Myślę, że regulacja najmu krótkoterminowego przybierze postać podobną co na zachodzie. Skrajnego modelu, w którym miasto może przejmować puste lokalne bym się nie spodziewał (tak jest w Hiszpanii), bardziej model francuski, czyli ograniczenie liczby dni w roku, w którym można wynajmować na doby i wyłączenie w całości z takiej możliwości określonych dzielnic. W ostatnich latach najem dobowy rozlał się ze ścisłego centrum na dalsze okolice. Miasto pewnie umożliwi taki najem na Starym Mieście, ale np. wykluczy Grzegórzki czy Krowodrzę.
Najnowszy wyrok TSUE jest tutaj kluczowy, bo przesądza, że państwo może wprowadzić takie regulacje. No i teraz pałeczka jest po stronie rządu. Kraków lobbuje od co najmniej kilku lat żeby dać magistratowi wolną rękę. Myślę też, że lobby hotelarskie jest silniejsze i lepiej zorganizowane niż najmujący na doby, którzy są rozproszeni i nie są skupieni w tradycyjnych organizacjach.
Co do skutków gospodarczych, bez przesady. Budownictwo pod airBnB to jest problem bardzo lokalny i dotyczy tylko niektórych miast. Cała mieszkaniówka razem wzięta odpowiada za ok. 0,5% PKB (wiele stron wcześniej przytaczałem raporty). Jak wytniemy z tego jeszcze airBnB to jest to absolutny margines i nie ma prawa wpłynąć na gospodarkę w jakikolwiek sposób. Oczywiście w Krakowie to inna sprawa, ale dla takich Katowic czy Kielc to bez znaczenia. Rząd będzie patrzył w skali makro a nie czy w Krakowie na Grzegórzkach polecą przez to ceny mieszkań.
Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Najlepiej jakby nie ingerowali wogole. Ja jak gdzies jade to zawsze biore airbnb czy bookings.com nie lubie hotelow. Poprostu przestane jezdzic bo nie mam zamiru siedziec zmakniety w ciasnym hotelu.
stooq.pl/n/?f=1377278&search=budimex
Budimex sonduje wyjście z deweloperki.
55piotras pisze:stooq.pl/n/?f=1377278&search=budimex
that can't be positive

timmons pisze:55piotras pisze:stooq.pl/n/?f=1377278&search=budimex
that can't be positive
Może myślą że jest górka i więcej się nie da zarobić (marże będą spadac, wolniejsza sprzedaż, etc)?
-
Pyskaty pisze:To co piszesz jest wg mnie bardzo trudno policzyć tzn te domniemane straty. Nie wiem czy ktoś w Polsce prowadzi jakieś badania w tym temacie. Jeśli tak to przytocz.
Opracowań na temat suburbanizacji jest masę, wystarczy wpisać w google "koszty suburbanizacji", to nie ejst polski problem a ogólnoświatowy ... , a większosc rozwiniętych krajów przechodziła pzez niego już jakieś 30-40 lat temu, ameryki nie odkrywamy ...
Policzyć też jest to bardzo łatwo , np wpływy z PIT i budżetu takich zielonek .
Budżet w 2007 43 ml z czego dochody z PIT od osób fizycznych 11 mln - 25 %
Budżet 2020 - 145 mln dochody z PIT 51 mln - 35 %
Kraków
Budżet 2007 - 2,5 mld z czego 700 mln wpływy z PIT - 28 %
Budżet 2020 6,5 mld - dochody z PIT 1,8 mld - 27 %
Budżet zielonek w ciągu 10 lat wzrósł 3,4 razy , Krakowa 3,6 , udział dochodów z PIT w zielonkach wzrósł o 10 % w krk spadł o 1 % . Suberby wybierają raczej bogatsi , którzy zarabiają lepiej wiec i ich podatki dochodowe są wyższe. Tak bardzo zrgubnie licząc kraków na rzecz suberbów traci jakieś ponad 0,5-0,8 mld rocznie...
Ile zarabia na turystyce ... ? tutaj fajny artykuł z 2016 w którym sa pewne szacunki. krakow.pl/aktualnosci/214885,32,komunikat,wplyw_ekonomiczny_turystyki_na_gospodarke_krakowa.html wpływy z podatków i opłat to jakieś 170 mlz zł , biorąc pod uwagę że wpływy w zielonkach z PIT to 51 mln , to szału nie ma.
Dochody dla miasta ze 100 nowych mieszkańców pracujących nawet na kasie w supermarkecie , są zdecydowanie wieksze niż dochody ze 100 dodatkowych turystów dziennie korzystających z najmu krótkoterminowego.
Bicie się o turystów ma sens w miejscowościach nadmorskich , suwalszczynie, podlasiu , gdzie zagęszczenie ludności jest niskie zaś rozwój turystyki prowadzi to do napływu ludności do ich obsługi, sytuacja w której ruch turystyczny doprowadza do odpływu ludności się nie opłaca i lepiej ograniczyć napływ turystów .
Dla krakowa znacznie bardziej opłcalnym byłoby mieć o połowę mniej turystów ale zachować te 100 tys więcej mieszkańców które pouciekały na przedmieścia w ciagu ostatnich 10 lat.
Rządy owszem zacierają ręce z akcyzy, i vatu jaki zostaje po turystach , ale samorządy już nie, i stąd ten wyrok TSUE nomen po przepychnkach między władzami Paryża a dwoma firmami zajmujacychmi się najmem krótkoterminowym. Interesy samorządów i rządu tu się zupełnie rozjeżdżają i to nie tylko w PL.
Regulacje i ograniczenia najmu krótkoterminowego, są kwestią czasu, szczególnie że kraków od lat się ich domagał.
Widać teraz doskonale co się stało jak pule mieszkań z najmu długoterminowego zasilił najem krótkoterminowy businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/mieszkania-na-wynajem-spadek-popytu/x6sfeky . Coraz więcej źródeł podaje że spadki cen najmu są już na poziomie 20 % , i cały czas szukają dna.
W Krakowie będą pewnie trwały jeszcze przepychanki między radnymi, ale nie sądzę żeby długo dochodzili do konsensusu. Jak Sejm przyjmie odpowiednie ustawy (a zapewne wydarzy się to dosyć szybko, bo hotelarstwo jest w opłakanym stanie) to w tym samym momencie rynek zaleją mieszkania, które były wcześniej pod airbnb.
Inna sprawa to, że coraz więcej nowych budynków ma mieszkania pod airbnb. Takie np. KW51 od Desa - to się do niczego innego nie nadaje, nawet pod zwykły najem długoterminowy nie za bardzo. Zero widoku, powietrza, światła. Jedyny plus to świetne skomunikowanie z centrum. Podobnie w Krowodrza Park od Tętnowskiego - o ile część mieszkań jest jeszcze w miarę ok to te całe szergi kurników 35 m kw nie wiem na co będą wykorzystywane.
Kiedy ostatni raz w Krakowie wybudowano z kolei jakiś nowy hotel? W ostatnich latach to tak właśnie wygląda, nie tylko u nas. Aparthotele, condohotele, kurniki inwestycyjne... Bagry Park od Atalu to już taka wisienka na torcie.
Inna sprawa to, że coraz więcej nowych budynków ma mieszkania pod airbnb. Takie np. KW51 od Desa - to się do niczego innego nie nadaje, nawet pod zwykły najem długoterminowy nie za bardzo. Zero widoku, powietrza, światła. Jedyny plus to świetne skomunikowanie z centrum. Podobnie w Krowodrza Park od Tętnowskiego - o ile część mieszkań jest jeszcze w miarę ok to te całe szergi kurników 35 m kw nie wiem na co będą wykorzystywane.
Kiedy ostatni raz w Krakowie wybudowano z kolei jakiś nowy hotel? W ostatnich latach to tak właśnie wygląda, nie tylko u nas. Aparthotele, condohotele, kurniki inwestycyjne... Bagry Park od Atalu to już taka wisienka na torcie.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
Ale o czym jest ta rozmowa, bo się pogubiłem w ostatnich postach. Piszecie o ustawach, ale jakich? Są w ogóle jakiekolwiek projekty? Ktoś w rządzie cokolwiek powiedzial? Bo z tego co ja widzę z ostatnich newsów to został wysłany list intencyjny przez Majchrowskiego ( eska.pl/krakow/wladze-krakowa-chca-wspolpracowac-z-platformami-do-wynajmu-krotkoterminowego-aa-YzkF-iA2E-MHtj.html )
Nie widzę nic o żadnych zakazach, nakazach etc. Ta dyskusja przypomina mi trochę panikę testem przedsiębiorcy kilka lat temu. Premier coś powiedział i przez kilka miesięcy setki nowych artykułów, spamu na forach, wykopach i jak zwykle nikt już o tym nie pamięta.
Oczywiście rozumiem znacznie bardziej opłacalny wpływ z hoteli do samorządu w porównaniu z airbnb - mimo że osobiście jestem przeciwnikiem wszelkich zakazów (jak już to pewnych regulacji). Analogicznie miasto ma większy wpływ z firm taxówkarskich działających od lat i zatrudniających na uop-ie w porównaniu do zleceniówek z ubera.
Myślę że taki oczekiwany przez niektórych zakaz skończyłby się chwilowym wzrostem cen hoteli do czasu powstania kolejnych hoteli. Dla kogoś kto nie lubi turystów takie rozwiązanie może być OK.
Hotele powinny sobie poradzić, bo wchodzi właśnie kolejna tarcza która ich zwalnia z zusu i umożliwia postojowe.
Co do zalania rynku najmu mieszkaniami z najmu krótkoterminowego to myslę że już kilka miesięcy temu to się stało. Pierwszy wysyp takich ogłoszeń był w marcu. Do dziś można znaleźć typowe oferty z atrakcyjną ceną w kawalerce 20m w samym centrum. Mieszkań zarejestrowanych w urzędzie na najem krótkoterminowy jest tylko 1650, patrząc na cały rynek najmu takie zalanie jest wręcz niezauważalne. Tak jakby powstało kilka nowych bloków.
Spadek 20% cen najmu w porównaniu do..? Patrzę na przytaczany wcześniej raport bankiera z września 2020 i porównuję do września 2019. Na dużych i średnich mieszkaniach nie widzę żadnego spadku, a na kawalerkach widzę spadek o kilka % (pewnie przez atrakcyjne ceny kawalerek w centrum, dziś widziałem kawalerkę 25m w fajnym wykonczeniu za 1300zł koło Jubilatu, jedyny minus to elektryczne ogrzewanie).
.Miasto Kraków chce nawiązać współpracę z platformą do najmu krótkoterminowego AirBnB. Prezydent Majchrowski już podpisał list intencyjny w tej sprawie. Miasto tłumaczy, że chodzi o edukację najemców co do właściwego zachowania w czasie pobytu.
Nie widzę nic o żadnych zakazach, nakazach etc. Ta dyskusja przypomina mi trochę panikę testem przedsiębiorcy kilka lat temu. Premier coś powiedział i przez kilka miesięcy setki nowych artykułów, spamu na forach, wykopach i jak zwykle nikt już o tym nie pamięta.
Oczywiście rozumiem znacznie bardziej opłacalny wpływ z hoteli do samorządu w porównaniu z airbnb - mimo że osobiście jestem przeciwnikiem wszelkich zakazów (jak już to pewnych regulacji). Analogicznie miasto ma większy wpływ z firm taxówkarskich działających od lat i zatrudniających na uop-ie w porównaniu do zleceniówek z ubera.
Myślę że taki oczekiwany przez niektórych zakaz skończyłby się chwilowym wzrostem cen hoteli do czasu powstania kolejnych hoteli. Dla kogoś kto nie lubi turystów takie rozwiązanie może być OK.
Hotele powinny sobie poradzić, bo wchodzi właśnie kolejna tarcza która ich zwalnia z zusu i umożliwia postojowe.
Co do zalania rynku najmu mieszkaniami z najmu krótkoterminowego to myslę że już kilka miesięcy temu to się stało. Pierwszy wysyp takich ogłoszeń był w marcu. Do dziś można znaleźć typowe oferty z atrakcyjną ceną w kawalerce 20m w samym centrum. Mieszkań zarejestrowanych w urzędzie na najem krótkoterminowy jest tylko 1650, patrząc na cały rynek najmu takie zalanie jest wręcz niezauważalne. Tak jakby powstało kilka nowych bloków.
Spadek 20% cen najmu w porównaniu do..? Patrzę na przytaczany wcześniej raport bankiera z września 2020 i porównuję do września 2019. Na dużych i średnich mieszkaniach nie widzę żadnego spadku, a na kawalerkach widzę spadek o kilka % (pewnie przez atrakcyjne ceny kawalerek w centrum, dziś widziałem kawalerkę 25m w fajnym wykonczeniu za 1300zł koło Jubilatu, jedyny minus to elektryczne ogrzewanie).
z deszczówki chce uszczknąć też Majchrowski, nie tylko centrala ...
lovekrakow.pl/aktualnosci/wkrotce-nowa-oplata-6-zl-za-metr-szescienny-deszczowki_37869.html
lovekrakow.pl/aktualnosci/wkrotce-nowa-oplata-6-zl-za-metr-szescienny-deszczowki_37869.html
Mar G pisze:z deszczówki chce uszczknąć też Majchrowski, nie tylko centrala ...
Nie macie wrażenia, że te podatki od deszczówki, to taka wariacja na temat podatku katastralnego? Każdy (prawie) ma jakiś dach, na który pada deszcz. Część pewnie ogarnie jakąś formę retencji, ale obstawiam, że większość będzie płacić. W blokach też ostatecznie zapłacą właściciele mieszkań.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”