki" z absurdalnych cen, de facto wymyślanych na kolanie, to bzdura i pic na wodę.
Ale są też nowe inwestycje typu City Vibe z cenami"od 6700zl". Nawet jeśli to zwykły chwyt marketingowy i realnie mieszkania będą powiedzmy po 7.5-7.8k to i tak wyznaczą one cenę innym inwestycjom w okolicy które z cenami ofertowymi bliżej 9-9.5k mają sprzedaż bardzo śladową.
Dokładnie. City Vibe (nie licząc promo) ma ceny 10-20% nizsze od konkurencji w okolicy. Nie dziwie się wiec że u rywali sprzedaż czy nawet rezerwacje hamują.
pawelk pisze:Mar G pisze:To, że pojawia Ci się T co chwila to efekt, że śledzisz ich ofertę.
Ale co ma jedno do drugiego? Nawet jeśli Lis szukał Ukrainek to jak to można porównać do tego ze anubis przegląda jakąś inwestycję?
Ja też śledzę parę inwestycji z czystej ciekawości czy coś sprzedają w okolicy inwestycji która mnie interesuje, też mi wyskakują reklamy, zdziwiony nie jestem, tak samo nie jestem zainteresowany tymi inwestycjami, po prostu interesuje mnie po jakich cenach coś schodzi w okolicy żeby mieć jakiś punkt zaczepienia.
no właśnie chodzi o to, że Kolega sądził ,że Tetn przeprowadzał zmasowaną akcję reklamową bo kryzys. a to nie ta przyczyna wcale. mnie wyskakiwał Zasada Przybyszewskiego przez tydzień bo zajrzałem na stronę ze 2 razy. tak to działa po prostu.
a redaktor zaglądał na inne obszary życia. taki mechanizm.
Nadal na rynku niepewność, a to nie sprzyja nabywaniu nieruchomości. Straszą ciągle powrotem obostrzeń epidemicznych, ludzie nie są pewni pracy, widać, że w innych krajach epidemia też jeszcze się nie skończyła. Trudno oczekiwać, że w takiej sytuacji mieszkania będą się sprzedawały jak ciepłe bułeczki. Ciekawe jak w końcu będzie ze studentami, ale być może za jakiś czas puszą nery tym, którzy zakredytowali się na zakup mieszkania pod najem turystom... Ten temat jeszcze potrwa, ja nie potrafię powiedzieć, w którą stronę to pójdzie i chyba każdy tu spekuluje.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”